Cistita la copii: Mini ghid despre cum să o combateți
Data publicării:
Cistita este o inflamație foarte enervantă care poate apărea atât la adulți, cât și la copii. Există multe cauze și diverse remedii. Să vedem împreună tot ce trebuie să știți pentru a face față problemei cistitei la copii.

Cum să recunoașteți cistita la copii: simptomele

Cistita la copii este mai greu de recunoscut, mai ales dacă copiii nu vorbesc, sunt încă foarte mici și își manifestă disconfortul plângând. Simptomele sunt foarte generale și pot varia de la lipsa poftei de mâncare, la iritabilitate, la o febră bruscă.

După vârsta de doi ani, însă, simptomele încep să devină mai clare și seamănă mult cu cele ale adulților. Copiii fac pipi în mod repetat, simt durere când urinează, urina are un miros urât și nu este limpede. În cazuri mai grave, pot apărea febră sau pierderi de sânge.

Ce trebuie făcut dacă în timpul cistitei apar sânge și febră

În caz de febră și sângerări de urină, cel mai bine este să sunați imediat medicul pediatru sau să consultați cel mai apropiat spital de pediatrie. Deși cistita este o infecție frecventă care apare frecvent la copii și adulți, problema nu trebuie subestimată. Dimpotrivă, este necesar să se intervină cât mai curând posibil pentru a lupta împotriva bacteriei care creează disconfort și durere.

Cum se vindecă cistita la copii

Pentru a trata cistita este important să bei multă apă pentru a purifica tractul urinar. Pe lângă apă, pentru a învinge bacteria este necesar să se intervină cu medicamentele potrivite, de obicei antibiotice, pe care medicul pediatru le va prescrie numai după ce a constatat problema cu testele de urină. