Ce rol joacă tatăl în formarea identității de gen a adolescentului. Radu Leca: „Dacă afli că fiul tău urăște structurile LGBTQ trebuie să te întrebi de ce”
Data publicării:
Psihologul Radu Leca a vorbit despre importanța tatălui în ceea ce privește formarea identității de gen a adolescentului.

Un studiu arată că, în medie, la nivelul celor 30 de țări incluse în studiu, 3% dintre adulți se identifică drept lesbiene sau gay (persoane care sunt atrase sexual și/ sau emoțional de persoane de același gen), 4% ca bisexuali (atrași emoțional și/ sau sexual de persoane de genuri diferite), 1% ca pansexuali sau omnisexuali (atrași sexual față de o persoană indiferent de genul acesteia), și respectiv 1% ca asexuali (caracterizați de lipsa persistentă de atracție sexuală față de orice gen).

Citește și Cum influențează stilul de parenting al tatălui comportamentele de risc ale adolescenților. Radu Leca: „Autoritatea are rezultate. Dar voi faceți ce vreți”

În România, situația este relativ similară celei globale, respectiv celei europeane, cu unele excepții: doar 1% se identifică drept lesbiene sau gay - comparativ cu 3% atât la nivel global, cât și la nivel european, iar foarte puţini (0.1%) se declară asexuali.

Radu Leca: „De ce să trăiască copilul în frică?!”

Psihologul Radu Leca spune că tații joacă un rol important în acest sens.

“Lucrurile stau în felul următor: dacă afli că acasă fiul tău urăște structurile LGBTQ tu trebuie să te întrebi de ce. Dacă nu le urăște și le simpatizează, plăcându-i creativitatea, culorile, noțiunea de modă, de fashion, gingășia lor, trebuie să te gândești de ce.

Dacă le îmbrățișează și le acceptă, tot întrebarea de ce trebuie să ți-o adresezi. Și atunci tu, ca tată, dorindu-ți să ai în mod concret o persoană în interiorul familiei tale care să nu fie sursa bătăii de joc a tuturor celor din jur.

Începi să ai discuții deschide despre sexualitate, sex, și o să descoperi că în spatele a ceea ce se numește credința de moment se află frici în numele cărora copilul spune: nu sunt sigur pe sexualitatea mea.

Dar această credință de moment se bazează pe frici și atunci intervine tatăl, cu duhul blândeții, cu prietenie, cu discuții ample, alături de psiholog.

Îți va arăta drumul. De ce să trăiască copilul în frică?!

Tatăl care are elemente creștine, job, educație se va ocupa de copilul său să fie minunat”, a explicat psihologul Radu Leca, în cadrul emisiunii  „Ultrapsihologie”, cu Ramona A. Dumitru.

Vezi și Adolescenții toxicomani. Radu Leca: „Aceștia reprezintă o structură concretă de suflete pierdute”

Procentul celor care se identifică drept adulți LGBT+ variază semnificativ în funcție de generația din care fac parte și, totodată, în funcție de aria geografică: de la 18% (media globală) în rândul generației Z la 4% în rândul Baby Boomers, respectiv de la 15% în Brazilia la 4% în Peru.

La nivel global, membrii Generației Z (cu vârste până în 26 de ani) sunt mai înclinați să se identifice ca gay, bisexuali, pansexuali/ omnisexuali, asexuali sau trans/ non-binar: de două ori mai mult decât Milenialii (cu vârste cuprinse între 27 și 42 de ani), de trei ori mai mult decât generația X (cu vârste cuprinse între 43 și 58 de ani), respectiv de patru ori mai mult faţă de generația Baby Boomers (cu vârste de 59 ani şi peste).

În România, diferența în ceea ce privește identificarea în aceste categorii se menține între Generația Z și restul generaţiilor. Boomerii sunt de cinci ori mai puțin înclinați să se identifice ca LGBT+ față de Generația Z.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Topul celor mai căutate meserii din lume

Cea mai bine plătită meserie din lume variază în...


Top citite
Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT / FOTO: Freepik.com@ harsh2030fp

Nume de fete care au șanse mari să devină milionare, potrivit ChatGPT

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra / FOTO: freepik.com@ yearon112

Un bunic lasă familiei sale o moștenire foarte specială: o pușculiță cu monede pe care le-a păstrat timp de 70 de ani. Au avut nevoie de o săptămână pentru a le număra

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele! / FOTO: freepik.com @ user18954937

Metoda Robinson, soluția la îndemâna oricui pentru ca elevul să învețe eficient. Ajută-ți copilul să își crească performanțele!

Afirmații care provoacă nesiguranță și furie în copilul tău... NU le spune! / FOTO: freepik.com @Yulia Raneva

Afirmații care provoacă nesiguranță și furie copiilor tăi... nu le spune!

pixel