Peste 700.000 de români își celebrează onomastica în ziua de Crăciun: Crăciunică și Crăciunel se regăsesc printre cei sărbătoriți pe 25 decembrie
Originea acestei culori este legată de combinații genetice complexe, dar, la fel ca majoritatea trăsăturilor, există atât factori genetici, cât și de mediu care influențează dezvoltarea acestei trăsături.
Ochii verzi apar ca rezultat al unei combinații de melanină redusă și efecte ale luminii care trece prin structurile ochiului, precum și ale unei cantități mari de pigmenți galbeni, care conferă ochilor un aspect verde.
Studiile arată că această culoare se manifestă mai frecvent în regiunile din nordul și centrul Europei, dar poate apărea și în alte părți ale lumii, în special în familiile cu un amestec genetic variat.
Este de asemenea interesant că ochii verzi sunt mai comuni la persoanele de origine celtică sau germanică.
O trăsătură asociată copiilor cu ochii verzi, și în general celor cu ochi de culori deschise, este sensibilitatea crescută la lumină.
Această sensibilitate apare deoarece ochii mai deschiși au mai puțină melanină, un pigment care ajută la protejarea ochiului de razele UV.
Sursa foto: freepik.com@master1305
Astfel, copiii cu ochii verzi pot avea o susceptibilitate mai mare la lumina puternică a soarelui, necesitând protecție suplimentară, precum ochelari de soare cu protecție UV.
De-a lungul timpului, ochii verzi au fost înconjurați de numeroase mituri și superstiții. În cultura populară, persoanele cu ochii verzi sunt adesea descrise ca fiind misterioase, independente și cu o puternică personalitate.
În literatura științifică, nu există dovezi solide care să sugereze o legătură între culoarea ochilor și trăsăturile de personalitate, deși unii cercetători au sugerat că există o anumită percepție socială legată de aceasta, potrivit Studiului Universității din Copenhaga despre modificările genetice care au dus la apariția ochilor albaștri și verzi.
În special, ochii verzi sunt percepuți de multe ori ca fiind atrăgători din punct de vedere estetic, ceea ce poate influența felul în care acești copii sunt percepuți de colegi și de adulți.
Sursa foto: freepik.com@nathalyabramova
Studiile științifice au arătat că persoanele cu ochi verzi, și în general cele cu ochi deschiși la culoare, au un risc ușor crescut de a dezvolta anumite afecțiuni oculare, precum degenerescența maculară legată de vârstă sau cataracta.
Acest lucru se datorează nivelului redus de melanină care protejează ochiul de daunele cauzate de razele ultraviolete ale soarelui. În plus, s-a observat o predispoziție mai mare către dezvoltarea cancerului ocular, deși acest lucru este încă rar.
Din punct de vedere estetic, ochii verzi sunt adesea percepuți ca fiind deosebit de frumoși și unici. Această percepție a influențat cultura populară, contribuind la mitologizarea celor care au această trăsătură rară.
Cu toate acestea, deși rare, ochii verzi nu oferă niciun avantaj clar în afara esteticului și, la fel ca alte culori de ochi, sunt pur și simplu rezultatul unor combinații genetice complexe.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...
Nu există nicio modalitate mai...
Cristina este un nume care...