Teodora Mețiu, despre „zidurile” între care părinții își cresc copiii: „Nu cred că există ceva mai periculos! De ce insistăm noi să-i băgăm în așa ceva?” / VIDEO
„Mulți părinți se simt profund rușinați atunci când copiii lor le reamintesc momente dureroase din trecut, în care au spus lucruri nepotrivite din frustrare.
A fi părinte, în fond, seamănă cu încercarea de a împături un cearșaf de pat: oricât te-ai strădui, nu va fi niciodată perfect. Cheia este să accepți imperfecțiunile și să te concentrezi pe dragostea și efortul pe care le investești în relația cu copilul tău”, explică psihologul Jeffrey Bernstein la parents.fr.
Niciun părinte nu este perfect. Și, chiar dacă ești deja foarte atent la ce și cum le spui copiilor tăi, nu poți anticipa fiecare situație.
CITEȘTE ȘI 3 comportamente ale părinților care cresc copii nefericiți, potrivit unui psiholog
SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection
A fi părinte este o provocare constantă.
„În momente de stres, părinții pot spune lucruri pe care ulterior le regretă. Deși aceste afirmații pot părea inofensive sau justificate pe moment, ca psiholog pentru copii, am observat direct impactul lor asupra stimei de sine și bunăstării emoționale a celor mici”, explică terapeutul.
Chiar dacă nimeni nu este perfect, evitarea comportamentelor toxice și dăunătoare poate face o diferență semnificativă.
Iată cinci atitudini pe care este bine să le evitați pentru a nu vă răni copilul!
Compararea fraților poate fi extrem de dăunătoare.
Astfel de observații și afirmații pot răni profund copilul și îi pot afecta încrederea în sine.
„Aceste comparații pot alimenta resentimentele și competiția nesănătoasă, conducând la sentimente de neapreciere și relații tensionate între frați”, confirmă psihologul Jeffrey Bernstein.
Afirmațiile de tipul „Tu niciodată…” sau „Tu întotdeauna…” pot face un copil să se simtă blocat într-o imagine negativă despre sine, ceea ce îi poate afecta încrederea și motivația.
„Astfel de etichete îi pot da impresia că nu poate evolua sau schimba ceva la el însuși”, explică psihologul.
În realitate, copiii sunt într-un proces continuu de dezvoltare, iar cuvintele părinților joacă un rol esențial în modelarea percepției lor despre propriile capacități.
„Este firesc ca părinții să aibă așteptări, însă exprimarea dezamăgirii fără a oferi sprijin poate genera sentimente de inadecvare și anxietate la copii”, spune specialistul.
Copiii fac greșeli frecvent, iar dacă sunt întâmpinați doar cu dezamăgire și critici, fără încurajare, pot ajunge să se simtă singuri și lipsiți de valoare.
SURSA FOTO: freepik.com @24K Production
„Invalidarea emoțiilor unui copil îi poate afecta capacitatea de a se exprima și îl poate determina să își reprime sentimentele, ceea ce influențează negativ dezvoltarea inteligenței sale emoționale”, explică psihologul.
Fiecare copil are nevoie să fie acceptat cu toate trăirile sale.
Când un părinte îi oferă spațiu pentru a-și exprima emoțiile, copilul crește cu o imagine sănătoasă despre sine.
Asemenea afirmațiilor absolute, etichetarea unui copil („ești leneș”, „ești neîndemânatic”) poate avea consecințe pe termen lung.
„Etichetarea negativă afectează imaginea de sine și motivația copilului, îngreunând dezvoltarea unei etici puternice a muncii și a simțului responsabilității”, confirmă psihologul.
În loc să fie pus într-o categorie rigidă, copilul are nevoie de susținere pentru a-și dezvolta abilitățile și încrederea în propriile forțe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Anumite atitudini parentale îi...
Anumite atitudini parentale îi...