De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
„Ce valori sau trăsături poate învăța un copil doar de la tată?” a întrebat Loredana Iriciuc.
Daniela Gavankar a răspuns că, deși valorile esențiale sunt transmise de ambii părinți în mod complementar, există anumite aspecte unice pe care figura paternă le aduce în viața copilului.
„Nu cred că există valori pe care să le luăm doar de la o persoană, doar de la tată. Însă, părinții împreună pot transmite niște valori. Însă, tatăl, în funcție de caracterul lui, transmite aceste valori: o stimă de sine bună, curajul, bărbăția, atitudinea față de femei și chiar față de copii o transmite tatăl. Toate lucrurile astea sunt aduse în viața copilului de tată”, a afirmat experta la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
În cabinetul ei, Daniela Gavankar întâlnește deseori adulți care mărturisesc cât de importantă a fost validarea tatălui în copilărie. Dorința de a fi aprobați, de a simți că realizările lor sunt recunoscute de tată, rămâne o amintire vie și, uneori, o carență profundă pentru cei care nu au avut parte de aceasta.
„E foarte important să vezi clienți care vin în cabinet, adulți, care spun cât de mult au așteptat validarea tatălui, cât de mult au așteptat să joace fotbal măcar o dată cu tata, cât de mult au așteptat, când au luat o notă mare sau un premiu sau ceva, să fie un tată acolo care să îi valideze ce a făcut”, a adăugat experta.
SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t
Interacțiunile dintre tată și copil sunt adesea distincte față de cele cu mama, a continuat Daniela Gavankar. Joaca „zgomotoasă” sau chiar competițiile fizice sunt modalități prin care băieții, în special, își exersează curajul și bărbăția.
„Copiii băieți se joacă diferit cu tatăl față de mamă. Mama îl mai învață ceva într-un joc cu tata se hârjonesc, intră în competiție, se luptă, se luptă zgomotos, se luptă cu arme, cu tot felul de lucruri pe care mama le consideră periculoase.
Însă copilul are nevoie, pentru că dacă eu îmi doresc un băiat care să fie un bărbat curajos, el așa lucrează la curaj: se luptă cu tata, se hârjonesc acolo și el are nevoie să câștige, are nevoie ca tatăl să se joace cu el.
Curajul nu poți să-l deprinzi stând la măsuță cu mama și colorând. În niciun caz!” a subliniat Daniela Gavankar.
Loredana Iriciuc a surprins una dintre caracteristicile specifice mamelor: tendința de a proteja copiii.
„Păi, așa suntem noi, mamele. Trebuie să fie un joc din care copilul să aibă ce să învețe, nu cumva să-i luăm roțile ajutătoare de la bicicletă până pe la 14 ani, să-i dăm aripioarele la piscină”, a spus moderatoarea cu umor, subliniind nevoia instinctivă a mamelor de a limita riscurile pentru copii.
Daniela Gavankar a oferit o perspectivă echilibrată: „Toate lucrurile astea sunt bune, dar de aia copilul are nevoie de tată!”
Apoi, a relatat o poveste care exemplifică cum tatăl poate aduce un alt tip de curaj în viața copiilor: „Îmi povestea la un moment dat o mămică că a fost pe nu știu ce deal cu cu soțul și cu copiii și să dădeau cu bicicletele. Și ea îmi spunea că simțea că o ia capul și inima când îi vedea cu ce viteză mergeau și pe unde. Ea îmi spunea `Eu niciodată n-aș fi făcut asta`. Și, totuși, tatăl era acolo, era foarte prezent, nu făceau acțiuni iraționale, Doamne ferește, că nu despre asta e vorba”.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Acea experiență a fost pentru copii nu doar o doză de adrenalină, ci și o lecție de încredere și curaj, aducându-le un sentiment autentic de succes.
„Copiii, dincolo de faptul că se bucurau foarte mult, aveau așa un sentiment de succes, că au reușit să facă ceva greu, că au reușit să facă ceva împreună, că au avut curaj. Acolo e vorba de curaj, de îndemânare, de forță, de această relație de bărbați care fac ceva bărbătește.
Ori, asta nu se poate învăța decât în relația cu un bărbat care este disponibil acolo și vrea să transmită copilului `sunt aici, vreau să fac cu tine lucruri interesante` și mai mult decât atât, `când fac asta cu tine îți dovedesc că am încredere în tine cât să fac asta cu tine`, lucru care e foarte important pentru copilul băiat!” a conchis Daniela Gavankar.
URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În lumea globalizată de...
Indiferent dacă este mic sau...