Ce înseamnă să ai hainele ordonate pe culori, din punct de vedere psihologic?
Data publicării:
Încearcă un exercițiu simplu: deschide dulapul și observă-ți hainele. Cum sunt aranjate? Pe culori, pe sezoane, pe tipuri de articole... sau poate nu sunt deloc ordonate? 

Fiecare persoană are propriul mod de organizare, dar există un număr considerabil de oameni care preferă să își ordoneze hainele pe culori.

Această practică nu doar că face dulapul mai estetic plăcut, dar are și implicații psihologice importante, reflectând trăsături ale personalității și stării de bine ale persoanei care o aplică.

Citește și Ce spune despre tine culoarea ROȘIE

Pentru că nu este vorba doar despre „a organiza hainele pe culori”, ci despre „procesul de organizare” în sine. Astfel, mai mult decât o simplă activitate de organizare, gruparea hainelor pe culori aduce ordine mentală, sprijină autocontrolul și reduce stresul. 

Suntem mai calmi, iar creierul economisește resurse

Sursa foto: freepik.com@EyeEm

Culoarea are un efect direct asupra emoțiilor noastre și asupra modului în care percepem lumea.

Gruparea obiectelor, cum ar fi hainele, pe culori, pe lângă faptul că este plăcută din punct de vedere estetic, ajută și la crearea unei senzații de calm și control.

Acest tip de organizare oferă structură spațiului și, în același timp, face mai ușoară alegerea zilnică a hainelor, permițând creierului să economisească resurse pe care altfel le-ar folosi în decizii rapide despre ce să poarte în fiecare dimineață.

Vezi și CULOAREA INTERZISĂ în sezonul rece în ținuta copiilor

Așadar, dacă te trezești adesea privind dulapul plin de haine și acest lucru îți provoacă stres, trebuie să știi că organizarea hainelor pe culori poate fi soluția pentru a reduce, parțial, oboseala mentală.

Este obicei este reflexia unui ordini interioare?

Sursa foto: freepik.com@deksaplan

Psihologul Jennifer Baumgartner, specialistă în psihologia alegerilor noastre de stil, explică în Psychology Today că organizarea hainelor este, într-o mare măsură, o reprezentare externă a ordinii noastre interioare. Persoanele care aleg acest sistem de organizare tind să caute claritate și structură în viața lor.

Actul de a organiza pe culori presupune clasificare, ordonare și stabilirea unor limite. Iar aceste acțiuni ajută mintea să se concentreze și să se simtă mai în control.

Acest lucru este deosebit de important pentru cei care au o viață agitată sau se simt copleșiți de responsabilitățile lor: dulapul devine o adevărată „zonă de pace”, unde totul este la locul lui.

Reduce stresul și economisim timp

Sursa foto: freepik.com@topntp26

Pe lângă îmbunătățirea aspectului vizual, organizarea pe culori face mai ușoară găsirea pieselor vestimentare, economisind astfel timp și reducând stresul.

Având hainele grupate pe culori, este mai ușor să localizăm o piesă specifică, iar acest lucru ne ajută să reducem anxietatea la începutul zilei.

Conform unui articol din This Makes That, aranjarea hainelor pe culori și, în interiorul fiecărei culori, pe intensitate (de la tonuri deschise la închise) ajută procesul de îmbrăcare să fie mai rapid și mai eficient.

Persoanele care au acest obicei simt că rutina lor de dimineață decurge într-un mod mai organizat, iar acest lucru reduce probabilitatea de a experimenta ceea ce se numește „oboseala decizională”, adică supraîncărcarea mentală cauzată de luarea unui număr prea mare de decizii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Povestea de seară: Basmul cu Scufițu-Roşu

Povestea de seară este un moment magic, plin de căldură...

Iată cât cheltuiesc bunicii pe an pentru nepoții lor

Între vacanțe, weekenduri sau alte ocazii de îngrijire...



Cele mai noi articole

Top citite
Abilitatea care stă la baza dezvoltării copilului. Psiholog educațional: „Dacă ai învăța copilul o singură competență, aceasta ar trebui să fie!” Iată de ce / FOTO: freepik.com @uryupinanadezhda

Abilitatea care stă la baza dezvoltării copilului. Psiholog educațional: „Dacă ai învăța copilul o singură competență, aceasta ar trebui să fie!” Iată de ce

Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor” / FOTO: freepik.com @nastyaofly

Cele mai mari greșeli de parenting care distrug încrederea și stima de sine a copiilor. Psihoterapeut: „Acești părinți creează un cerc vicios, iar cei mici NU se mai simt bine în pielea lor”

Foto: Freepik @@sobolevskyi

Un comportament greșit adoptat de părinți. Urania Cremene: Nu-i poți cere unui copil să închidă televizorul

Foto: Freepik @bristekjegor

Psiholog Radu Leca, sfaturi pentru mamele de băieți: Cum să crești un bărbat responsabil și capabil să gestioneze relațiile sociale

pixel