5 reguli de pus în aplicare pentru a evita stresul în perioada sărbătorilor de Crăciun, potrivit unui psiholog
Potrivit OMS, un angajament zilnic de aproximativ 60 de minute într-o activitate fizică de intensitate moderată, aduce numeroase beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală a acestor categorii de vârstă. În special în timpul vacanței de vară, când timpul liber este mai abundent, integrarea activității sportive poate avea un impact semnificativ asupra evoluției lor pozitive.
Prelungirea stilului de viață sedentar poate conduce la probleme de sănătate precum supraponderalitatea și afecțiunile cardiometabolice și metabolice. O abordare activă și consecventă, susținută de o activitate fizică regulată, ajută la menținerea unei forme fizice sănătoase și la prevenirea acestor riscuri.
Specialiștii subliniază că beneficiile sportului nu se limitează doar la sfera fizică, ci au o influență profundă și asupra dezvoltării cognitive și sociale a copiilor. Prin intermediul activităților sportive, aceștia își îmbunătățesc atât abilitățile fizice, cât și cele motrice. Mai mult decât atât, sportul încurajează adoptarea de obiceiuri sănătoase și promovează valori precum efortul, disciplina și colaborarea în echipă.
Alejandro Maroto, antrenor personal în cadrul programului BluaU de la Sanitas, subliniază că practicarea regulată a sportului nu doar îmbunătățește starea de sănătate și dispoziția, ci poate avea chiar un efect pozitiv asupra performanței școlare, scrie abc.es. De asemenea, activitățile sportive contribuie la dezvoltarea mai bună a abilităților fizice și motrice, încurajând adoptarea unui stil de viață sănătos și consolidând valori precum responsabilitatea și socializarea. Totodată, acestea contribuie la un somn mai odihnitor, completând astfel beneficiile aduse de activitatea fizică.
Universul sportului oferă o gamă imensă de opțiuni pentru cei mici, dar nu toate sunt egale în privința beneficiilor aduse. Experții de la Sanitas au alcătuit o listă cu activități care se dovedesc a fi cele mai potrivite pentru dezvoltarea fizică și personală a copiilor.
Acestea sunt adevărați aliați ale coordonării mișcărilor, punând în valoare viteza, forța, flexibilitatea și reflexele. Un avantaj major îl reprezintă adaptabilitatea lor la nivelul de dezvoltare individual al fiecărui copil.
În această disciplină, versatilitatea este cheia, permițând ajustarea exercițiilor în funcție de abilitățile specifice pe care doriți să le dezvoltați: alergare, sărituri, aruncări sau combinații de probe. Rezultatul? Forță, rezistență și viteză îmbunătățite, modelând abilitățile fizice în ansamblul lor.
O inițiere facilă, mai ales că majoritatea copiilor încep să pedaleze încă din fragedă pruncie și adoră această activitate. Îmbunătățește considerabil rezistența cardio-pulmonară, întărind în același timp sistemul imunitar. Aspectul său pozitiv? Se desfășoară în aer liber, oferindu-le prilejul să respire adânc și să se bucure de o stare de bine personală.
Fotbalul, baschetul sau voleiul exemplifică această categorie care dezvoltă aptitudinile fizice și motorii ale tinerilor. Prin colaborarea cu colegii de echipă, aceștia învață despre socializare, cooperare și dobândesc valori prețioase, totul în cadrul unei competiții sănătoase.
O activitate fizică extrem de cuprinzătoare, ce îmbunătățește rezistența, forța și flexibilitatea, conferind și o relaxare benefică. Deosebit de recomandată pentru cei care se confruntă cu probleme de postură.
„Sporturile menționate mai sus sunt foarte recomandate deoarece dezvoltă abilități cognitive precum autocontrolul, capacitatea de învățare și concentrare, cresc relaxarea și reglează starea de spirit, reducând anxietatea sau stresul. De asemenea, ele promovează sociabilitatea și încrederea în sine, ceea ce îi ajută pe copii să mențină o stabilitate emoțională adecvată”, spune Delia García Moratilla, psiholog la BluaU de Sanitas .
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum păstrează părinții relații...
Pe măsură ce temperaturile...
Cum păstrează părinții relații...
Preot profesor univ. dr. Radu...