Ce înseamnă, de fapt, cuvântul Paște?
Data publicării:
În acest an, Paștele va fi sărbătorit duminică, 5 mai 2023. Se sărbătorește ziua în care se spune că a avut loc învierea lui Iisus Hristos. Data sărbătoririi se schimbă de la an la an, în funcție de prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară. 

Curând, creștinii ortodocși se pregătesc de una dintre cele mai mari săbători creștine, Învierea lui Iisus.

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, marcând în mod tradițional învierea lui Iisus Hristos. Această sărbătoare, celebrată în lumea creștină cu o profunzime și solemnitate deosebită, aduce cu sine o gamă variată de tradiții și practici specifice, reflectând bogăția culturală și spirituală a comunităților creștine din întreaga lume.

Totuși. Ce înseamnă, de fapt, cuvântul "Paște"? Unii preoți aleg să explice semnificația lui, chiar la slujba de Înviere.

Se pare că, cuvântul "Paște" sau "Paști", provine din evreiescul pasha, care înseamnă trecere. Astfel, de Paște se sărbătorește trecerea de la moarte la viață și de pe pământ la cer.

Citește și „De ce mâncăm miel de Paște?”

„Când spunem cuvântul „Paști”, fiecare dintre noi ne gândim la sărbătoarea această mare, la sărbătoarea care ne stă în față acum. Cuvântul „Paști” vine de la pasha, un cuvânt evreiesc, care înseamnă trecere.

Au fost Paști și sunt Paști și pentru evrei. Paștile noastre sunt Paști creștine. Evreii sărbătoreau și sărbătoresc la Paști ieșirea din robia egipteană, trecere prin Marea Roșie, trecere prin pustie și ajungerea lor în Canaan.

Noi, la Sfintele Paști, sărbătorim altceva decât evreii, și anume trecerea de la moarte la viață și de pe pământ la cer", precizează părintele Teofil Părăian, în lucrarea intitulată Sfintele Paști în cultul ortodox, paginile 20,21, Editura Doxologia, Iași, 2013.

În acest an, Paștele va fi sărbătorit duminică, 5 mai 2023. Se sărbătorește ziua în care se spune că a avut loc învierea lui Iisus Hristos. Data sărbătoririi se schimbă de la an la an, în funcție de prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Învierea pe înțelesul copiilor

Învierea lui Iisus este credința religioasă creștină conform căreia, după...

Ce înseamnă când visezi că ești însărcinată

Visarea că ești însărcinată este mai frecventă decât...

Vinerea Mare: Cum să le explicăm copiilor ce este

Paștele este o mare sărbătoare pentru cei mici, care...

Vopsitul ouălor, momentul preferat al copiilor de Paște

Vopsitul ouălor este un moment distractiv, așteptat de...

Cântecele de Paște pentru copii

Mai este puțin până când creștinii ortodocși marchează una dintre cele mai...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Obiceiul inedit din a doua zi de Paște

În această zi, preoții merg la biserică și fac slujbe...


Top citite
„Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?” Mihai Mărgineanu, oripilat după ce a fost în Vama Veche. Mesaj dur pentru părinți / FOTO: captură Facebook @Mihai Margineanu

„Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?” Mihai Mărgineanu, oripilat după ce a fost în Vama Veche. Mesaj dur pentru părinți

De ce copilul tău poate fi rău cu tine când crește, potrivit unui psiholog: „Există trei comportamente ale părinților care îi pot determina să se îndepărteze” / FOTO: freepik.com @ira_evva

De ce copilul tău poate fi rău cu tine când crește, potrivit unui psiholog: „Există trei comportamente ale părinților care îi pot determina să se îndepărteze”

Ești tentat să-ți prelungești vacanța cu familia, deși școala va începe la mijlocul săptămânii? Ce RIȘTI dacă al tău copil lipsește de la ore / FOTO: freepik.com @syda_productions

Ești tentat să-ți prelungești vacanța cu familia, deși școala va începe la mijlocul săptămânii? Ce RIȘTI dacă al tău copil lipsește de la ore

Obiceiuri toxice ale părinților care afectează stima de sine a copiilor / FOTO: freepik.com

Obiceiuri toxice ale părinților care afectează stima de sine a copiilor

pixel