Cel mai bun consultant financiar din Europa, sfaturi pentru părinți: „Trebuie să vorbești cu copiii despre bani, ca să nu repete aceleași greșeli ca ale voastre”
Data publicării:
Bodo Schäfer, catalogat drept cel mai bun consultant financiar din Europa și autor al celor mai bune cărți dedicate domeniului financiar, precum „Legea câștigătorului” sau „Drumul către libertatea financiară” , a vorbit într-un interviu despre faptul că „trebuie să vorbești cu copiii despre bani, ca să nu repete aceleași greșeli financiare ca și părinții lor” .

Te plângi toată ziua că nu poți să faci rost de bani? Cât de scump este totul? Sau, dimpotrivă, ești dintre cei care nu pomenesc deloc de bani? Atenție! Copiii își construiesc percepția despre bani în timp ce ascultă conversațiile adulților de acasă. 

Pentru a ajuta familiile în educația financiară a copiilor lor, celebrul consultant financiar și lector Bodo Schäfer a decis să scrie cartea „Un câine numit Bani”, în care acest animal de companie îi învață pe protagoniști toate conceptele pe care părinții nu i-au învățat niciodată.

În opinia acestui expert, „trebuie să implicăm copiii în deciziile financiare ale familiei încă de la o vârstă fragedă. Este uimitor cât de perspicace pot fi copiii. Ei pot discerne dacă părinții lor sunt responsabili cu banii sau nu, la fel cum pot recunoaște dacă părinții lor sunt modele pozitive în alte aspecte ale vieții, cum ar fi în a fi activ sau leneș.”, scrie abc.es.

2. -imagine fara descriere- (cel-mai-bun-consultant-financiar-din-europa--sfaturi-pentru-parinti-trebuie-sa-vorbesti-cu-copiii-despre-bani--ca-sa-nu-repete-aceleasi-greseli-ca-ale-voastre-2_60890400.jpg)

SURSA FOTO: captură video YouTube @Bodo Schäfer

Care este, în opinia dumneavoastră, cel mai bun punct de plecare pentru a începe să predați diferite concepte financiare?

Bodo Schäfer: Un bun punct de plecare pentru a învăța despre bani pe copii este să începeți să le dați să facă plăți. Este important să le explicați conceptul de bani și să îi ajutați să facă diferența între „bani fericiți” și „bani nefericiți”. „Banii nefericiți” se referă la fonduri obținute prin mijloace neetice și, în cele din urmă, acești bani nu vor aduce fericire de durată.

Pe de altă parte, „banii fericiți” sunt cei pe care ni-i dă cineva căruia îi pasă de noi sau pe care îi câștigăm cu propriile noastre eforturi. Dacă îi învățăm pe copii să acorde prioritate „banilor fericiți”, le putem explica și cum să ne asigurăm că fericirea lor rămâne intactă atunci când o au. În plus, este esențial să insistăm asupra importanței economisirii. Când le-am dat bani copiilor mei, i-am încurajat mereu să salveze o parte.

Dacă părinții nu o fac, copiii vor face aceleași greșeli financiare ca și ei... 

Bodo Schäfer: Banii s-ar putea să nu fie singurul scop în viață, dar este incontestabil că joacă un rol crucial printre cele cinci domenii importante: Relații, Sănătate, Bani, Emoții și Carieră. Neglijarea educației financiare poate crea un dezechilibru.

Prin urmare, este important să acordați o oarecare atenție banilor pentru a vă asigura o viață plină și echilibrată. Fără o îndrumare adecvată, este mai probabil ca micuții să repete aceleași greșeli financiare ca și părinții lor. Învățându-i despre finanțe și insuflându-le principii financiare solide, îi putem ajuta să evite aceste capcane și să ia decizii informate în privința banilor.

Este posibil ca banii să devină un element plăcut în viață?

Bodo Schäfer: Este obișnuit ca adulții să vadă banii ca pe un rău necesar și nu ca pe un aspect pozitiv al vieții. Cu toate acestea, această perspectivă poate fi greșită. Imaginați-vă o relație în care un partener îl descrie pe celălalt ca fiind un rău necesar sau o necesitate incomodă, nu ar fi o relație sănătoasă. Același lucru este valabil și pentru relația dintre adulți și bani.

