Ce simte un copil cu Asperger? Dr. Ioana Georgescu: „Are un sentiment de izolare și singurătate, percepe lumea intens, fragmentat și periculoasă” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a adus în discuție un subiect sensibil și important: ce simte copilul cu sindromul Asperger?

„Ioana, oamenii judecă și când întâlnesc copii cu Asperger, fără să cunoască treaba asta, se întreabă: `de ce nu se oprește? De ce nu se comportă că un copil normal?`. Poți să explici ce simte un copil cu Asperger? Cum e experiența lui?”, a întrebat Loredana Iriciuc.

Dr. Ioana Georgescu, medic specialist în psihiatrie pediatrică, a explicat cu empatie și claritate dificultățile și provocările pe care le întâmpină acești copii.

„Copiii cu sindromul Asperger pot avea o gamă largă de experiențe și sentimente, la fel că ceilalți oameni, numai că ei nu își pot bine identifica, înțelege, procesa și exprimă emoțiile.

Nu pot interpreta gesturile, expresiile faciale și tonul vocii altor persoare și nu se adaptează la conversație și la nevoile interlocutorului, de aceea formează greu prietenii sau nu creează deloc legături profunde cu alți oameni.

Au un sentiment de izolare și singurătate și se simt incomod în grupuri. De asemenea, se simt frustrați că nu sunt acceptați ușor de ceilalți.

Au o hiperpercepție, hiperatenție și hipermemorie și percep lumea intens și fragmentat, o percep aversiva, periculoasă.

Hipersensibilitatea lor senzorială la sunete, lumini, texturi, mirosuri sau gusturi, poate cauza disconfort sau anxietate sau îi poate chiar copleși”, a spus dr. Ioana Georgescu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Asperger | Care sunt cauzele reale ale prezenței acestui sindrom la copii? Dr. Ioana Georgescu: „Există multe teorii interesante ale apariției bolii!” / VIDEO

 

Diferențele de manifestare ale sindromului Asperger la fete și băieți

 

SURSA FOTO: freepik.com @anita_bonita7

Un aspect important adus în discuție este modul diferit în care se manifestă sindromul Asperger la fete comparativ cu băieții.

„Se manifestă diferit la fete față de băieți?” a întrebat Loredana Iriciuc, iar răspunsul oferit de dr. Georgescu a scos la lumină nuanțele importante ale acestei tulburări.

„Da. În primul rând fetele au capacități de mascare și camuflare: ele pot învăța să imite comportamentele sociale tipice pentru a se potrivi mai bine în medii sociale, chiar dacă în interiorul lor simt o mare confuzie sau anxietate socială.

Fetele pot avea adesea interese în domenii sociale (cum ar fi interesele legate de relații sociale, povești, personaje fictive sau animale), în timp ce băieții pot avea interese mai pronunțate în domenii tehnice sau mecanice.

Fetele au o capacitate mai bună de a utiliza limbajul verbal pentru a naviga în situații sociale și pentru a exprimă emoții comparativ cu băieții.

Toate aceste capacități  duc însă la o diagnosticare tardivă a fetelor sau chiar la subdiagnosticarea tulburării, ele fiind mai degrabă încadrate la anxietate”, a mai precizat dr. Ioana Georgescu.

Vezi și Asperger | Simptomele cheie pe care părinții trebuie să le urmărească la copil, încă de la 2 ani! Dr. Ioana Georgescu: „Este foarte naiv social!” / VIDEO

 

Interacțiunea cu un copil cu Asperger

 

SURSA FOTO: freepik.com @standret

„Ce ar trebui să știe o persoană care interacționează cu un copil cu Asperger? Există lucruri pe care cu un copil normal le faci, dar cu un copil cu Asperger ar fi nepotrivite?”, a întrebat Loredana Iriciuc.

Dr. Ioana Georgescu a oferit un răspuns clar și concis, evidențiind câteva principii cheie pentru o interacțiune adecvată.

„Să știe că trebuie să fie clar și direct, exprimarea trebuie să fie simplă.

Să evite folosirea expresiilor figurate sau sarcasmului, deoarece acestea pot fi dificil de înțeles pentru un copil cu Asperger.

Nu trebuie să aibă așteptarea că ei să înțeleagă umorul subtil.

Trebuie să mențină structura și rutina în interacțiuni pentru a le oferi predictibilitate. Schimbările neașteptate în rutină pot fi extrem de stresante pentru copiii cu Asperger”, a mai punctat dr. Ioana Georgescu.

Citește și Diferența dintre Asperger și autismul clasic. Dr. Ioana Georgescu: „Există un mit conform căruia toți Aspergerii sunt genii. Nu este adevărat!” / VIDEO

 

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video imageGoogle News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Probleme de sanatate

Articole similare

Simptomele sarcinii gemelare: care sunt acestea?

Fiecare sarcină este diferită. De fiecare dată...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!” / FOTO: captură video Observator

Admitere liceu 2024. De ce unii elevi cu media 8 nu prind un loc? Greșeala care NU trebuie făcută! Secretar de stat: „Două lucruri sunt esențiale!”

Fotografie de la Tatiana Syrikova/ Pexels

Bune maniere: Acestea sunt cele 20 de reguli pe care copiii trebuie să le cunoască, conform unei școli de etichetă din New York

Ce simte copilul tău dacă îl pedepsești, țipi la el sau îl șantajezi? Expert în neuroeducație: „Extrem de benefice pe termen scurt, dar cu ce cost pe termen lung?” / FOTO: freepik.com @freepik

Ce simte copilul tău dacă îl pedepsești, țipi la el sau îl șantajezi? Expert în neuroeducație: „Extrem de benefice pe termen scurt, dar cu ce cost pe termen lung?”

Cele două fațete ale educației din România: Școlile de elită și celelalte, unde dascălii se bucură pentru o notă de trecere / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @kgtoh

Cele două realități ale educației din România: Școlile de elită și celelalte, unde dascălii se bucură pentru o notă de trecere

pixel