Cele mai importante lecții pe care ți le dă copilul tău. Ce au părinții de învățat de la micuții curioși și plini de înțelepciune
Data actualizării:
Data publicării:
Adesea, ne concentrăm mai mult pe ceea ce îi putem învăța pe copiii noștri, decât pe ceea ce putem învăța de la ei. Ne străduim să le oferim cunoștințe și să-i învățăm diverse abilități, de la maniere și recunoștință, până la alegerea hainelor potrivite.

Cu toate acestea, nu ar trebui să subestimăm faptul că și copiii noștri ne pot oferi lecții valoroase despre viață. Trebuie doar să fim deschiși la ideea că modul lor de gândire în anumite situații ar putea fi chiar mai înțelept decât al nostru, ca adulți.

Copiii sunt adesea mai curioși, mai neîngrădiți de prejudecăți și mai dispuși să găsească soluții neconvenționale la probleme. Ei au o abilitate naturală de a se bucura de lucrurile simple și de a trăi în prezent. Acestea sunt lecții prețioase pe care le putem învăța de la ei. Copilul tău ar putea să te învețe să te bucuri mai mult de fiecare moment și să apreciezi lucrurile mărunte. Ar putea avea o abilitate uimitoare de a-și urma pasiunile și de a-și exprima creativitatea fără inhibiții. Poate că are o gândire neconvențională și poate aduce soluții surprinzătoare la problemele cu care te confrunți.

Este important să fim deschiși la învățătura pe care o putem primi de la copiii noștri și să nu îi subestimăm abilitățile și perspectiva. Atunci când ne apropiem de ei cu umilință și deschidere, putem descoperi că avem multe de învățat de la aceste minunate suflete curioase și pline de înțelepciune.

Citește și Cum să-ți instruiești copiii pentru viață: Secretul constă în a-i învăța să meargă pe calea vieții, nu să le pregătim drumul. Sfaturi de la Asociația Americană de Psihologie

Lecțiile pe care le poți învăța de la copilul tău

2. -imagine fara descriere- (cele-mai-importante-lectii-pe-care-ti-le-da-copilul-tau--ce-au-parintii-de-invatat-de-la-micutii-curiosi-si-plini-de-intelepciune-2_92035600.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Nu renunța după eșec. Copiii mici eșuează mai mult decât reușesc. Ei cad adesea, își îmbracă hainele pe dos și își pierd cumpătul în fiecare zi. Cu toate acestea, ei nu sunt jenați de eșecurile lor și nu ajung la concluzia că sunt incapabili. În schimb, se ridică și continuă să încerce.

Fii curios. Copiii mici sunt foarte curioși. Indiferent dacă pun întrebări sau deschid fiecare sertar la îndemână, vor să învețe cât de mult pot. Și nu se uită doar la lucruri, ci le explorează cu toate simțurile. Vor să le guste, să le miroase, să le audă, să le atingă și să vadă tot cu ceea ce vin în contact.

Fii răbdător. Desigur, nu sunt atât de răbdători în privința tuturor lucrurilor (cum ar fi atunci când li se cere să facă ceva ce nu vor să facă). Dar dacă vezi un copil care încearcă să facă ceva în care sunt investiți, te poate învăța multe despre propria ta răbdare.

Bucură-te de moment! Unul dintre marile avantaje ale unui copil este că are puține regrete despre trecut și chiar mai puține griji cu privire la viitor. Pentru copiii mici, trăirea momentului este a doua natură. Indiferent de activitatea pe care o desfășoară, se concentrează pe aici și acum.

Mănâncă numai când ți-e foame. Servirea mesei unui copil mic poate fi frustrant. Adesea refuză să mănânce. Dar, partea bună este că ei mănâncă doar când le este foame. Ei nu mănâncă doar pentru că ceasul spune că este ora prânzului și nu sunt îngrijorați să-și termine tot din farfurie. Își ascultă corpul pentru a ști când este timpul să mănânce și cât să mănânce.

Fii tu însuți. Indiferent dacă părul lor este dezordonat sau sunt singurul copil din cameră, copiii mici nu sunt preocupați de modul în care îi percep ceilalți oameni. Sunt prea ocupați să fie ei înșiși. Acest lucru nu înseamnă că uneori nu sunt timizi – cu siguranță pot întârzia să se acomodeze cu unii oameni. Dar acest lucru se întâmplă de obicei atunci când nu sunt siguri despre anumite alte persoane, nu pentru că nu sunt siguri despre ei înșiși.

