Ce este sindromul colegului de cameră: semne că partenerul tău suferă de el, potrivit unui psiholog
Data actualizării:
Data publicării:
Între rutină, monotonie și diversele sarcini și responsabilități ale vieții adulte este obișnuit ca multe cupluri să cadă inconștient în ceva pe care psihologii îl cunosc sub numele de „sindromul colegului de cameră”.

 După cum spune și numele, acest lucru se întâmplă atunci când cuplul, mai degrabă decât să aibă o relație romantică, pare să fie doar o pereche de oameni care împart locuința și responsabilitățile fără o legătură amoroasă implicată.

Și deși este firesc ca dinamica unui cuplu să se schimbe în timp și să treacă de la a fi o relație interesantă la una mai rutină, adevărul este că atunci când neglijăm acea conexiune ca cuplu și cădem în rutină, ne putem găsi într-o situație neplacută.

Citește și Sfaturi de la experți pentru a rezista schimbărilor pe care sosirea primului copil le aduce în cuplu

Potrivit lui Mark Travers, psiholog principal la Awake Therapy, acestea sunt trei semne că relația ta suferă de sindromul colegului de cameră.

Vieți complet separate

Sursa foto: freepik.com@stefamerpik

Când ai făcut ultima dată ceva cu partenerul tău, în afara responsabilităților, sarcinilor și angajamentelor?

Deși a avea interese personale și a petrece timp singur este sănătos și recomandabil, este, de asemenea, important să menținem lucrurile în comun

„Unul dintre cele mai comune semne ale sindromului colegului de cameră este că ambii membri ai cuplului duc o viață independentă, cu hobby-uri, rutine diferite și cercurile sociale”, explică Travers.

Pentru a realiza acest lucru, pe lângă faptul că vă gândiți la lucrurile pe care le-ați făcut împreună în ultimul timp, psihologul vă recomandă să vă puneți următoarea întrebare: Sunt încântat să petrec timpul cu partenerul meu sau a devenit o altă obligație?

„Dacă efortul de conectare se simte ca o povară, este un semn că legătura emoțională s-a slăbit”, spune el.

Intimitatea este rară (sau inexistentă)

Sursa foto: freepik.com@gpointstudio

După cum am explicat deja și cu alte ocazii, atunci când vorbim despre intimitate nu ne referim doar la relații intime, ci și la acele momente de afecțiune și detalii cotidiene care hrănesc și întăresc relația zi de zi.

„Dacă dorința s-a diminuat sau gesturile afectuoase se simt forțate, ambii parteneri pot începe să se simtă deconectați”, spune Travers, care adaugă că atunci când dorința dispare, conexiunea emoțională se poate estompa și:

„Dacă apropierea fizică începe să se simtă inconfortabilă sau evitabilă, poate fi semn că relația se transformă într-o conviețuire îndepărtată.

Abia vorbesc despre ceva important

Sursa foto: freepik.com@ stefamerpik

Potrivit lui Travers, cuplurile care suferă de sindromul colegului de cameră tind să evite conversațiile dificile, dar și schimburile ușoare, de zi cu zi.

„Zilele pot trece fără să ne întrebăm unul pe altul despre ziua lor sau să-și împărtășească gândurile sau sentimentele”, explică ea, potrivit Bebe y Mas.

Iar atunci când comunicarea se reduce la ceea ce este practic și logistic, vorbind despre responsabilități sau atingând doar subiecte superficiale, legătura începe să se deterioreze și ambii pot începe să se simtă izolați emoțional și social.

Dar, potrivit lui Travers, doar pentru că observi aceste trei semne nu înseamnă că totul este pierdut.

„Primul pas este să recunoști deconectarea și să vorbești cu partenerul tău despre cum vă simțiți amândoi.

Pentru aceasta, este necesar să luăm anumite măsuri, cum ar fi să investim mai mult timp în relație, să recuperăm treptat intimitatea și, mai presus de toate, să lucrăm pentru a ne comunica mai bine sentimentele”, mai explică specialistul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Homepage

Articole similare

Când se despodobește bradul? Tradiții și superstiții!

Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...



Cele mai noi articole

Când se despodobește bradul? Tradiții și superstiții!

Bradul de Crăciun, cu mirosul său proaspăt și...


Top citite
Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini / FOTO: freepik.com@prostooleh

Ce înseamnă, din perspectiva psihologică, ca un copil să deseneze un copac cu rădăcini

Examenul de licență și lucrarea de licență devin ambele obligatorii din anul universitar 2025-2026 / FOTO: freepik.com@ yanalya

Examenul de licență și lucrarea de licență devin ambele obligatorii din anul universitar 2025-2026

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”/ FOTO: Instagram@AndreeaEsca

Andreea Esca despre importanța profesorilor în educația de calitate: „Învățătoarea mea era un om cu har. Un cadru didactic slab nu va atrage elevii”

Foto: Freepik@ belakangbapak02

Succesul școlar are la bază cinci elemente, potrivit experților de la Universitatea Harvard

pixel