Cât cheltuiesc părinții pentru a-și recompensa copiii pentru notele bune, potrivit unui studiu
Data publicării:
Mulți părinți aleg să își răsplătească copiii atunci când aceștia obțin note bune, considerând că astfel îi motivează să continue să se străduiască. Cu toate acestea, nu toți părinții sunt de acord cu această practică. 

Unii părinți sunt de părere că oferirea de recompense pentru rezultate bune la școală este o metodă eficientă de a încuraja copiii, însă există și părinți care consideră că acest lucru poate pune o presiune suplimentară pe copii.

Conform unui studiu realizat de firma de consultanță de marketing Gekko, 84% dintre părinți obișnuiesc să își recompenseze copiii pentru rezultatele bune la învățătură. Dintre aceștia, 58% ar fi dispuși să ofere un cadou copilului lor chiar și în cazul în care rezultatele nu sunt excelente, în timp ce 36% ar cheltui mai mulți bani pe recompense dacă notele obținute sunt deosebit de bune.

Cifrele publicate de Good To Know subliniază că, în medie, un copil primește cadouri în valoare de peste 300 de euro pe parcursul anului de școală, de la gimnaziu până la începutul învățământului superior.

Citește și Vacanța se încheie în curând, iar copiii vor simți „o stare de tristețe, ca un fel de doliu”. Psihologii le spun părinților ce să facă!

Opt din zece părinți consideră important să își răsplătească copiii pentru eforturile depuse la școală

SURSA FOTO: freepik.com @zinkevych

În același timp, mai mult de o treime dintre părinți consideră că oferirea de recompense nu este esențială pentru a motiva un copil să studieze corespunzător. Acești părinți cred că motivația pentru învățare ar trebui să vină din dorința copilului de a cunoaște și de a-și îmbunătăți performanțele, nu din așteptarea unei recompense materiale.

Cu toate acestea, mulți dintre ei recunosc, cu regret, că resimt o presiune socială puternică de a oferi recompense copiilor, presiune alimentată de faptul că această practică a devenit din ce în ce mai răspândită. Această presiune poate veni atât din dorința de a se conforma așteptărilor sociale, cât și din teama de a nu fi percepuți ca părinți care nu își susțin suficient copiii.

Studiile arată că opt din zece părinți consideră important să își răsplătească copiii pentru eforturile depuse la școală. Această tendință reflectă o schimbare în modul în care mulți părinți înțeleg să își susțină copiii, alegând să îi motiveze prin oferirea de recompense.

Vezi și Principalele preocupări pe care le au copiii înainte de a se întoarce la școală, conform experților în educație

Presiunea socială poate influența semnificativ deciziile părinților

SURSA FOTO: freepik.com @New Africa

Claire, mamă a doi copii, și-a împărtășit propria experiență în cadrul studiului: „Simt o presiune mai mare anul acesta să fac ceea ce fac și ceilalți părinți, mai ales după ce aud un alt părinte vorbind despre cum i-a cumpărat copilului o mașină pentru absolvirea cu notă mare a liceului”.

Această mărturie subliniază faptul că presiunea socială poate influența semnificativ deciziile părinților, determinându-i să recurgă la practici pe care, în mod normal, nu le-ar considera necesare sau adecvate. În timp ce unii părinți își doresc să ofere recompense pentru a-și motiva copiii, alții se simt obligați să facă acest lucru doar pentru a nu fi văzuți ca diferiți sau mai puțin implicați în educația copiilor lor.

Această dinamică socială poate genera stres suplimentar atât pentru părinți, cât și pentru copii, punând în discuție eficiența și necesitatea reală a acestor recompense.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel