Cât lăsăm copii în fața ecranelor și de la ce vârstă: „Tehnologia nu e rea, dar trebuie să existe limite”
Data publicării:
Copiii trebuie lăsați să experimenteze lumea tehnologiei, însă numai cu anumite limite, spun specialiștii. 

Tehnologia este din ce în ce mai avansată în zilele noastre și, fie că ne place sau nu, copiii sunt incluși în acest proces. Cei mici își doresc să aibă de la vârste fragede conturi pe rețelele de socializare, să dețină propriul telefon și să navigheze peste tot în mediul online. Dar cât de corect este acest lucru? Simona Gherghe și Oana Moraru, consultant educațional și creatoarea platformei Vocea Părinților, au vorbit despre acest subiect extrem de controversat din zilele noastre.

„În ziua de astăzi, copiii stau foarte mult pt TikTok și nu știu dacă învață cele mai bune lucruri.”, spune Simona Gherghe, în cadrul podcastului  Părinți CuMinți.

„Ei stau unde îi trimitem, orice copil se duce în zona în care este lăsat să se ducă. Eu am negat TikTokul atâta vreme, dar îmi iau foarte multe informații de acolo, pentru că sunt conturi pe TikTok cu mulți specialiști care mă interesează pe mine. Sigur, am maturitatea să verific, am gândirea critică, deci nu e rău TikTokul în sine, ci explozia modelelor promovare acolo, când copilul nu știe să distingă dintre ce e bine de rău.”, spune și Oana Moraru.

La ce vârstă le putem da telefon copiilor

În ziua de astăzi, copiii au început de la vârste foarte fragede să dețină un telefon personal, ceea ce nu este neapărat un lucru bun, în educația lor. În acest sens, Oana Moraru a mai dezvăluit care ar fi vârsta ideală la care un micuț este pregătit să fie introdus în lumea tehnologiei, dar și cum trebuie gestionat acest lucru de către părinții săi.

„Apropo de vârstă, la ce vârstă le dăm telefonul lor? Presupun că mulți părinți se gândesc că dacă merge copilul la școală,  este bine să aibă un dispozitiv prin care să-l acceseze mai ușor.”, a continuat celebra prezentatoare de la Antena 1.

„Aici sunt două chestii. Le poți da telefon de la 9,10 ani sau chiar mai devreme, strict pentru chestiunile utile, dar navigarea liberă pe telefon, dacă vrei să-i dezvolți competențe, pentru că e important să le aibă, trebuie să se petreacă în sufrageria ta, nu în dormitorul lui, la vedere, când tu te plimbi pe acolo, adică faci o politică. Telefonul se încarcă noaptea numai în sufragerie, nu-l iei în dormitor, când navighezi, noi trebuie să știm, până la 14 ani neapărat, spun acum noile studii legate de tehnologie și de impactul ei asupra copiilor.

Tehnologia nu e rea, e vorba de cum folosim acest super puternic instrument. Trebuie să existe limite. Nu-i lași pur și simplu telefonul pe mână când tu pleci la serviciu și vii seara la 20:00, dar nici nu scoți ecranele complet din viața lui.”, fost răspunsul oferit de Oana Moraru.

Când le punem copiilor desene animate

Nu în ultimul rând, și când vine vorba de desenele animate sunt câteva reguli de care părinții trebuie să țină cont. Până la vârsta de trei ani, micuții nu ar trebui să fie lăsați în fața ecranelor, sub nicio formă, atrage atenția specialista.

„Până în trei ani, eu nu aș lăsa copiii la desene animate. După trei ani încolo, dacă-l lași la desene, ce trebuie neapărat de știut este ca părintele să urmărească alături de copil și să comenteze ce se întâmplă acolo, tu să-i spui lui, pentru că mintea copilului între doi și cinci ani nu face distincția între realitate și ficțiune. În instituțiile școlare, nu avem voie să punem copiilor desene animate doar pentru distracție, este cel mai grav lucru.”, a mai continuat specialista.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Educatie
Tagurile articolului: copii  desene animate  parenting  simona gherghe  tehnologie 

Articole similare

Cum influențează uniforma școlară performanțele academice?

Uniforma școlară este adesea asociată cu disciplină și...

Poezii de toamnă pentru copii

Toamna aduce cu ea o lume plină de culori și mistere care prind viață în...



Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel