Cum să dezvolți forța psihologică a copilului tău? Sfaturi importante de la doi experți pentru părinții care vor să crească copii rezilienți și fericiți
Unii copii devin excesiv de independenți, dar în spatele acestei aparente autonomii se ascunde adesea o nesiguranță. Sunt copiii lăsați „de capul lor” în mod repetat, poate nu intenționat, dar suficient încât să resimtă lipsa unei structuri clare și a unor limite sănătoase.
Iar asta îi face să nu mai perceapă lumea ca pe un loc sigur.
Poate părea că se descurcă bine și că totul este în regulă. Însă, în realitate, lipsa de protecție și de limite ferme îi lasă vulnerabili. Copilul nu se mai simte în siguranță, nici în propria familie, nici în afara ei.
Cercetările realizate de Universitatea Stanford arată că acest tip de parenting, chiar și atunci când vine din cele mai bune intenții, poate fi considerat o formă de neglijare emoțională. Și cel mai îngrijorător este că se poate întâmpla chiar și în cele mai iubitoare familii.
Iată trei moduri în care părinții cresc, fără să-și dea seama, copii care nu se simt în siguranță, conform Your Tango.
SURSA FOTO: pexels.com @Vika Glitter
Acești părinți pot fi iubitori și responsabili în multe alte privințe, dar au fost crescuți de părinți care nu le-au oferit suficientă atenție emoțională. Astfel, fără să-și dea seama, nu reușesc să ofere copilului lor sprijinul emoțional și conștientizarea de care are nevoie.
Nu este neapărat vina lor, nu pot oferi ceea ce nu au primit niciodată.
De exemplu, Blair, o adolescentă de 15 ani, este invidiată de prietenii săi pentru părinții calmi și relaxați, care se comportă mai mult ca prieteni decât ca părinți autoritari. Blair are libertatea de a face aproape orice, are puține reguli și pedepse și o oră târzie de culcare. Ea se simte norocoasă, deși această libertate excesivă poate ascunde o lipsă de structură.
Unii părinți se confruntă cu multiple provocări: mai multe locuri de muncă, depresie, probleme de sănătate mintală sau fizică, divorț, pierderi personale sau alte dificultăți care le consumă energia și atenția. Astfel, le este greu să fie prezenți emoțional pentru copil.
De exemplu, Daniel, un băiat de 8 ani, se confruntă cu dificultăți sociale la școală, fiind ținta unui coleg care îl hărțuiește. Daniel își dorește să vorbească cu părinții săi, dar simte că aceștia nu sunt disponibili sau capabili să-l ajute, așa că se simte nevoit să gestioneze singur această problemă.
SURSA FOTO: pexels.com @cottonbro studio
Unii părinți sunt atât de concentrați pe propriile probleme sau pe sine înșiși, fie din cauza narcisismului, dependențelor, suprasolicitării sau egoismului, încât nu observă sau nu le pasă suficient de sentimentele și nevoile copilului.
De aceea, mulți adulți au dificultăți să-și amintească copilăria ca fiind una în care au fost sprijiniți emoțional. Părinții nu îi întreabă suficient despre ce simt, nu intervin când au nevoie și nu le validează emoțiile cu expresii simple precum „înțeleg ce simți”.
Copiii își amintesc mai ușor lucrurile care li s-au întâmplat, dar tind să uite ceea ce nu s-a întâmplat pentru ei: atenția și grija.
Un studiu din 2006, care a analizat efectele neglijării asupra dezvoltării copiilor, a arătat că această situație poate conduce la probleme comportamentale, stimă de sine scăzută, performanțe școlare slabe și dificultăți de adaptare psihologică.
Exemple din viața reală: Serena, care termină liceul în câteva săptămâni, nu și-a completat aplicațiile pentru facultate, considerându-le copleșitoare. În secret, a decis să-și ia un job după absolvire pentru a evita anxietatea legată de procesul de admitere. În fiecare zi, se confruntă cu valuri de anxietate pe care nu le-a împărtășit nimănui.
Copilul excesiv de independent poate fi lăsat pe cont propriu în diverse moduri: prin lipsa de structură și consecințe, așa cum este cazul lui Blair; prin lipsa de protecție și atenție, ca în cazul lui Daniel; sau prin singurătatea emoțională resimțită de Blair, Daniel și Serena.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.