Cinci copii români, luați de la părinții lor de asistenții sociali, în Anglia. Sute de oameni s-au bătut cu polițiștii în Leeds. Haosul a fost filmat / VIDEO
Data publicării:
Mai mulți români au fost implicați în confruntări violente joi seară la Leeds, incidente care par să fi fost provocate de o tentativă de a plasa copii în îngrijirea statului, conform relatărilor de pe news.abplive.com. 

O postare pe rețeaua de socializare X, care a adunat peste 200.000 de vizualizări, descrie situația ca fiind „Comunitatea română versus poliția antirevoltă la Harehills, Leeds.”

Jurnalistul Sulaiman Ahmed a postat, alături de câteva clipuri scurte, informații conform cărora „serviciile sociale au luat cinci copii de la părinți după ce un bebeluș de 7 luni a fost dus la spital cu o rană la cap. În urma acestui incident, au avut loc atacuri asupra poliției și distrugeri de bunuri.”

În înregistrările publicate se pot vedea un autobuz în flăcări și o mașină de poliție atacată cu pietre.

Poliția a declarat că, până în prezent, nu au fost raportate victime și a atribuit incidentele „unei minorități infracționale care dorește să submineze relațiile comunității”.

Poliția: „Toți cei implicați vor fi trași la răspundere”

Joi seară, zona Harehills din Leeds a fost scena unor violențe, în urma cărora un autobuz a fost incendiat și o mașină de poliție a fost răsturnată. Autoritățile au intensificat măsurile de securitate, iar poliția din West Yorkshire a declarat că gestionează o situație gravă, mobilizând echipe speciale pentru a restabili ordinea.

„Este esențial să subliniem că toți cei implicați vor fi trași la răspundere”, a declarat poliția din West Yorkshire, conform Sky News, citat de Agerpres.

Ministrul de interne, Yvette Cooper, și-a exprimat surprinderea față de violențele din zonă, pe care poliția le-a descris ca fiind „buzunare de dezordine”.

Consilierul local, Salma Arif, a făcut apel la cetățeni să rămână în siguranță acasă.

Situația a escaladat într-o revoltă

Pe rețelele de socializare au fost postate imagini cu grupuri mari de oameni pe străzi. Unele clipuri arată cum geamurile unei mașini de poliție sunt distruse și cum aceasta este răsturnată, în timp ce altele surprind un individ care aprinde un autobuz și alți participanți care aruncă obiecte în direcția acestuia.

Poliția a raportat că intervenția a început la ora locală 17:00 pe strada Luxor, în Harehills, în contextul unei „tulburări” implicând angajați ai unei agenții guvernamentale și „unii copii”. Atunci când mulțimile s-au adunat, s-a decis mutarea lucrătorilor și a copiilor într-un „loc sigur”.

Totuși, situația a escaladat ulterior într-o revoltă. Proprietarul unui restaurant local a declarat pentru Sky News că incidentele sunt legate de acțiuni de preluare a unor copii de către stat, ceea ce a generat reacții violente din partea unora dintre locuitori, inclusiv aprinderea de focuri și aruncarea de pietre.

Imaginile de pe rețelele de socializare arată un foc aprins pe stradă și sute de persoane adunate în jur. Primarul din West Yorkshire, Tracy Brabin, a mulțumit serviciilor de urgență și a exprimat ușurarea că nu au fost înregistrate răni grave, îndemnându-i pe cei care încearcă să amplifice tensiunile să reflecteze asupra acțiunilor lor.

Părinții copiilor au îngenuncheat în stradă. „Vă rog să-mi aduceți copiii înapoi. Îi vreau înapoi. De ce să-mi ia copiii? Ne-au fost luați”, a spus tatăl, potrivit Mirror.

Reacția MAE

„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media, şi a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale, serviciile sociale şi comunitare din cadrul consiliului local Leeds.

De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetăţeni români implicată în incident, cât şi cu autorităţile locale de poliţie pentru monitorizarea situaţiei.

În contextul discuţiilor cu cetăţenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucţiunile autorităţilor locale, să-şi păstreze calmul şi să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situaţiei minorilor în cauză, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, dispoziţiile instanţei de judecată, în interesul minorilor

De asemenea, până la stabilizarea situaţiei din zona în care locuiesc cetăţenii români, consulul general al României la Manchester a fost în legătură directă cu reprezentanţii cultelor religioase din localitate, care au transmis cetăţenilor români aceleaşi recomandări.

Din informaţiile existente la acest moment, situaţia minorilor nu a fost anterior adusă la cunoştinţa consulatului nici de către părinţii minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistenţă consulară, şi nici de către autorităţile locale.

Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetăţenilor români implicaţi în acest caz, cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti pentru a identifica cele mai bune soluţii legale în vederea soluţionării situaţiei cetăţenilor români minori, în condiţii de calm şi siguranţă”, transmite MAE.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel