Cele mai bune 5 alimente pentru o piele curată și sănătoasă, potrivit dermatologilor
Data publicării:
Dacă starea pielii noastre ar depinde de noi, cu toții am opta pentru cea mai curată, sănătoasă și strălucitoare versiune a feței noastre. 

În speranța de a atinge utopia pielii, ne ungem zilnic cu creme hidratante și seruri și strigăm către zeii îngrijirii pielii să ne răspundă la rugăciuni. Cu toate acestea, există un alt adevăr pe care îl uităm repede: Alimentele pe care le consumăm pot avea un impact major asupra calității pielii noastre și, făcând mici schimbări nutriționale, ne putem crește șansele de a avea o piele curată și sănătoasă.

Pot ajuta anumite alimente la tratarea afecțiunilor pielii?

Da! La fel cum anumite alimente pot agrava starea pielii noastre, alte alimente pot ajuta la ameliorarea afecțiunilor pielii, potrivit dieteticianului autorizat Carolina Schneider.

„Alimentele bogate în zinc, cum ar fi semințele de dovleac, lintea, fasolea și caju, sprijină, de asemenea, sănătatea pielii prin reglarea producției de ulei și reducerea inflamației”, explică specialiștii.

Alimentele bogate în zinc pot fi deosebit de utile pentru tratarea hormonilor dezechilibrați, care tind să irite pielea, adaugă ea. „Zincul joacă un rol în controlul producției de ulei, deoarece scade cantitatea de hormoni masculini (androgeni) care pot contribui la apariția acneei și a pielii grase.”

Decolorarea și cicatricile pot fi combătute și de alimentele pe care le consumăm, în special cele bogate în antioxidanți, proteine și vitamina C. „Alimente precum afinele sălbatice, zmeura, varza, spanacul, broccoli și morcovii reduc stresul oxidativ, care este asociat cu tulburările de pigmentare a pielii precum melasma”, explică Schneider.

Acestea fiind spuse, am adunat cele mai bune cinci alimente care vă ajută să obțineți o piele curată - atenție, zei ai îngrijirii pielii!

Pește gras

Peștele gras - cum ar fi somonul și sardinele - este plinde ingrediente antiinflamatoare, potrivit dieteticianului autorizat Holiday Durham. „Omega-3 joacă un rol în menținerea barierei lipidice a pielii, care poate fi esențială pentru hidratare și protecție împotriva daunelor produse de mediu”, explică ea. Fie că este aruncat într-o salată sau prăjit lent cu o garnitură de broccoli, peștele gras este un aliment excelent pentru a promova o piele curată.

Roșii

Nu sunt doar delicioase și versatile - consumul de roșii poate îmbunătăți și textura pielii, potrivit dermatologului Dr. Macrene Alexiades. „Licopenul, care se găsește în roșii, s-a dovedit a îmbunătăți textura și calitatea pielii”, explică ea. În timp ce corpurile noastre sunt vulnerabile la stresul oxidativ, cunoscut și ca un dezechilibru al antioxidanților, licopenul poate diminua efectele secundare fizice și îmbunătăți sănătatea generală a pielii.

Nuci

„Nucile sunt bogate în acizi grași omega-3 și zinc, ambele fiind cruciale pentru sănătatea pielii”, spune Durham. „Omega-3 pot ajuta la menținerea barierei de hidratare a pielii, în timp ce zincul este important pentru vindecarea pielii.”

De asemenea, sunt ușor de transportat și perfecte pentru ronțăit din mers. Adăugați o mână de nuci la micul dejun, prânz sau cină și observați cum textura pielii dumneavoastră devine mai fină în timp.

Ardei grași

Există o cantitate abundentă de colagen în organism, iar în combinație cu alimente bogate în vitamina C, putem contribui la creșterea producției acestuia. Există mai multă vitamina C într-o ceașcă de ardei gras tocat decât cea necesară pentru nevoile noastre zilnice și, potrivit lui Schneider, beneficiile nu se opresc aici.

„Carotenoidele din ardeii grași, cum ar fi beta-carotenul, ajută, de asemenea, la protejarea împotriva daunelor solare, menținând pielea sănătoasă și mai vibrantă.” Scufundați-i în sos ranch, sotați-i într-un sos picant sau mâncați aceste legume delicioase în mod natural ca atare pentru a profita de beneficii.

Semințe de floarea-soarelui

Alimentele nutritive nu ne ajută doar să obținem o piele curată - ele pot, de asemenea, să ne protejeze pielea de daunele cauzate de mediu. „Semințele de floarea-soarelui sunt pline de vitamina E, un antioxidant puternic care poate ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor provocate de mediu și sprijină vindecarea și regenerarea pielii”, spune Durham. Vă puteți bucura de aceste fructe mici (da, sunt fructe!) crude, prăjite sau încorporate în rețetele dumneavoastră preferate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stil de viata

Articole similare

Numele Diana: Putere, grație și istorie

Numele Diana este unul deosebit de popular și răspândit...

De ce ar trebui să ai un jurnal ca adult

La orice vârstă, scrierea unui jurnal pentru adulți...



Cele mai noi articole

Studenții care nu stau în cămin vor primi bani pentru chirie

Ministerul Educației a lansat în consultare publică...


Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cercetătorii Stanford le răspund părinților care se întreabă dacă să-și înscrie copilul la școală sau să mai aștepte un an: „Studiul nostru a arătat asta!”

pixel