Căscat, lipsă de concentrare... Sfaturile unei asistente medicale pentru îmbunătățirea notelor copilului
Dacă o învățătoare își începe cariera imediat după facultate și predă până la pensionare, ajunge să lucreze cu peste 1.200 de elevi și să interacționeze cu aproximativ 2.000 de părinți.
Cu o astfel de experiență, combinată cu o înțelegere a copiilor, profesorii devin adevărate enciclopedii de parenting: știu ce funcționează și unde, adesea, părinții greșesc.
Elena Nicolaou, editor senior la „The Today Show”, i-a cerut mamei sale, profesoară pensionară de școală primară, să spună care este, în opinia ei, cea mai mare greșeală pe care o fac părinții, notează upworthy.com.
Răspunsul a fost: „Nu și-au plăcut copiii”.
„Copiii sunt amuzanți. Trebuie să te bucuri de ei. Mulți părinți își doresc ca ai lor copii să fie altceva, dar, adevărul e că majoritatea dintre noi nu suntem exact cum își doresc ceilalți să fim. Așa că... bucură-te de copilul pe care îl ai.”
Cu lacrimi în ochi, profesoara s-a uitat la fiica ei și a adăugat: „Eu m-am bucurat de tine.”
FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @Guzov Ruslan
Sfatul ei ar putea schimba modul în care ne raportăm la copiii noștri.
Una dintre cele mai frecvente și dureroase greșeli pe care părinții le fac astăzi este că își văd copiii nu așa cum sunt, ci așa cum își doresc ei să fie.
Iar acest lucru poate avea consecințe pe termen lung.
„Nu există nimic mai dureros decât să fii un cui pătrat pe care părinții încearcă să-l forțeze într-o gaură rotundă”, spune o profesoară pensionară, cu zeci de ani de experiență la catedră.
Poate că îți dorești ca fiul tău să exceleze în sport, dar el este cel mai fericit pe scenă, jucând teatru. Sau poate îl împingi spre concursuri de frumusețe, când inima lui bate pentru muzică. Sau vrei să fie puternic și „stoic”, când el e de fapt sensibil și creativ.
Să-ți ajuți copilul să devină cea mai bună versiune a sa, nu o copie a visurilor tale. Să-l modelezi cu blândețe, nu să-l forțezi să se transforme în cineva care nu este.
Profesoara a povestit ce se întâmplă atunci când părinții pun presiune prea mare pe copii, oferind exemplul unei persoane celebre:
„Un părinte foarte cunoscut, care din păcate este și astăzi implicat în politică, era extrem de strict în privința alimentației copiilor săi. Nu aveau voie să mănânce aproape nimic ‘interzis’. Și ce își doreau copiii cel mai mult? Exact ceea ce nu aveau voie să atingă.”
Aceasta este o reacție naturală și are chiar un nume în psihologie: „efectul de reacție”. Când un copil simte că libertatea lui este restricționată, apare dorința intensă de a face exact opusul.
Se întâmplă în familiile excesiv de stricte, fie că interzic desenele animate, dulciurile sau orice formă de exprimare care nu se aliniază perfect cu viziunea părinților.
SURSA FOTO: freepik.com @aaalll3110
Un comentator descria acest tipar astfel: „Eu îi spun părintele cu ramă de tablou. Atâta timp cât copilul arată perfect în poza de pe biroul său și nu face greșeli care să-i strice imaginea, totul este în regulă.”
Un altul completa: „Am văzut asta des în familiile cu studii înalte și venituri mari. Este sfâșietor.”
La fel cum un tâmplar bun taie lemnul urmând fibra, un marinar experimentat își reglează direcția după vânt și un bucătar adevărat asezonează după gust, un părinte înțelept își adaptează educația la personalitatea copilului.
Mesajul profesoarei este clar: Un părinte bun își vede copilul așa cum este și îl ajută să înflorească, nu să devină cineva care nu îi reflectă esența.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Curiozitatea este motorul învățării autentice. Nu vine...
Alegerea numelui perfect pentru copil este una dintre...