Ce înseamnă să crești un copil „rezilient”
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
A crește un copil „rezilient” nu înseamnă să îl înveți să nu plângă, să fie „tare” sau să nu simtă durere.

Reziliența este, de fapt, capacitatea de a merge mai departe atunci când lucrurile devin dificile, de a se ridica după un eșec și de a transforma o experiență negativă într-una de învățare.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Este una dintre cele mai valoroase abilități pe care le putem cultiva la copii, pentru că îi ajută să facă față provocărilor vieții fără să se prăbușească emoțional.

Citește și Ce se ascunde în spatele furiei unui copil? Ruxandra Luca: „Un pui de om furios nu e un copil rău. Nu e răsfățat”

Totul începe în familie

 

Copiii devin rezilienți când au alături adulți care îi susțin necondiționat, care îi ascultă fără să judece și care le validează emoțiile. Când un copil se simte în siguranță cu părintele său, va avea mai mult curaj să își asume riscuri, să încerce lucruri noi și să învețe din greșeli, potrivit Childmind.org.

Reziliența nu înseamnă perfecțiune, ci tocmai acceptarea imperfecțiunii și capacitatea de a merge mai departe în ciuda obstacolelor.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@senivpetro

Un copil rezilient este cel care învață că este în regulă să fie trist, supărat sau dezamăgit. Care înțelege că nu totul merge mereu așa cum își dorește, dar că are în el resurse să se adapteze.

Este copilul care își aude părintele spunând: „Îți este greu acum și e normal să fie așa. Sunt aici cu tine.” Și nu cel care aude: „Nu mai plânge, nu e mare lucru.”

Reziliența se formează zi de zi, în momentele mici: atunci când copilul învață să-și lege singur șireturile și reușește după multe încercări, când cade și se ridică, când pierde un joc și, cu toate astea, vrea să-l joace din nou. Și mai ales, când părintele nu rezolvă totul în locul lui, ci îl ghidează cu răbdare și încredere.

Citește și 10 dintre cele mai frecvent căutate întrebări de parenting pe Google

A crește un copil rezilient înseamnă să-i arătăm că, indiferent ce se întâmplă în jur, el are în interiorul său puterea de a merge mai departe. Cu blândețe, cu empatie și cu o relație solidă care îl sprijină.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Reguli esențiale pentru o familie sănătoasă și echilibrată

Orice familie își dorește armonie, comunicare sinceră...



Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației Daniel David, despre ce se întâmplă cu profesorii titulari care nu au suficiente ore în școală: „Nu au de ce să se teamă”

Ministrul Educației spune că banii pentru “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde” nu trebuie să vină din buzunarele părinților

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

pixel