Mulți adulți nu au pus niciodată la îndoială sistemele de credințe pe care le-au moștenit de la părinți, bunici sau alte figuri influente în viața lor. În consecință, ei se agață de convingerile că banii sunt răi, o necesitate incomodă, murdară sau de evitat.

Este important ca banii să ofere securitate, oportunități și libertate în lumea noastră. Deși banii nu pot garanta fericirea, acesta nu este scopul lor. Banii ar trebui să ne permită să ne simțim în siguranță și să avem libertatea de a ne urmări obiectivele și de a trăi o viață împlinită. Într-o relație pozitivă cu banii, ne putem schimba experiența și o putem vedea ca pe un instrument de creștere și abundență.

Subliniați în cartea dumneavoastră că a avea obiective este ceva sincer important.

Bodo Schäfer: Adevărul este că toți posedăm capacitatea înnăscută de a ne stabili obiective. Gândește-te la apartamentul sau casa în care locuiești, mașina pe care o conduci... toate acestea sunt exemple de obiective pe care ți le-ai stabilit și atins. Este atat de simplu. Când dorințele noastre sunt suficient de puternice, vom găsi întotdeauna o modalitate de a realiza ceea ce ne dorim în viață. Principalul motiv pentru care mulți oameni nu au mai mult este că merg doar pentru ceea ce pare ușor de realizat, în loc să-și urmărească visele și să-și stabilească obiective înalte. De aici citatul ironic al lui Jonathan Swift: „Ferice de cel care nu așteaptă nimic, căci nu va fi niciodată dezamăgit”. Trebuie să fim atenți la stabilirea unor obiective prea mici, ca nu cumva să regretăm mai târziu și să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă am fi pus un obiectiv mai înalt.

De asemenea, se poate citi în cartea dumneavoastră că este crucial să înveți să te descurci cu banii pe care îi ai.

Bodo Schäfer: Desigur, este crucial să înveți cum să profiți la maximum de banii pe care îi ai în prezent. Mulți oameni cred că o să câștige mai mulți bani li se vor rezolva problemele financiare, dar realitatea este că trebuie să ne dovedim capacitatea de a gestiona ceea ce avem deja înainte de a putea atrage mai multă bogăție. Deși poate suna ciudat sau chiar incredibil, este un adevăr fundamental. Dacă aspirați să vă creșteți semnificativ veniturile, trebuie să stabiliți o conexiune cu universul care să vă dovedească valoarea și că meritați abundența financiară.

De asemenea, subliniați importanța căutării oportunităților de a câștiga bani de la o vârstă foarte fragedă. 

Bodo Schäfer: Acesta este un aspect incredibil de important care evidențiază nevoia unei pregătiri financiare timpurii. Deși mulți adulți pot lipsi acest concept, îl felicit pentru că a fost evidențiat aici. Cred cu tărie că trebuie să ne dotăm copiii cu abilitățile necesare pentru a funcționa în viața de adult. Este la fel de important să-i învățați să fie inteligenți și să gândească în afaceri. Una dintre cele mai valoroase lecții pe care le putem împărtăși este ideea de a-și transforma pasiunile într-o profesie.

În cartea „A Dog Called Money”, protagonista Kira are o dragoste profundă pentru câini și câștigă bani ajutându-i pe alții cu tovarășii lor canini, plimbându-i sau învățându-i trucuri. Când ne dedicăm unui loc de muncă care ne place foarte mult, avem șanse mai mari să excelăm în el. Prin urmare, părinții ar trebui să-și ia timp să se așeze cu copiii lor, să le exploreze interesele autentice și să-i ajute să identifice oportunități în acele domenii. Prin stimularea pasiunii lor, îi putem încuraja pe tineri să caute și să profite de oportunitățile de creștere financiară.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri
Tagurile articolului: bani  consultant financiar  copii  educatie financiara  parinti  parinti si pitici 

Articole similare

Profesoara Mariana Badea, invitata zilei la DC Edu

Profesoara Mariana Badea vine la DC News TV, Părinți și...



Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel