Cele două lecții despre căsnicie pe care majoritatea cuplurilor le învață
La fel cum în amintiri rămân...
Cu toate acestea, învățarea prin greșeli este, de multe ori, mult mai eficientă. Acesta este un principiu aplicat și de sportivi în carierele lor, care consideră că din fiecare înfrângere se poate învăța și astfel se ajunge la o îmbunătățire continuă.
În acest sens, psihologul american Mark Travers a analizat această temă în contextul căsniciei, indicând două lecții esențiale pe care majoritatea cuplurilor le învață de-a lungul timpului.
SURSA FOTO: Freepik.com@Ivanko80
Mark Travers, un psiholog american cunoscut pentru scrierile sale despre subiecte psicoeducaționale precum fericirea, relațiile și sensul vieții, a detaliat într-un articol publicat în Forbes care sunt, în opinia sa, cele două lecții fundamentale pe care le învățăm din căsnicie și de ce, de cele mai multe ori, învățăm doar din experiențele neplăcute.
Prima lecție, subliniază Mark Travers, este că „nimeni nu se naște fiind un bun partener”.
Expertul se referă la acea senzație „consolatoare” de a crede că oamenii sunt, în mod natural, buni în relații, un concept asemănător cu ideea de „jumătatea ta” în iubire. Travers atrage atenția asupra pericolului acestui mit.
Citește și Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții
„Este un mit periculos. Adevărul este că nimeni nu intră într-o căsnicie complet echipat cu toate abilitățile necesare pentru a dezvolta și gestiona eficient o relație de lungă durată. Cuplurile bune se formează, nu se nasc”, argumentează psihologul.
Mark Travers explică faptul că a fi un bun partener de viață necesită, de exemplu, „atât abilități tehnice, cât și interpersonale, precum comunicarea, empatia, gestionarea timpului, luarea deciziilor și inteligența emoțională”.
Și multe dintre acestea nu le avem în mod înnăscut. „Acestea nu sunt trăsături înnăscute; trebuie să le învățăm prin experiență, practică și, adesea, eșecuri”, subliniază el.
De aceea, vorbește despre „competență romantică”, referindu-se la acest set de abilități care trebuie dobândite pentru a avea succes în căsătorie.
A doua lecție esențială despre căsnicie despre care vorbește psihologul Mark Travers este că aceasta „nu este o experiență pasivă”, ceea ce înseamnă că „ceea ce dai este ceea ce primești”.
În căsnicie, spune Travers, „nu poți lăsa relația să decurgă de la sine și să aștepți ca totul să iasă în favoarea ta”. Totuși, dacă depui eforturi și și partenerul tău face același lucru, calitatea relației va fi răsplătită, subliniază psihologul.
Travers susține că această lecție nu este un clișeu, ci o afirmație adevărată: ceea ce dai este ceea ce primești atunci când vorbim despre căsnicie.
„Efortul se manifestă în multe moduri diferite: a fi prezent, a arăta mereu recunoștință, a include activ timp de calitate împreună în agendele voastre și, cel mai important, a alege să muncești pentru a depăși provocările în loc să le eviți”, subliniază expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
La fel cum în amintiri rămân...
Seria Harry Potter, scrisă de J.K. Rowling, nu este...
Respectul este o valoare...
Copiii născuți în ianuarie...
Se spune că numele poate avea...
Căsătoria poate fi un teren...
La fel cum în amintiri rămân...
Copiii sunt observatori...
Miopia infantil, care...
Seria Harry Potter, scrisă de J.K. Rowling, nu este...