Ce riscă adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli
Data publicării:
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli riscă închisoarea. Noua lege, abia intrată în vigoare, sancționează în premieră și abuzul fizic și pe cel psihologic.  

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.

Sunt devianțe ale unor adulți cu probleme, spun juriștii, care instrumentează asemenea cazuri. Pe viitor, cei care vor abuza inclusiv emoțional copiii în unitățile de învățământ riscă închisoarea.

În fața adultului care îi e și dascăl, un copil mic poate deveni victimă sigură. Numai o parte dintre cazuri ajung în anchetă, de obicei atunci când părinții montează o cameră în jucăria ori gentuța copilului. Și văd cum stima de sine a acestuia e călcată în picioare.

Noua lege, abia intrată în vigoare, sancționează în premieră și abuzul fizic și pe cel psihologic.

Articolul care completează Legea 272 privind protecția și drepturile copilului interzice explicit pedepsele corporale și orice tratament degradant aplicat copilului, în instituțiile de educație. Pentru un copil de creșă, nu înseamnă numai să nu fie bătut, ci și să nu fie lăsat cu pantalonașii uzi și scutecul murdar, în ideea că o să ceară la oliță… să nu fie lăsat în pătuț, cu ochii pe pereți, dacă nu mai doarme la prânz, ori să rămână flămând până e luat seara de părinți, pentru că educatoarele nu vor să mai deranjeze sala, cu gustarea de după amiază. Astfel de practici încă există în unele grădinițe și creșe din țară.

Pe viitor, un angajat care umilește copilul nu riscă doar desfacerea contractului de muncă, ci și pedepse cu închisoarea, potrivit Știrile ProTv.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie / FOTO: freepik.com @senivpetro

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel