Cea mai rapidă cititoare din lume este româncă. Termină un roman întreg în 34 de minute
Data publicării:
Teodora Voinescu, o profesoară de limba română din Brașov, a reușit să stabilească un nou record mondial de citire rapidă, parcurgând 130 de pagini în doar 34 de minute. 

O profesoară de limba română din Brașov a reușit să citească 130 de pagini în doar 34 de minute, stabilind astfel un nou record mondial și obținând titlul de cea mai rapidă cititoare din lume.

Performanța a fost realizată în cadrul Campionatului Mondial de Citire Rapidă, care a avut loc la Istanbul.

Citește și România strălucește la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024, cu două medalii de aur și cinci de argint

La competiția de citire rapidă de la Istanbul, Teodora Voinescu a primit un roman nepublicat de 130 de pagini, scris în limba engleză, pe care a trebuit să-l parcurgă. După citire, a răspuns la 20 de întrebări referitoare la narațiune și personaje.

Teodora a realizat acest lucru în doar 34 de minute, citind în medie o pagină în 15 secunde.

 „Citesc foarte mult, nu îmi plac romanele de dragoste, citesc cărți thriller, cred că vorbim de mii de cărți citite”, a spus Teodora Voinescu, potrivit Știrile Protv.

Specialiștii afirmă că viteza de lectură poate fi antrenată. Deși nu este încă un obicei practicat în școli, există cursuri specializate în acest sens.

Mentorii susțin că există mai multe tehnici accesibile oricărei persoane, precum citirea pe diagonală și reținerea doar a informațiilor esențiale.

„E o combinație de ceea ce se cheamă skimming și scanning. În engleză, skim through înseamnă a citi rapid, contextual, contextualizare. Iar scanning înseamnă capacitatea de a parcurge și, în același timp, de a vedea nu litere, nu cuvinte, ci sintagme”, a spus Marian Staș, expert în educație.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / FOTO: freepik.com @lokodigo1

Cele trei pericole care blochează succesul copilului. Răzvan Vasile: „Tu n-ai nevoie să stai într-o gașcă, într-o școală, când tu ești cel mai bun!” / VIDEO

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul” / FOTO: freepik.com @standret

Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta / FOTO: freepik.com @Ambreen

Copilul rămâne în urmă la școală. Experții explică principalele motive, greșelile părinților și profesorilor și ce poți face concret pentru a-l ajuta

pixel