Cinci cuvinte puternice pentru a ridica stima de sine și a inspira încredere copiilor tăi
Data publicării:
Stima de sine a copiilor este fundația pe care se construiesc încrederea, succesul și fericirea lor pe termen lung. 

Stima de sine a copiilor este fundația pe care se construiesc încrederea, succesul și fericirea lor pe termen lung. Ca părinți, avem un rol esențial în dezvoltarea acesteia, iar cuvintele pe care le folosim pot avea un impact profund asupra modului în care se percep pe ei înșiși.

Uneori, cele mai simple fraze pot transforma o zi obișnuită într-o oportunitate de a întări încrederea și de a cultiva un sentiment de valoare personală.

SURSA FOTO: Freepik.com@senivpetro

Citește și Fobia școlară apare tot mai des la copii: 16 cazuri în Arad. Specialiștii, semnal de alarmă pentru părinți: „În general, dimineața apar simptomele!”

Iată cinci cuvinte puternice, încărcate de semnificație, care pot face minuni în creșterea stimei de sine a copiilor tăi, ajutându-i să se simtă iubiți, capabili și gata să înfrunte orice provocare cu încredere.

Am încredere în tine!

Copiii au nevoie să știe că crezi în ei, chiar și atunci când nici ei nu sunt siguri de ce sunt capabili. A spune „am încredere în tine” înseamnă, de asemenea, să le dai permisiunea de a încerca lucruri noi și le oferă curajul de a greși fără teama de a fi judecați.

Te Înțeleg

Pare simplu, dar acest cuvânt poartă un mesaj profund de validare. Când îi spui copilului „înțeleg că ești frustrat” sau „înțeleg cum te simți”, nu doar că recunoști emoția lui, dar îi arăți că nu este singur în experiența lui.

Citește și La ce vârstă încetează copiii să se mai joace cu jucăriile? Un nou studiu și-a prezentat concluziile: „Se întâmplă din ce în ce mai devreme”

Îmi pare rău

Uneori uităm că și noi, ca adulți, facem greșeli, iar a cere iertare de la copiii noștri este o lecție incredibil de puternică de umilință și empatie.

SURSA FOOTO: Freepik.com@freepik

Mulțumesc

Recunoștința, pe lângă faptul că este o unealtă excelentă pentru echilibrul nostru emoțional, întărește și stima de sine. A spune „mulțumesc” copilului tău pentru lucruri mici, cum ar fi să își pună farfuria la loc, să împartă un joc sau pur și simplu să îți dea un îmbrățișare, îl învață că efortul și prezența lui contează.

Tu poți

Acest cuvânt este magic, pentru că contracarează una dintre cele mai mari nesiguranțe cu care se confruntă copiii: îndoiala de a fi capabili. Când le spui „poți să o faci”, le deschizi o ușă către posibilități, efort și depășirea propriilor limite.

Este important nu doar ce cuvinte folosim, ci și cum și când le spunem. A spune „am încredere în tine” într-un moment de îndoială sau un „mulțumesc” sincer după un gest mic poate avea un impact enorm.

Vezi și „Niciodată nu vreau ca o femeie să-l întrebe pe fiul meu cine l-a crescut”. Educația începe de acasă!

Întărirea stimei de sine a unui copil înseamnă să alegi cuvintele de care are nevoie în fiecare moment, însoțite de un ton și o prezență care le fac semnificative.

Caută să fii prezent și să creezi un mediu în care cuvintele tale să devină ancore de încredere și fericire pentru întreaga lor viață.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Lucruri pe care doar bunicii știu să le facă

Există ceva special în ceea ce fac bunicii, un amestec...



Cele mai noi articole

STUDIU: Românii, printre cei mai fericiți oameni din Europa

România a reușit să atragă atenția printr-un clasament...

Lucruri pe care doar bunicii știu să le facă

Există ceva special în ceea ce fac bunicii, un amestec...


Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

 „Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor / FOTO: Freepik/.com@freepik

„Nu mai plânge!” Înlocuiește cu alte afirmații care încurajează emoțiile copiilor

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul”

pixel