Ce înseamnă să crești un copil bine? Oana Moraru explică cele „7 etaje” ale „construcției de sine” care decid dacă va fi un adult fericit, puternic și rezilient
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii
Experta în educație Oana Moraru explică de ce primii 7 ani definesc destinul copilului și cum se construiesc cei șapte piloni ai sinelui: de la siguranță emoțională la capacitatea de a-și încărca singur bateriile interioare. 

„Ce înseamnă să crești un copil bine?”

Educația nu se măsoară doar în diplome, teme făcute la timp sau ore de meditații. Primele șapte etaje ale construcției de sine, așa cum le descrie experta în parenting și educație Oana Moraru, se ridică în primii șapte ani de viață.

„Sunt 7 etaje ale construcției de sine, fiecare depinzând de cele de sub ele. În funcție de aceste 7 praguri, poți construi o școală, un sistem de educație, o direcție în parenting sau în propria familie. Toate își au baza în grija fizică și în semnalele emoționale și intelectuale pe care copiii le primesc în primii 7 ani de viață”, explică Oana Moraru pe pagina de Facebook.

CITEȘTE ȘI Oana Moraru, despre cel mai clar indicator al dificultăților şcolare pe termen lung: „Au nevoie de un «tratament» rapid cel târziu în vacanța de vară către a III-a”

Etajul 1: Siguranța 

„Primul nivel este cel al siguranței. Acolo se formează sentimentul de stabilitate în viață, optimismul și reziliența. Grija parentală, rutinele și limitele sigure puse de părinți sunt vitale”, susține experta.

În acest context, Oana Moraru subliniază importanța unei grădinițe cu rutine clare și adulți necritici, fără conflicte de putere sau schimbări bruște. Un copil nesigur, expus haosului, va avea dificultăți de adaptare toată viața.

Etajul 2: Relațiile sănătoase

Între 2 și 5 ani, copiii vin cu idei și inițiative. Ce se întâmplă cu aceste inițiative face diferența între un adolescent flexibil, creativ emoțional și unul dependent, temător.

„Să nu fie rușinați sau certați aspru pentru cele mai nepotrivite dintre ele. Nici ajutați excesiv. O grădiniță cu multe activități practice este o mare oportunitate”, spune experta.

Exemplele ei sunt concrete: de la coaserea unui nasture până la bătutul unui cui sau desfacerea unei conserve. „Mulți dintre copiii pe care îi știu eu nu își desfac singuri nici coaja bananei”.

Etajul 3: Misiunea personală

Oana Moraru vorbește despre un nivel adesea ignorat: sentimentul de a fi angajat într-o misiune, de a avea un scop.

„De aici vin curajul, ambiția, puterea de a trece mai departe când e greu, autocontrolul, amânarea gratificării. Copiii foarte criticați, cu rușine sau respingere,nu prea urcă spre nivelul următor”.

Anii preșcolari sunt ideali pentru a dezvolta la copil gândul: „Eu pot lucruri dificile. Eu finalizez ce încep. Eu am o treabă de onorat”.

Etajul 4: Înțelegerea celorlalți 

În jurul vârstei de 5-6 ani, copiii încep să iasă din „bula egoică”. Acesta este momentul în care jocul solitar trebuie să se transforme în joc de grup.

„Copiii au nevoie, la grădiniță, de multe jocuri de rol, puneri în scenă, comentarii asupra realității, jocuri de negociere, de schimb și de împrumuturi. Cei care intră la școală și nu pot tolera un joc de grup fără să se supere în primele 10-15 minute vor avea, pe termen lung, probleme de socializare”.

Etajul 5: Puterea de a te exprima 

Expresivitatea nu se reduce la o notă bună la muzică sau desen. Ea este, spune Oana Moraru, extrem de importantă pentru siguranța de sine.

„Jocul de rol, teatrul și improvizația, recitativele de poezii, cântatul, dansatul, pictatul trebuie practicate săptămânal de copii, până la 12 ani, cel puțin. Expresivitatea facială, corporală, verbală, dacă sunt bine stimulate, îți dau senzația că locuiești bine în propriul corp, că ai autoritatea propriilor gânduri și vorbe”.

De altfel, marile universități din lume aleg studenții în baza unui eseu scris, căutând o voce proprie.

Etajul 6: Intelectul 

„Abia al 6-lea nivel este cel intelectual, pentru care ne dăm sufletul în școli, pe la teme și la meditații - sperând că lucratul mult îi face pe copii mai apți pentru piața muncii sau a supraviețuirii economice”.

Oana Moraru atrage atenția că baza intelectuală nu începe cu teme și meditații, ci cu vorbirea și desenul din grădiniță.

„Povestire și repovestire orală, descrieri și hărți mentale, comparații și înțelegerea fenomenelor de bază din natură”, acestea pun fundația.

Etajul 7: Capacitatea de a te reîncărca 

Ultimul nivel al construcției de sine este cel care îi permite adultului să se ridice după eșecuri.

„Copilul mic se încarcă din joc. Energia adulților de a se reinventa vine de demult, din anii copilăriei, când, lăsat să se joace mult după propriul plac, a apucat să își inventeze jocuri, scenarii, jucării, cu forțe proprii.

Copiii lăsați să exploreze suficient, fără intervenții obsesive sau timp mereu planificat de părinți sunt cei care învață să folosească resursele din jurul lor creativ, fără să se plângă”.

Un copil fericit este o construcție în șapte etaje

Dacă ar fi să evaluăm un copil sau un adult, spune Oana Moraru, aceasta este harta: siguranță, relații sănătoase, misiune personală, empatie, exprimare, claritate mentală, autonomie emoțională.

„Dacă ar fi să construim o școală, asta ar trebui să verificăm – în ce măsură fiecare copil primește stimuli pentru fiecare etaj al sinelui”.

VEZI ȘI:

Ce nu ți-a spus nimeni despre „pregătirea” copilului pentru școală, grădiniță sau tabără. Oana Moraru: „Îi trimitem emoțional la școală de zece ori înainte să ajungă”

„De unde știu eu dacă educatoarea sau învățătoarea îi face mai mult rău decât bine copilului?” Oana Moraru dezvăluie indicatorul: „Cel mai ușor îți dai seama așa”

Copiii care nu mai ies din cameră NU sunt leneși. Sunt setați biologic să trăiască intens, iar noi, părinții, nu mai ținem pasul. Oana Moraru spune cum îi putem „scoate” din ecrane

Când lăsăm copilul în tabără? Oana Moraru susține că trebuie îndeplinite trei condiții: „Mă uit la copiii ăștia moderni, dacă-i trimiți să își caute șapca sau prosopul, nu știu!”

„Copiii trebuie să ne înfrunte, să ne obosească, să ne sfideze”: Lecția importantă pe care Oana Moraru o dă părinților care își doresc „copii buni”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

„Un banc adaptat puțului gândirii ministrului Educației”: Prof. Cătălin Osiceanu face haz de necaz după ce Daniel David a spus că profesorii de fizică ar putea preda chimie (și invers)

Ministrul Educației Daniel David: „Avem aproape 30.000 de norme libere în școli”

„Mergeți IMEDIAT la spital dacă observați la copil 2 sau 3 din aceste semne! Nu trebuie să fie toate 7 ca să fie EXTREM de grav!” Avertismentul dr. Mihai Craiu, despre deshidratarea micuților

Prof. Claudia Chiru, despre scandalul cenzurii din Ministerul Educației: „Ce facem cu inteligența atunci când o avem? Educația NU are nevoie de lideri străluciți care falsifică”

pixel