Cinci obiceiuri sănătoase pentru a îmbunătăți somnul copiilor. Sfaturi de top!
Data publicării:
Obiceiurile sănătoase de somn încep din copilărie și este important ca părinții să învețe copiii rutine bune de culcare încă de la o vârstă fragedă. Știm că lipsa somnului are un impact negativ asupra copilului, asupra învățării, dezvoltării sale și, de asemenea, asupra familiei sale.

Nu este un secret pentru nimeni că somnul este esențial pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor noștri. Copiii care dorm suficient și bine sunt mai puțin predispuși la probleme de comportament și iritabilitate. 

Fiecare copil este diferit, iar numărul de ore de somn de care are nevoie variază în funcție de vârstă. Următorul tabel arată numărul recomandat de ore de somn, inclusiv somnul de prânz, pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Cât de mult ar trebui să doarmă un copil?

0 – 2 luni: 5 – 18 ore

2 – 12 luni: 14 – 15 ore

1 – 3 ani: 12 – 14 ore

3 – 5 ani: 11 – 13 ore

5 – 12 ani: 10 – 11 ore.

Vezi și Cum faci să nu mai țipi la copil și cât de dăunător este acest obicei. Zece tehnici ca să te abții și să-ți crești micuțul rezistent emoțional

Cinci obiceiuri sănătoase pentru a îmbunătăți somnul copiilor

2. -imagine fara descriere- (cinci-obiceiuri-sanatoase-pentru-a-imbunatati-somnul-copiilor--sfaturi-de-top-2_63347100.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Expuneți copiii la lumina naturală dimineața devreme. Diverse studii medicale susțin că lumina intensă, primită devreme în timpul zilei, ajută la sincronizarea ritmului circadian de veghe-somn. 

Asigurați-vă că merg la grădiniță sau la școală pe jos sau cu bicicleta. Promovarea exercițiilor fizice dimineața îi va ajuta să devină activi, favorizând atât sănătatea fizică, cât și cea psihică a copiilor. Pediatrii recomandă copiilor să meargă la grădiniță sau la școală pe jos sau cu bicicleta, deoarece are mari beneficii pentru copii și adolescenți, precum: crește nivelul de activitate fizică și cardiovasculară, ajută la prevenirea obezității infantile, reduce sedentarismul, susține relațiile sociale și îmbunătățește stare emoțională.

Activitatea fizică să fie redusă cu trei sau patru ore înainte de culcare. Este important să pregătiți copiii pentru culcare, asigurându-vă că își reduc exercițiile fizice la sfârșitul zilei. Dacă fac orice activitate extracurriculară care implică activitate fizică intensă, este de preferat să fie chiar la începutul după-amiezii, nu spre seară.

Nu folosiți ecrane cu două ore înainte de culcare. Ecranele sunt dușmanii somnului bun din copilărie. Utilizarea zilnică a ecranelor la sugari și copii mici este asociată cu somn redus și întârziere a somnului, în special la cei sub trei ani. Copiii cu vârsta sub doi ani nu ar trebui să fie expuși la ecrane, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. De la doi la cinci ani, între o jumătate de oră și o oră pe zi, în scop recreativ, iar până la 15 ani o oră și jumătate maximum.

Înainte de a dormi, creierul trebuie să se odihnească evitând lumina albastră și stimulii vizuali de pe ecrane. În schimb, citiți cărți, spuneți povești sau ascultați muzică în surdină pentru a crea un mediu relaxant.

Fixați orele de masă. Menținerea acelorași ore de prânz și cină contribuie și la o odihnă bună pe timpul nopții prin crearea unei rutine pentru organism. Mai presus de toate, încercați să mâncați cu ceva timp înainte de a merge la culcare, ceea ce pediatrii numesc „crononutriție”. Crononutriția este disciplina care poate ajuta la programarea ceasului circadian al copiilor.

Citește și Ghid pentru o educație parentală eficientă: Practici simple pe care trebuie să le știți în creșterea copiilor



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: obiceiuri  parenting  sfaturi  somn copii  somnul copiilor 

Articole similare


Cele mai noi articole

Ce este necesar pentru o dezvoltare emoțională sănătoasă?

Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...


Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

pixel