Ce este cu adevărat burnout-ul parental, această tulburare reală a părinților din secolul XXI? Psiholog Ana Maria Zamfir: „Apare la cei care își doresc să ofere foarte, foarte mult” / VIDEO
Data publicării:
Într-o societate în care performanța este adesea glorificată, părinții se confruntă cu o presiune continuă pentru a excela nu doar la locul de muncă, ci și în viața de familie. Psihologul Ana Maria Zamfir a explicat la Părinți Prezenți, o emisiune moderată de redactor-șef ParintisiPitici.ro, Loredana Iriciuc, ce înseamnă cu adevărat burnout-ul parental și de ce trebuie să îl tratăm cu seriozitate.

Este o tulburare care a derivat din burnout-ul profesional. Încă nu este total recunoscută ca fiind parte din categoria de burnout, pentru că se referă la relațiile de familie și sunt specialiști care afirmă că burnout-ul face referire direct la viața profesională și nu la cea familială sau alte tipuri de relații din viața personală”, a spus Ana Maria Zamfir la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Cu toate acestea, psihologul Ana Maria Zamfir subliniază că burnout-ul parental este o realitate frecvent întâlnită în practica psihologică. „Este ceva ce foarte frecvent întâlnim, lucrând cu părinți, cu adolescenți. Întotdeauna, privind sistemul, întâlnim din ce în ce mai des această stare de epuizare a părinților și un stres continuu care cumva depășește firescul și deconectează de nevoile copilului reale sau de nevoile lor reale și se focusează pur și simplu pe o performanță deosebită.

Psiholog Ana Maria Zamfir: „Părintele se simte dator să vină întotdeauna în întâmpinarea copilului cu de toate”

SURSA FOTO: freepik.com @prostock-studio

Psihologul Ana Maria Zamfir explică ce tip de părinți sunt mai predispuși la acest tip de epuizare emoțională și fizică, dezvăluind că cei care se dedică excesiv rolului lor parental sunt cei mai vulnerabili.

În general sunt părinții care sunt foarte dedicați, părinții care idealizează și își doresc să ofere foarte, foarte mult, explică experta.

Acești părinți au o motivație extraordinară în a-și asuma rolul parental ca fiind principal în viața lor. Ei doresc să fie perfecți în ochii copiilor lor și să le ofere tot ce este mai bun, poate pentru a compensa propriile nevoi neîmplinite din copilărie.

Această dedicare intensă vine adesea dintr-o dorință profundă de a oferi copiilor lor o viață mai bună decât au avut ei înșiși. Părinții care au experimentat lipsuri emoționale sau materiale în copilărie tind să fie foarte sensibili la aceste aspecte și încearcă să evite ca propriii lor copii să treacă prin aceleași dificultăți.

„Poate că și ei, la rândul lor, au venit cu ceva răni sau nevoi poate neîmplinite, pe care își doresc foarte tare să le împlinească la copiii lor. Au o motivație extraordinară în a-și asuma acest rol parental ca fiind principal în viața lor.

Ei iau această povară asupra lor mai mult decât ar trebui, în sensul că devin cumva furnizorul unic al copilului.

Trebuie să îndeplinească nevoile, trebuie să îndeplinească dorințele și foarte mult focus pe partea asta de bucurie, de dorințe, ceea ce duce părintele până la urmă la o epuizare.

Părintele se simte dator să vină întotdeauna în întâmpinarea copilului cu de toate, a mai adăugat psihologul.

Ana Maria Zamfir: „Părintele nu este la program de 8 ore, este non-stop!”

SURSA FOTO: freepik.com @kuprevich

Psihologul Ana Maria Zamfir ne oferă o perspectivă valoroasă asupra diferențelor și implicațiilor dintre burnout-ul profesional și burnout-ul parental, subliniind cât de profund afectează acesta din urmă relația părinte-copil. 

„Burnout-ul profesional este foarte important pentru că îi afectează, în principal, viața profesională din care omul își câștigă existența”, arată Ana Maria Zamfir.

Cu alte cuvinte, când cineva suferă de burnout profesional, efectele se resimt în principal la locul de muncă, afectând capacitatea persoanei de a-și îndeplini responsabilitățile și, implicit, sursa de venit. Însă burnout-ul parental are un impact mult mai adânc și personal.

„Dar, în ceea ce privește partea parentală, îi afectează relația, poate cea mai importantă din viața lui. Părintele se simte și dator. Este și într-o relație de iubire față de copilul său. Nu este doar o parte din viața sa care îi asigură traiul, este mult mai mult decât atât.

Și atunci, bineînțeles, că și afectarea este mult mai mare. Și da, nu este la program de 8 ore, este non-stop!”, a mai spus experta.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel