Un simplu „nu e talentat” poate tăia pentru totdeauna aripile unui copil. Apelul profesoarei Mirela Paraleu Cicu către părinți: „Fiți mai deschiși! Nu sunteți obligați să semnați niciun contract”
Există lucruri care, deși par banale pentru noi, au o semnificație imensă pentru copii. Psihologul specializat în educația copilului, dr. Jazmine, a identificat acele mici gesturi și obiceiuri care pot avea un impact major în viața de zi cu zi a celor mici.
De multe ori, părinții le fac instinctiv, fără să le acorde o importanță deosebită. Însă pentru copil, aceste acțiuni aparent mărunte au o valoare emoțională uriașă. Ele ajută la consolidarea relației părinte-copil, contribuie la construirea unei conexiuni emoționale și creează amintiri simple, dar de neuitat.
Prin intermediul acestor momente, copilul tău învață lucruri importante despre viață, despre relații și, mai ales, despre încredere.
Înțelege că se poate baza pe tine, că este iubit și că timpul petrecut împreună este prețios.
SURSA FOTO: freepik.com @dotshock
Gesturile mici din fiecare zi pot avea un impact imens asupra stării emoționale a copilului tău. Deși pot părea neînsemnate pentru tine, pentru el sunt semne prețioase de iubire, siguranță și apropiere.
Iată șapte lucruri simple care îl ajută să se simtă bine în prezența ta și să vă consolidați relația, notează parents.fr.
„Doar voi doi. Fără un scop anume. Cu un impact major”, spune psihologul dr. Jazmine.
Aceste momente sunt ocazii ideale pentru conectare și timp de calitate petrecut împreună.
„Atenția acordată face acel moment special”, explică psihologul. Rememorarea unei amintiri frumoase și transformarea ei într-un plan concret îl face pe copil să se simtă ascultat, important și valorizat.
Este o formă de a spune: „Contează pentru mine ce îți place ție!”
Mai ales dacă pare iritat sau obosit.
„Începeți cu o masă. Așteptați ca el să se apropie”, recomandă specialistul. Oferindu-i timp să se liniștească, îi arăți că îl înțelegi și respecți ritmul lui.
Veți avea o conversație mai plăcută atunci când e pregătit să vorbească.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
„Spune-i un lucru bun în prezența fratelui, a partenerului sau chiar a ursulețului de pluș. Are un impact mai mare decât un compliment direct”, notează psihologul.
E un mod puternic de a-i arăta cât de mult îl apreciezi și nu doar atunci când are nevoie de încurajări.
„Jocuri vinerea. Clătite sâmbăta. Plimbare în parc duminica. Tacos marțea. Orice funcționează pentru voi”, spune expertul.
Aceste ritualuri oferă copiilor stabilitate și sentimentul că aparțin cu adevărat familiei. În plus, le oferă ceva de așteptat cu bucurie.
„Un post-it pe oglindă. O poză în pachetul cu mâncare. Un simplu ‘Te iubesc’ scris de mână”, recomandă psihologul.
Aceste mici semne de iubire aduc zâmbete și confirmă ceea ce orice copil are nevoie să știe: că este iubit, văzut și important pentru părinții săi.
„Fie că vorbește despre dinozauri (chiar dacă nu are toate datele corecte) sau despre care cățeluș din Patrula Cățelușilor e cel mai puternic, ascultă-l cu seriozitate”, spune psihologul.
Când interesele și părerile lor sunt luate în serios, copiii se simt valoroși. Iar dacă vrei ca al tău copil să aibă încredere în sine și curaj să se exprime, începe prin a-l asculta tu primul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Ministerul Afacerilor Interne...
Zilele toride de vară pot fi greu de suportat pentru...