Cele 27 de tipuri de iubire pe care le poți simți, conform neurologilor: Dragostea față de sine, resimțită cel mai puțin / FOTO
Data publicării:
Cercetătorii de la Universitatea Aalto din Finlanda au pus sub lupă sentimentul universal al iubirii, încercând să dezvăluie secretele emoțiilor, mecanismelor neuronale și comportamentului uman în funcție de tipul de iubire. Într-o lume în care dragostea se dezvăluie în nenumărate moduri, această echipă de psihologi și neurologi a identificat nu mai puțin de 27 de tipuri diferite de iubire.

Cum știm, însă, că suntem cu adevărat îndrăgostiți? Cercetătorii au încercat să răspundă la această întrebare analizând atent răspunsurile emoționale și activitatea neuronală, urmărind cum se manifestă iubirea în funcție de tipul acesteia.

În ciuda diversității iubirii, descoperirile lor indică faptul că tipurile de iubire legate de relații strânse prezintă similitudini în felul în care sunt trăite și resimțite. De asemenea, cercetarea lor sugerează că aceste tipuri de iubire pot varia în intensitate, de la cele mai subtile la cele mai puternice.

3. -imagine fara descriere- (cele-27-de-tipuri-de-iubire-pe-care-le-poti-simti--conform-neurologilor-dragostea-fata-de-sine--resimtita-cel-mai-putin--3_19244000.jpg)

SURSA FOTO: captură Philosophical Psychology/SWNS

Toate tipurile de iubire au fost resimțite cu intensitate în zona capului

Echipa de cercetători a pus sub lupa complexitatea iubirii, străduindu-se să dezvăluie cum se trăiesc 27 de tipuri diferite de dragoste, precum cea romantică, sexuală, parentală sau cea pentru prieteni, străini, natură, Dumnezeu sau chiar pentru sine.

Metoda lor a implicat chestionarea participanților despre modul în care au experimentat aceste tipuri diverse de iubire în corpul lor și cât de intens au resimțit aceste sentimente, atât fizic, cât și mental.

Pentru a crea o hartă a experiențelor iubirii, cercetătorii au adunat date de la sute de subiecți printr-un sondaj online. Aceștia au fost rugați să coloreze o siluetă a corpului pentru a arăta unde au simțit fiecare tip de iubire și să descrie cum s-au simțit din punct de vedere fizic și mental, cât de plăcută a fost această senzație și cum au legat-o de atingere. În final, li s-a cerut să evalueze gradul de apropiere al diferitelor tipuri de iubire.

Rezultatele au relevat că toate tipurile de iubire au fost resimțite cu intensitate în zona capului, însă variază în celelalte părți ale corpului. Unele au rămas restrânse la zona pieptului, în timp ce altele s-au extins în întregul corp. Mai interesant, formele mai puternice de iubire au fost simțite pe o arie mai mare a corpului.

Citește și Aceasta este vârsta la care copiii vor fi cei mai fericiți din întreaga lor viață: Un studiu a reușit să determine, cu o precizie uluitoare, vârsta la care oamenii se simt cel mai bine

Unele tipuri de iubire ar putea fi mai legate de procesele cognitive

Coordonatorul studiului, filozoful Pärttyli Rinne, a subliniat că iubirea umană poate fi împărțită în două categorii: cea cu conotații sexuale și cea non-sexuală. Tipurile de iubire care sunt cele mai apropiate implică de obicei aspecte sexuale sau romantice. De asemenea, s-a constatat o strânsă corelație între intensitatea resimțită la nivel fizic și psihic și gradul de plăcere asociat cu fiecare tip de iubire.

Un aspect intrigant este faptul că toate tipurile de iubire se manifestă în zona capului. Cu toate acestea, când trecem de la o iubire mai profundă la una mai puțin intensă, senzațiile din zona pieptului devin mai puțin evidente. Rinne sugerează că unele tipuri de iubire, cum ar fi cea pentru străini sau pentru înțelepciune, ar putea fi mai legate de procesele cognitive, iar zona capului ar putea fi un loc de simțire plăcută a acestor sentimente.