Vezi și „Pentru că ți-am spus eu!” Afirmațiile care sunt foarte dăunătoare copilului tău. Nu le mai spune și vezi ce poți rosti în schimb

Cere ajutor când ai nevoie. În timp ce copiii mici pot fi extrem de independenți, ei cer și ajutor. Nu le este rușine să recunoască că nu pot face ceva. Și când cineva îi ajută, de multe ori este destul de amabil.

Apreciază lucrurile mici din viață. Copiilor mici nu le pasă de lucruri fanteziste sau de ieșirile scumpe. Ei tind să fie cel mai impresionați de lucrurile mărunte din viață - o floare pe un câmp, ploaia care cade din cer sau o cutie nouă cu care să se joace. Ei pot fi distrați cu ușurință de multe lucruri diferite. Și adesea găsesc o mare bucurie în cele mai simple plăceri ale vieții.

Uită-te la oameni fără prejudecăți. Copiii mici nu au idei preconcepute despre cum ar trebui să fie oamenii în funcție de vârstă, rasă, sex, religie sau ocupație. Ei caută semne că cineva este amabil în funcție de modul în care acționează persoana și sunt deschiși cu privire la cine interacționează.

Exprimă-ți sentimentele. Una dintre cele mai evidente trăsături ale copiilor noștri este că au adesea nevoie de ajutor în departamentul de reglare a emoțiilor (deoarece nu știu întotdeauna să-și arate sentimentele într-un mod adecvat din punct de vedere social). Dar fie că țipă de tristețe, dau din picioare de furie sau sunt extrem de încântați, cu siguranță nu se abțin. Nu au nicio problemă să le arate oamenilor starea lor emoțională. Din acest motiv, de obicei nu trebuie să ghiciți cum se simte un copil mic. Și acesta este ceva din care adulții pot învăța, deoarece adesea avem tendința de a ne păstra emoțiile înăuntru.

Iubește din toată inima. Copiii mici știu pe cine iubesc și nu le este frică să nu fie răniți de oamenii cărora le pasă. Ei nu numără faptele bune și nu își fac griji cu privire la cine arată mai multă afecțiune. Pur și simplu iubesc oamenii din toată inima. Majoritatea dintre ei manifestă multă afecțiune față de oamenii de care se simt cel mai aproape. Și adesea o fac în mod regulat. Ei îmbrățișează, spun „Te iubesc” și se urcă în poala unei persoane dragi, doar pentru că au chef. Deși se enervează, nu țin mult timp ranchiună. Ei merg mai departe rapid și sunt adesea destul de generoși în dorința lor de a împărtăși și de a arăta bunătate. De obicei, își exprimă dragostea în mod regulat, fără să-și facă griji cine a spus ultimul „te iubesc”.

Vorbește cu onestitate. Dacă vrei să știi dacă noua ta pălărie este urâtă, întreabă un copil mic. Copiii mici nu ezită să-și împărtășească opiniile sincere, chiar și atunci când răspunsul nu este unul pe care ați dori să îl auziți. Ei nu sunt preocupați de plăcerea oamenilor. Și nu sunt înclinați să-și facă griji cum să evite să jignească pe cineva. În schimb, sunt curajoși să spună adevărul aproape oricui întreabă.

Să ai întotdeauna o glumă bună sau un truc la îndemână. Deși copiii mici nu sunt cunoscuți pentru grațiile lor sociale, ei sunt grozavi la a face față în aproape orice conversație. Fie că îi pot oferi bunicii flori, fie că îi pot arăta mătușii mușchii lor mari, cei mai mulți dintre ei au în mânecă câteva trucuri care cu siguranță îi vor face să râdă pe cei din jur.

Observând atent comportamentul copiilor mici, putem învăța lecții prețioase. Chiar dacă acești micuți nu sunt încă conștienți de multe dintre normele și obiceiurile noastre ca adulți, ei ne pot oferi o perspectivă proaspătă și nevinovată.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii  lectii de viata  parenting  parinti  parinti si pitici 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel