Cum arată un „divorț sănătos”? Psiholog Daniela Gavankar: „Trebuie să știu că pentru binele meu divorțez, NU împotriva ta divorțez!” / VIDEO
„Era o lipsă constantă de bani. Ne-ar fi fost întreruptă furnizarea serviciilor, iar telefonul ar fi fost deconectat... Există o amintire când trăiam într-o clădire abandonată”, povestește Hobson, conform cnbc.com, într-un episod din „The Oprah Podcast”. „Mama cumpăra rochii de Paște în loc să plătească factura la electricitate.”
Gestionarea greșită a banilor familiei și lipsa unui exemplu clar privind valoarea banilor sunt două obiceiuri toxice, spune Hobson, care este acum co-CEO al firmei de administrare a activelor Ariel Investments și autoarea cărții pentru copii „Priceless Facts About Money” (2024), care a ajuns un best-seller.
Copiii pot ajunge să repete alegerile financiare greșite ale părinților, adaugă ea. „Dacă plătiți doar plata minimă, copilul dumneavoastră va face același lucru. Dacă cheltuiți prea mult, și copilul va face la fel”, afirmă Hobson.
În cazul ei, cheltuielile excesive ale mamei au fost confuze, stresante și i-au provocat un sentiment de neputință.
„A creat, sincer, o mare traumă pentru mine. Când ești copil, nu ai control. Nu poți să îți găsești un loc de muncă. Nu poți face nimic.”
Educația lui Hobson a inspirat-o să urmeze o carieră în domeniul financiar, a declarat ea.
CITEȘTE ȘI Cea mai importantă lecție pe care o pot preda bunicii, potrivit unui studiu
SURSA FOTO: freepik.com @Daniel_R
Printre obiceiurile bune pe care ar trebui să îi înveți pe copii de la o vârstă fragedă se numără discutarea despre valoarea banilor și importanța economisirii, a explicat Hobson.
Ea le-a dat odată copiilor săi câte 3 dolari în numerar și i-a dus la cumpărături într-un magazin de un dolar, unde trebuiau să aleagă între cumpărarea unor bomboane – un consum pe termen scurt – sau a unui obiect cu valoare pe termen lung, cum ar fi o jucărie.
Această experiență le-a oferit copiilor săi o perspectivă asupra impactului deciziilor financiare, iar ulterior, când au vizitat magazinul Lego și au văzut un set de joacă la prețul de 189 de dolari, au realizat mai bine valoarea banilor.
Acest tip de abordare este practic și ușor de înțeles pentru copii, a afirmat Alexa von Tobel, investitor format la Universitatea Harvard și partener manager al fondului de risc Inspired Capital, într-un interviu pentru CNBC Make It.
Este important să folosești un ton „realist” atunci când vorbești despre bani, deoarece acest lucru îi ajută pe copii să înțeleagă că banii sunt „un instrument care te ajută să trăiești viața pe care ți-o dorești”, mai degrabă decât să fie considerați ceva de venerat sau ignorat, a adăugat ea.
Utilizarea numerarului fizic în fața copiilor poate fi, de asemenea, benefică, a spus Hobson, deoarece copiii ar putea avea dificultăți în a înțelege pe deplin valoarea unui dolar atunci când acesta apare doar ca un număr pe un ecran.
„Pentru copii, banii sunt doar pe un card de credit, pe un telefon sau apar dintr-o mașină, așa că este foarte greu să le explici că muncești pentru aceștia”, a spus Hobson, adăugând: „Folosește numerar, astfel încât să vadă că este finit… și că nu ai o cantitate nelimitată.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.