Cercetare Stanford: Mamele ar trebui să se bucure atunci când copiii lor nu le mai ascultă! Scanările creierului lor au arătat motivul
Data publicării:
Un studiu realizat la Stanford arată că adolescenții nu sunt rebeli. Ei sunt, de fapt, pregătiți să devină independenți și să asculte voci noi pe măsură ce se maturizează.

Probabil că mamele care simt că adolescenții lor se „distanțează” au dreptate. Însă, în loc să fie un semn de rebeliune, acest comportament semnalează ceva care ar trebui să fie sărbătorit: o etapă sănătoasă de creștere în viața de familie.

Această distanțare este rezultatul unui semnal biologic care îi ajută pe adolescenți să se separe de părinți și să devină mai independenți pe măsură ce se maturizează, conform unei cercetări de la Stanford School of Medicine, publicate în Journal of Neuroscience.

Cercetătorii au folosit scanări ale creierului pentru a demonstra modul în care copiii răspund – sau nu – la vocea mamei lor.

Imagistica prin rezonanță magnetică funcțională a arătat cum diferitele voci activează creierul unui copil, cu schimbări semnificative în răspuns care apar în jurul vârstei de 13 ani.

Citește și Psiholog de la Stanford: „Acesta este modalitatea nr. 1 de a ascuți creierul copilului și de a-l ajuta să reușească”

„Așa cum un copil se poate adapta la vocea mamei, un adolescent se adaptează la voci noi”

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Până în acel moment, scanările creierului arată „un răspuns neuronal exploziv la vocea mamei, activând centrii de recompensă și centrele de procesare a emoțiilor din creier”, conform ScienceAlert.

Vocea mamei este recunoscută de bebeluși chiar din uter, a declarat Percy Mistry, co-autor principal și cercetător în psihiatrie și științe comportamentale la Stanford. „Vocea mamei este sursa sonoră care îi ajută pe copii să înțeleagă lumea social-emoțională și să își dezvolte limbajul.”

Însă, în creierul adolescenților, tonurile dulci ale vocii mamei NU mai activează aceleași reacții neuronale.

„Așa cum un copil se poate adapta la vocea mamei, un adolescent se adaptează la voci noi”, a afirmat Daniel Abrams, autor principal și psihiatru, într-un comunicat de presă citat de deseret.com.

„În adolescență, nu realizezi că faci asta. Pur și simplu ești tu. Ai prieteni și noi amici și vrei să petreci timp cu ei. Mintea ta devine din ce în ce mai sensibilă și atrasă de aceste voci necunoscute.”

Vezi și Dovedit științific! Gestul pe care îl fac zilnic toți părinții și care le distruge creierul, dar și pe cel al copiilor

Oamenii de știință numesc acest fenomen „un aspect al maturizării sănătoase”

Scanările au arătat că, la adolescenți, părțile creierului care se activează ca răspuns la recompense și stimuli reacționează mai mult la voci necunoscute decât la vocea mamei. Oamenii de știință numesc acest fenomen „un aspect al maturizării sănătoase”.

„Un copil devine independent la un moment dat, iar acest proces trebuie să fie generat de un semnal biologic subiacente”, a explicat Vinod Menon, autor principal și profesor de psihiatrie și științe comportamentale. „Aceasta este descoperirea noastră: un semnal care îi ajută pe adolescenți să se conecteze cu lumea și să formeze relații care le permit să devină adepți social în afara familiilor lor.”

SURSA FOTO: freepik.com @yesorno

Adolescenții sunt diferiți

Echipa de cercetare a demonstrat că copiii pot identifica cu precizie vocea propriei mame, iar aceasta activează părți ale creierului pe care alte voci nu le activează la copiii mai mici, inclusiv centrele de recompensă și zonele implicate în procesarea emoțiilor și semnalelor vizuale. La copiii mai mici, vocea mamei stimulează și rețele neuronale care determină importanța informațiilor primite. Această voce îi ajută pe copii să dezvolte limbajul și să învețe despre aspectele socio-emoționale ale vieții.

Studiul s-a bazat pe lucrările anterioare și s-a concentrat pe adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 16,5 ani, cu un IQ de cel puțin 80, care au fost crescuți de mamele lor biologice. Niciunul dintre copiii incluși în studiu nu a fost diagnosticat cu tulburări neurologice, psihiatrice sau de învățare.

În cadrul experimentului, au fost înregistrate mame rostind cuvinte simple, precum și două femei pe care copiii nu le cunoșteau. Adolescenții au ascultat apoi aceste înregistrări și au recunoscut vocea propriei mame cu o acuratețe de 97%. Ulterior, în timp ce erau în scanerul RMN, au ascultat înregistrările, precum și alte sunete, cum ar fi o mașină de spălat vase în funcțiune, pentru a analiza reacția creierului lor la sunete sociale și non-sociale.

La adolescenți, vocile au generat o reacție mai puternică în diferite părți ale creierului, comparativ cu copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani. De asemenea, răspunsul la voci a crescut odată cu vârsta adolescenților.

Studiul a arătat că schimbarea a fost atât de evidentă încât cercetătorii au putut să estimeze vârsta unui copil doar pe baza reacției acestuia la voci.

În schimb, la adolescenți, vocile necunoscute au generat un răspuns mai mare decât cel al mamei în sistemul de procesare a recompenselor și în regiunea implicată în atribuirea de valoare informațiilor sociale. Cercetătorii nu au observat nicio diferență între băieți și fete.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel