Ce îi face cu adevărat pe oameni mai fericiți. Și nu este vorba de bani
Data publicării:
Nu avem nevoie de multe pentru a fi fericiți. Un specialist ne spune care sunt lucrurile care ne fac cu adevărat fericiți

Ce îi face pe oameni fericiți? Fericirea este diferită pentru fiecare dintre noi; este foarte subiectivă și personală. Cu toate acestea, pot exista elemente comune în construcția sa.

Carole Pertofsky, director emerit al Stanford, care lucrează în cadrul Serviciilor de promovare a sănătății și este, de asemenea, profesor la Facultatea de Medicină, spune ce îi facen pe oameni fericiți.

Ea spune că autoevaluările persoanelor care înregistrează cele mai înalte niveluri de fericire împărtășesc aspecte interrelaționate ale satisfacției. Și ea indică cercetările psihologului Dr. Martin Seligman de la Universitatea din Pennsylvania, care a identificat trei componente de bază ale fericirii (sau „trei tipuri de viață fericită”).

Iată ce-i face pe oameni cu adevărat fericiți:

1) Viața plăcută
Vorbim despre fericirea hedonică, care derivă din cuvântul grecesc „hedonisma” și care înseamnă să te bucuri de micile plăceri și de momentele aparent simple ale vieții. De exemplu, să te plimbi, să dansezi, să bei un pahar cu cel mai bun prieten, să împărtășești momente cu familia ta?

Dar Pertofsky avertizează că acest tip de fericire are și „partea sa întunecată”, care rezultă din accentul prea mare pus pe satisfacția pe termen scurt. Prin urmare, este important să o moderați la comportamente sănătoase, altfel poate duce la dependență și chiar la dependență.

Un alt pericol este viziunea limitată conform căreia adevărata fericire derivă exclusiv dintr-o viață plăcută. Astfel, aceasta ar fi ca o fericire mai „efemeră”, dar în același timp foarte puternică, care merită cultivată (și completată cu alte tipuri de fericire și stări de seninătate).

2) Atunci când ești dedicat

Ați fost vreodată atât de absorbit de o activitate încât, dintr-o dată, lumea și timpul par să dispară? Erai pur și simplu concentrat pe ceea ce făceai. Aceasta este viața dedicată experiența fluxului, despre care a vorbit psihologul croat Mihaly Csikszentmihalyi prin teoria fluxului.

Această senzație de concentrare maximă și, în același timp, de evadare din lume, creează și un sentiment profund de fericire și satisfacție.

3) Viața cu sens

O altă componentă de bază a fericirii propusă de Carole Pertofsky, bazată pe cercetările doctorului Martin Seligman, este crearea unei vieți cu sens. Este vorba despre o fericire mai solidă și mai durabilă, mai „pe termen lung”. Cu alte cuvinte, o viață în care ai un  sens și un scop.

Dar cum o creăm? Prin înțelegerea valorilor noastre fundamentale ca ghiduri pentru a descoperi sensul și scopul, în timp ce servim binele comun. Pertofsky amintește un citat celebru:

„Scopul vieții este să-ți găsești darurile, munca vieții este să-ți dezvolți darurile, iar sensul vieții este să-ți dăruiești darurile”, potrivit Bebe y Mas.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel