Ce construiește în copil prezența tatălui? Daniela Gavankar: „Lucruri valoroase vin dintr-o implicare bună a bărbatului în viața familiei” / VIDEO
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a pus o întrebare esențială: Știința spune că tații sunt cei care oferă copiilor, indiferent de vârstă, sentimentul de siguranță atât fizică, cât și emoțională și de încredere. Ce altceva mai construiește prezența tatălui din punct de vedere emoțional? Daniela Gavankar, profesor universitar și psiholog, a detaliat impactul emoțional complex al tatălui asupra dezvoltării copilului. 

Daniela Gavankar subliniază că tatăl, atunci când își asumă rolul de protector și model sănătos de masculinitate, devine un fundament stabil pentru copilul său. 

Tatăl atunci când este prezent și când el, ca bărbat, este într-o masculinitate sănătoasă și bine cu el, oferă foarte multe lucruri copilului, explică experta, punctând că un tată echilibrat și implicat aduce în familie un climat de siguranță și armonie.

Prezența sa nu doar că asigură protecție fizică, dar învață copilul despre iubire, despre respectul în relațiile de familie și despre felul în care bărbații și femeile pot coexista în mod armonios.

Citește și „Ne confruntăm cu un număr incredibil de copii extrem de liberi!” Daniela Gavankar atrage atenția: „Respectul și regulile se învață de la un tată implicat!”

Modelarea comportamentului copiilor prin exemplul tatălui

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Daniela Gavankar a insistat asupra unui punct esențial: copiii absorb din atmosferă emoțională a casei și din comportamentele părinților mai mult decât din orice altceva.

Copiii își doresc ca părinții să se iubească, în casă să fie liniște, și în momentul în care un copil vede un tată care este implicat și o iubește pe mamă și contribuie la treburile casei și are răbdare cu el, copilul asta învață”, spune psihologul.

Atunci când un copil vede un tată implicat, respectuos și afectuos față de mama sa, dar și răbdător cu el, acest comportament devine reper pentru dezvoltarea sa socială și emoțională.

Este atât de logic!

Este răceală, copilul învață răceală, este agresivitate, copilul învață agresivitate. Pentru că el învață din casa lui cum se poartă femeile, cum se poartă bărbații, ce atitudine să ai pentru cei mai mici decât tine.

Gândiți-vă că dacă adulții sunt agresivi cu copilul și copilul este agresiv la rândul lui cu cei mai mici decât el”, mai spune Daniela Gavankar.

Vezi și „Indiferent cât de implicată ești ca mamă, NU poți să fii tată!” Daniela Gavankar explică rolul de neînlocuit al tatălui în viața copilului: „Reprezintă relația cu autoritatea, forța și succesul”

Un tată implicat, un copil echilibrat: Lecții de încredere, conectare și înțelepciune

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Un tată echilibrat și implicat nu doar că susține familia, ci și contribuie semnificativ la dezvoltarea încrederii în sine a copilului. Aceasta este baza pentru un copil cu o stimă de sine puternică și o relație sănătoasă cu propriile emoții.

„În momentul în care tatăl este echilibrat, implicat, într-o relație bună cu mama lui, atunci asta îi cultivă copilului toate aceste lucruri: încrederea în sine, iubirea, conectarea, echilibru, înțelepciunea. Toate astea vin dintr-o relație bună și dintr-o implicare bună a bărbatului în viața familiei”, a conchis Daniela Gavankar.

Așadar, prezența constantă și autentică a unui tată aduce un impact profund asupra echilibrului emoțional al copilului. Ajutând copilul să dobândească o bază solidă de valori și abilități emoționale, prezența paternă susține o dezvoltare armonioasă și sănătoasă, pregătindu-l pe acesta să construiască, la rândul său, relații echilibrate în viitor.

Citește și Un tată prezent, o NEVOIE esențială pentru copii. Daniela Gavankar: „Rolul patern aduce ceva unic, pe care mama nu-l poate înlocui!” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

pixel