Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Copiii experimentează adesea dureri de creștere în două etape diferite de dezvoltare - între 3 și 5 ani și mai târziu, între 8 și 12 ani, deși este posibil să le aibă și între 5 și 8 ani. Majoritatea episoadelor de durere în creștere dispar până la adolescență.
Durerile de creștere nu sunt aceleași cu puseele de creștere. În cazul durerilor de creștere, disconfortul implică sistemul musculo-scheletic (mușchi și oase), în timp ce crizele de creștere sunt pur și simplu perioade de creștere rapidă.
Picioarele unui copil - în special coapsele - încep de obicei să-l doară peste noapte. Uneori, durerea poate provoca treziri din somn chiar în mijlocul nopții. Până dimineața, totuși, durerea a dispărut, iar copilul tău poate alerga, se poate juca și sări fără probleme.
Câteva dintre teoriile privind cauzele durerilor de creștere includ:
1. Ritmul rapid de creștere: Copiii trec printr-o perioadă de creștere intensă în primii ani de viață, precum și înainte de pubertate. Această creștere rapidă poate duce la întinderea oaselor, mușchilor și țesuturilor, ceea ce poate provoca disconfort sau durere.
2. Alungirea oaselor: Pe măsură ce copiii cresc, oasele lor se alungesc. Această creștere poate provoca întinderea ligamentelor și mușchilor, ceea ce poate declanșa senzații de disconfort.
3. Modificări circulatorii: Unele teorii sugerează că durerile de creștere pot fi legate de modificări temporare în fluxul sanguin către membrele inferioare, ceea ce poate duce la senzații de amorțeală sau disconfort.
Iată câteva sfaturi care pot ajuta copilul să se simtă mai bine în timpul episoadelor de dureri de creștere:
Un masaj ușor al mușchilor afectați poate ajuta la ameliorarea disconfortului. De asemenea aplicarea căldurii - o sticlă cu apă caldă sau o compresă caldă aplicată pe zona afectată- poate oferi alinare.
Puteți sfătui copilul să facă exerciții de întindere pentru a relaxa mușchii. Dacă durerea este foarte deranjantă, puteți discuta cu medicul pediatru al copilului despre administrarea unui analgezic adecvat, dar acest lucru ar trebui făcut sub supravegherea unui specialist.
Asigurați-vă de altfel că copilul are un program regulat de somn și odihnă pentru a-i ajuta corpul să se recupereze mai bine.
Dacă durerile de creștere devin persistente, severe sau sunt însoțite de alte simptome preocupante, este important să discutați cu medicul copilului pentru a exclude orice altă problemă medicală.
Este important să comunicați cu copilul dvs. și să-l asigurați că aceste dureri sunt normale și temporare. Încurajați-l să vă spună cum se simte și să vă adreseze întrebări sau îngrijorări. În cele din urmă, durerile de creștere tind să se diminueze pe măsură ce copilul crește, dar dacă sunteți îngrijorat de starea lui, nu ezitați să căutați ajutor medical.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...