Diferențele culturale în ceea ce privește iubirea

De asemenea, cercetătorul a evidențiat diferențele culturale în ceea ce privește iubirea și a menționat că demografia grupului de studiu poate influența experiența iubirii. Astfel, într-o comunitate cu o puternică orientare religioasă, iubirea față de Dumnezeu ar putea fi resimțită în modul cel mai intens dintre toate tipurile de iubire.

De asemenea, în cazul părinților implicați într-o relație, dragostea pentru copii ar putea să fie cea mai puternică formă de iubire observată, așa cum se constată într-un proiect de studiu al creierului aflat în desfășurare.

Vezi și Așa reacționează creierul mamei la plânsul bebelușului pentru a produce lapte matern

Cel mai scurt timp necesar pentru a simți iubirea a fost pentru iubirea față de natură

2. Cele 27 de... (cele-27-de-tipuri-de-iubire-pe-care-le-poti-simti--conform-neurologilor-dragostea-fata-de-sine--resimtita-cel-mai-putin--2_21890300.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com @Ivanko80

Dintre cele 27 de tipuri de iubire studiate, cele mai intense și autentice sentimente au fost experimentate în cazul iubirii sexuale, romantice, reciproce, adevărate și pasionale.

Concluziile au arătat că, în medie, cel mai scurt timp necesar pentru a simți iubirea a fost pentru iubirea față de natură, în timp ce iubirea față de Dumnezeu a necesitat cel mai mult timp pentru a se dezvolta. De asemenea, subiecții au indicat că au cel mai mic control asupra tipurilor de iubire legate de relațiile de rudenie, cum ar fi iubirea părintească pentru copii. Tipul de iubire care a fost resimțit cel mai puțin intens a fost iubirea de sine.

Aceste tipuri de iubire s-au manifestat în toate părțile corpului

Interesant, participanții care au experimentat tipuri de iubire legate de sexualitate, cum ar fi iubirea sexuală, pasională și romantică, au raportat o puternică conștientizare a sentimentelor în corpul lor. Aceste tipuri de iubire s-au manifestat în toate părțile corpului, de la cap până la stomac, și cu o intensitate mai mare. De asemenea, aceste tipuri de iubire au fost cele mai strâns legate de plăcerea contactului corporal, cu până la 27 de stimuli asociați.

Rezultatele au arătat că există zone distincte în corp unde participanții au resimțit aceste sentimente în mod subiectiv. În special, pieptul și capul au fost cele mai notabile zone de activare corporală, indicând posibile schimbări ale ritmului cardiac, respirației și expresiilor faciale, inclusiv înroșire.

În schimb, sentimentele asociate cu tipurile mai puțin intense de iubire au fost în principal concentrate în zona capului. Acest lucru sugerează că subiecții asociază adesea concepte mai abstracte, precum înțelepciunea sau moralitatea, cu activitatea cerebrală și funcțiile cognitive superioare. Aceste constatări oferă o imagine mai clară a modului în care iubirea este trăită și resimțită în corp în funcție de tip.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Divertisment
Tagurile articolului: copii  iubire  parinti  studiu 

Articole similare

Nume inedite pentru fetițe cu personalitate

Alegerea numelui unui bebeluș este prima mare decizie...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stă într-o clasă opt ore pe zi și i se spune să nu vorbească cu persoana care stă lângă el” / FOTO: freepik.com @pvproductions

O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stau într-o clasă opt ore pe zi și li se spune să nu vorbească cu persoana de lângă ei”

De ce nu funcționează parentingul modern Urania Cremene „Combinația ASTA este cheia” / Sursă foto:captură video YouTube @FainsiSimplu Mihai Morar

„De ce nu funcționează parentingul modern?” Urania Cremene: „Am ajuns într-un punct în care părinții tremură în fața copiilor! Combinația ASTA este cheia”

Fotografie de la Yan Krukau/Pexels

Sfaturi pentru părinții cu copii stângaci: Cu siguranță NU știai aceste lucruri

Învață un copil engleză, animale sau culori de la ecrane? Marius Zamfir avertizează părinții: „Numai DUPĂ ce i s-au DEBLOCAT aceste mecanisme!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Învață un copil engleză, animale sau culori de la ecrane? Marius Zamfir avertizează părinții: „Numai DUPĂ ce i s-au DEBLOCAT aceste mecanisme!” / VIDEO

pixel