Cercetare: Cu cât se joacă mai mult în aer liber în copilărie, cu atât este mai puțin probabil să dezvolte această boală pe parcursul vieții
Data publicării:
Până acum, jocurile în aer liber din copilărie nu au fost asociate cu această boală la vârsta adultă. Însă, noi cercetări au arătat că o astfel de legătură există.

Un nou studiu realizat de medicii de la Centrul Medical Kurashiki din Japonia a evidențiat faptul că băieții și fetele care se joacă în mod regulat în aer liber în anii preșcolari au un risc mai scăzut de a dezvolta obezitate pe parcursul vieții, inclusiv la vârsta adultă.

Cercetarea, efectuată de medicii T. Chugue, N. Matsumoto, S. Takao și T. Yorifuji de la Spitalul Kurashiki, a fost publicată recent în diverse reviste științifice de specialitate, informează Ser Padres.

Citește și „Copilul e gras și frumos”? Semnalele de alarmă care arată că micuțul devine obez! Anca Cooney Soare: „Va fi boala numărul 1!” / Renata Iancu: „În copilărie, ei sunt vulnerabili” / VIDEO

Beneficii pentru viitor

SURSA FOTO: freepik.com @u-day

Știam deja din diverse studii și analize realizate de instituții din domeniul sănătății despre beneficiile pe care petrecerea timpului în aer liber le aduce copiilor pe parcursul copilăriei.

La Universitatea din Cambridge, natura a fost definită ca un „medicament emoțional” pentru copiii noștri, însă acest nou studiu ridică posibilitatea reală ca micuții care iau contact cu natura în primele etape ale vieții să aducă beneficii importante pentru sănătate chiar și la vârsta adultă.

Studiul a analizat parametrii băieților și fetelor născuți în Japonia între ianuarie și iunie 2001. Părinții acestor copii au fost întrebați despre locurile în care copiii lor obișnuiesc să se joace, excluzând reședințele familiale și școlile pe care le frecventau în mod obișnuit.

Răspunsurile oferite de părinți au indicat că unii copii se jucau în grădina casei sau în spațiile verzi din zonele lor rezidențiale, alții se jucau în mod regulat în locurile de joacă din zonele comerciale, iar unii nu se jucau afară, ci doar în interiorul locuinței.

Comparând aceste răspunsuri, cercetătorii au constatat că acei copii care se jucau în mod regulat în aer liber aveau cu 15% mai puține șanse de a dezvolta obezitate sau supraponderalitate pe parcursul vieții – una dintre patologiile cu cea mai rapidă răspândire în rândul populației mondiale și care îngrijorează cel mai mult medicii în ceea ce privește viitorul.

Mai multe jocuri în aer liber

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Unul dintre medicii participanți la acest studiu, Takahiro Chugue, a subliniat în prezentarea sa că, pentru a proteja sănătatea copiilor, nu doar în copilărie, ci și la vârsta adultă, „recomandăm părinților și îngrijitorilor să încurajeze obiceiul de a se juca în aer liber încă de la o vârstă fragedă, deoarece acest lucru poate contribui la prevenirea obezității mai târziu în viață".

Știm că, nu doar în Japonia, ci și la noi, copiii se joacă mai puțin decât ar trebui, poate din cauza utilizării excesive a ecranelor în timpul liber, un obicei care cu siguranță nu le aduce niciun beneficiu, nici fizic, nici psihic.

Medicii au arătat că mai multă activitate în aer liber reduce anxietatea adolescenților, iar mulți specialiști recomandă ca băieții și fetele să petreacă mai mult timp afară, să se expună la soare, să se joace și să intre în contact cu natura, ceea ce îi ajută să se comporte mai bine și să doarmă mai bine.

Acum, datorită acestei cercetări japoneze, știm că toate aceste activități vor avea și un impact pozitiv asupra sănătății lor pe măsură ce devin adulți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce simt copiii când își văd părinții plângând

Plânsul este la fel de uman ca zâmbetul, supărarea sau...


Top citite
Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare / FOTO: freepik.com @EyeEm

Metoda Loci, una dintre cele mai eficiente strategii de memorare: Îmbunătățește înțelegerea și facilitează procesul de învățare

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce copilul cere atenție, chiar și după o zi petrecută împreună? Oana Moraru: „Are dreptate când cere mai mult, după ce i-am dat toată energia și timpul nostru?”

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui! / FOTO: freepik.com @ simonova1407

Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui!

pixel