Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog
Daniela Gavankar subliniază că tatăl, atunci când își asumă rolul de protector și model sănătos de masculinitate, devine un fundament stabil pentru copilul său.
„Tatăl atunci când este prezent și când el, ca bărbat, este într-o masculinitate sănătoasă și bine cu el, oferă foarte multe lucruri copilului”, explică experta, punctând că un tată echilibrat și implicat aduce în familie un climat de siguranță și armonie.
Prezența sa nu doar că asigură protecție fizică, dar învață copilul despre iubire, despre respectul în relațiile de familie și despre felul în care bărbații și femeile pot coexista în mod armonios.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Daniela Gavankar a insistat asupra unui punct esențial: copiii absorb din atmosferă emoțională a casei și din comportamentele părinților mai mult decât din orice altceva.
„Copiii își doresc ca părinții să se iubească, în casă să fie liniște, și în momentul în care un copil vede un tată care este implicat și o iubește pe mamă și contribuie la treburile casei și are răbdare cu el, copilul asta învață”, spune psihologul.
Atunci când un copil vede un tată implicat, respectuos și afectuos față de mama sa, dar și răbdător cu el, acest comportament devine reper pentru dezvoltarea sa socială și emoțională.
„Este atât de logic!
Este răceală, copilul învață răceală, este agresivitate, copilul învață agresivitate. Pentru că el învață din casa lui cum se poartă femeile, cum se poartă bărbații, ce atitudine să ai pentru cei mai mici decât tine.
Gândiți-vă că dacă adulții sunt agresivi cu copilul și copilul este agresiv la rândul lui cu cei mai mici decât el”, mai spune Daniela Gavankar.
SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t
Un tată echilibrat și implicat nu doar că susține familia, ci și contribuie semnificativ la dezvoltarea încrederii în sine a copilului. Aceasta este baza pentru un copil cu o stimă de sine puternică și o relație sănătoasă cu propriile emoții.
„În momentul în care tatăl este echilibrat, implicat, într-o relație bună cu mama lui, atunci asta îi cultivă copilului toate aceste lucruri: încrederea în sine, iubirea, conectarea, echilibru, înțelepciunea. Toate astea vin dintr-o relație bună și dintr-o implicare bună a bărbatului în viața familiei”, a conchis Daniela Gavankar.
Așadar, prezența constantă și autentică a unui tată aduce un impact profund asupra echilibrului emoțional al copilului. Ajutând copilul să dobândească o bază solidă de valori și abilități emoționale, prezența paternă susține o dezvoltare armonioasă și sănătoasă, pregătindu-l pe acesta să construiască, la rândul său, relații echilibrate în viitor.
URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...