Ce înseamnă, de fapt, cuvântul Paște?
Data publicării:
În acest an, Paștele va fi sărbătorit duminică, 5 mai 2023. Se sărbătorește ziua în care se spune că a avut loc învierea lui Iisus Hristos. Data sărbătoririi se schimbă de la an la an, în funcție de prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară. 

Curând, creștinii ortodocși se pregătesc de una dintre cele mai mari săbători creștine, Învierea lui Iisus.

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, marcând în mod tradițional învierea lui Iisus Hristos. Această sărbătoare, celebrată în lumea creștină cu o profunzime și solemnitate deosebită, aduce cu sine o gamă variată de tradiții și practici specifice, reflectând bogăția culturală și spirituală a comunităților creștine din întreaga lume.

Totuși. Ce înseamnă, de fapt, cuvântul "Paște"? Unii preoți aleg să explice semnificația lui, chiar la slujba de Înviere.

Se pare că, cuvântul "Paște" sau "Paști", provine din evreiescul pasha, care înseamnă trecere. Astfel, de Paște se sărbătorește trecerea de la moarte la viață și de pe pământ la cer.

Citește și „De ce mâncăm miel de Paște?”

„Când spunem cuvântul „Paști”, fiecare dintre noi ne gândim la sărbătoarea această mare, la sărbătoarea care ne stă în față acum. Cuvântul „Paști” vine de la pasha, un cuvânt evreiesc, care înseamnă trecere.

Au fost Paști și sunt Paști și pentru evrei. Paștile noastre sunt Paști creștine. Evreii sărbătoreau și sărbătoresc la Paști ieșirea din robia egipteană, trecere prin Marea Roșie, trecere prin pustie și ajungerea lor în Canaan.

Noi, la Sfintele Paști, sărbătorim altceva decât evreii, și anume trecerea de la moarte la viață și de pe pământ la cer", precizează părintele Teofil Părăian, în lucrarea intitulată Sfintele Paști în cultul ortodox, paginile 20,21, Editura Doxologia, Iași, 2013.

În acest an, Paștele va fi sărbătorit duminică, 5 mai 2023. Se sărbătorește ziua în care se spune că a avut loc învierea lui Iisus Hristos. Data sărbătoririi se schimbă de la an la an, în funcție de prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel