Cele mai frecvente greșeli pe care părinții le fac și care duc la obezitate infantilă: Recompensează copiii cu mâncare sau îi forțează să mănânce tot din farfurie
Data publicării:
Obezitatea infantilă este o problemă tot mai frecventă, iar cauzele acesteia sunt adesea legate de obiceiurile și deciziile părinților. Consilierul nutriționist Anca Cooney Soare și psihologul Renata Iancu au atras atenția la Părinți Prezenți asupra greșelilor comune pe care părinții le fac fără să-și dea seama.

„Părinții să NU recompenseze copiii cu mâncare! De cele mai multe ori am observat, nu vreau să supere părinții aici pe mine, dar uneori trebuie să conștientizăm ceea ce se întâmplă, mulți părinți, bunici, recompensându-i după orele de școală cu fast-food. Nu este o recompensă bună!”, a atras atenția psihologul Renata Iancu, la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro

A utiliza mâncarea, în special fast-food-ul, drept recompensă pentru performanțele academice sau comportamentale, poate induce copiilor obiceiuri alimentare nesănătoase care duc la creșterea în greutate. În plus, acest tip de recompensă poate asocia emoțiile pozitive cu mâncarea, ceea ce poate contribui la mâncatul emoțional și, implicit, la obezitate.

Citește și „Copilul e gras și frumos”? Semnalele de alarmă care arată că micuțul devine obez! Anca Cooney Soare: „Va fi boala numărul 1!” / Renata Iancu: „În copilărie, ei sunt vulnerabili” / VIDEO

Psiholog Renata Iancu: „Cea mai bună recompensă este cuvântul!”

Psihologul Renata Iancu subliniază importanța cuvântului ca formă de recompensă: „Cea mai bună recompensă este cuvântul! Adică, copilul este mult mai motivat și îi crește stima de sine, când părinții, bunicii îi spun atunci când fac un lucru bun `bravo, suntem mândri de tine`, `te-ai descurcat foarte bine` sau `mă bucur că ai luat această notă`”.

Laudarea și încurajarea copiilor pentru eforturile și realizările lor nu doar că întăresc comportamentele pozitive, dar contribuie și la dezvoltarea unei stime de sine sănătoase. Aceasta poate fi o metodă extrem de eficientă de motivare, fără efectele negative asociate recompenselor alimentare.

De asemenea, recompensele materiale, dacă sunt necesare, ar trebui să fie oferite cu moderație. 

„Să oferim altfel recompensa, chiar și cea materială, dacă este necesar să o oferim, să o facem o dată pe lună și doar atunci când chiar merită. Adică, să nu oferim tot timpul recompense materiale sau mâncare”, mai spune Renata Iancu.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Consilierul nutriționist Anca Cooney Soare: „Porțiile sunt mult prea mari!”

Consilierul nutriționist Anca Cooney Soare a evidențiat și ea câteva greșeli pe care părinții le fac în alimentația și stilul de viață al copiilor lor, contribuind astfel la dezvoltarea obezității.

„În primul rând, alimentația nesănătoasă! Îi ofer copilului alimente procesate și fast-food. Dacă tu mergi cu copilul la un fast-food să mănânce, o faci o dată, o faci de două ori, de trei ori, deja devine o rutină. Pentru copil înseamnă că să merg la fast-food este ceva normal”, a explicat Anca Cooney Soare.

Forțarea copiilor să mănânce porții mari, chiar și atunci când nu mai sunt flămânzi, îi poate învăța să ignore semnalele naturale de sațietate ale corpului. Acest lucru poate duce la supraalimentare și, implicit, la obezitate.

„Porțiile sunt mult prea mari! Îi oferi o porție prea mare. `N-ai mâncat toată ziua, trebuie să mănânci! Trebuie să mănânci tot din farfurie`. Poate copilul deja nu mai este flămând, s-a instalat sațietatea, dar el știe că trebuie să mănânce toată farfuria, că altfel mama se supără”, a mai spus experta.

Vezi și Nu doar mâncarea te îngrașă! Descoperă cauzele principale ale obezității la copii. Psihologul Iancu și consilierul nutriționist Cooney Soare arată care sunt problemele / VIDEO

Anca Cooney Soare: „Nu există un mic dejun, nu există un prânz, nu există o cină!”

O alimentație neregulată poate duce la obiceiuri alimentare dezorganizate și la consumul excesiv de gustări nesănătoase. Stabilirea unor ore fixe pentru mesele principale ajută la menținerea unui ritm sănătos al metabolismului și la prevenirea senzației constante de foame.

„Lipsa unei structuri în alimentația zilnică: nu există un mic dejun, nu există un prânz, nu există o cină. Copilul nu știe că trebuie să mănânce la ore fixe sau trebuie să-mi iau micul dejun înainte de a pleca la școală. 

Utilizarea alimentelor drept recompensă. Hai să folosim, în schimb, drept recompensă, timp petrecut împreună. Mergem să facem o plimbare, mergem să ne uităm împreună la un film educativ”, a mai explicat Anca Cooney Soare.

Citește și Riscurile obezității la copii | Consilierul nutriționist Anca Cooney Soare și psihologul Renata Iancu arată pericole ascunse. Avertisment pentru părinți! / VIDEO

Părinții joacă un rol important în formarea obiceiurilor copiilor lor

Activitatea fizică este esențială pentru menținerea unei greutăți sănătoase. Încurajarea copiilor să fie activi și să participe la sporturi sau activități fizice în aer liber contribuie la prevenirea obezității.

„Promovarea unui stil de viață sedentar. Este la îndemână să-i dau copilului telefonul, atâta timp cât îmi fac și eu un pic treburile prin casă. NU! Îndeamnă copilul să iasă, să facă mișcare, să meargă afară cu prietenii sau înscrie-l la un sport?” mai spune Anca Cooney Soare.

Părinții joacă un rol important în formarea obiceiurilor copiilor lor. Prin exemplul personal, părinții pot influența pozitiv comportamentele alimentare și nivelul de activitate fizică al copiilor.

„Tu, ca părinte, ești model pentru copilul tău. Copilul întotdeauna face ce vede că face părintele, nu ce spune. Și atunci, tu fii un model pentru copilul tău pentru că dacă tu ești un model pentru copilul tău, atunci copilul tău va dezvolta aceste abilități sănătoase și atâta timp cât te vede pe tine că ai o alimentație sănătoasă, că faci mișcare, că nu petreci foarte mult timp în fața ecranului va face și el la fel”, a mai precizat experta.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel