Problemele obișnuite ale copilului la școală pe care părinții NU ar trebui să le ignore: Lipsa de atenție în clasă, dificultăți în a-și face prieteni și altele mai grave
Chiar și atunci când partenerii încearcă să facă tot posibilul, alegerea nepotrivită a cuvintelor, dificultatea de a ierta sau comportamentele toxice repetate pot avea consecințe pe termen lung.
Terapeutul de cuplu Bob Taibbi a identificat în rubricile Psychology Today cinci comportamente care subminează relația de cuplu și pot duce la separare.
„Argumentele și dezacordurile sunt adesea menite să clarifice lucrurile și să rezolve probleme care au fost ignorate. Dar când aceste conflicte escaladează până în punctul în care nu mai pot fi controlate, intrăm într-un teritoriu periculos: comentarii jignitoare, insulte și chiar violență, care lasă cicatrici și resentimente de durată”, explică terapeutul.
Pentru a se proteja, cuplurile pot învăța să facă diferența între dezacorduri și conflicte.
Toate cuplurile experimentează dezacorduri. Cu toate acestea, conflictele sunt încărcate emoțional și pot escalada dacă partenerii nu stabilesc limite sau nu convin asupra modalităților de a le gestiona.
„Aceste certuri incontrolabile pot fi urmate de zile în care partenerii se ignoră reciproc, se comportă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat sau își cer scuze cu umilință.
Totuși, cuplul evită să revină la subiect de teama de a nu provoca o nouă ceartă.
Pentru cuplurile care evită conflictul, își reprimă cuvintele și înlocuiesc argumentele cu distanțare emoțională, rezultatul este același: problemele rămân nerezolvate și devin `mine` pe care trebuie să le ocolească, trăind mereu cu grijă”, notează terapeutul.
Frica de a te certa sau de a escalada o situație deja tensionată poate împiedica rezolvarea problemelor din relație. Începerea unei conversații deschise, fără a aștepta ca tensiunea să crească, și exprimarea sentimentelor la persoana întâi te ajută să eviți acuzațiile și să comunici calm.
SURSA FOTO: freepik.com @ufabizphoto
„Cu toții ieșim din copilărie cu declanșatoare emoționale puternice. Cele mai frecvente sunt sentimentul de a fi criticați, respinși sau neglijați.
Acestea nu doar că provoacă certuri, dar pot amplifica și conflictele partenerului”, explică specialistul.
A te confrunta cu rănile din trecut poate fi extrem de benefic atât pentru tine, cât și pentru relația ta. Înțelegând mai bine ce anume declanșează emoții puternice în tine, vei putea stabili limite mai clare pentru partenerul tău.
„Certurile constante, distanțarea emoțională, declanșarea repetată a rănilor emoționale și acumularea problemelor nerezolvate au un preț. În loc ca trecutul să fie plin de amintiri plăcute și sentimente pozitive, acesta devine o colecție de răni și suferințe care reapar periodic, creând un val de depresie, disperare sau resentimente ascunse”, explică specialistul.
Nerezolvarea problemelor și incapacitatea de a-ți ierta partenerul pot duce la acumularea resentimentelor. În cele din urmă, aceste resentimente pot provoca o distanțare definitivă între parteneri.
SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions
„În cele din urmă, unele cupluri încearcă să evite problemele menționate distrându-se separat. Ei încetează să mai fie un cuplu și se concentrează pe rolul de părinți, preocupându-se de activitățile copiilor sau devenind dependenți de muncă, lăsând puțin timp sau energie pentru relația lor.
Când copiii cresc și devin mai independenți, iar cuplurile se retrag de la muncă, legătura care i-a ținut împreună dispare. Ideea de a-și petrece următorii 20 de ani sau mai mult ca niște colegi de cameră devine de neconceput”, regretă terapeutul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.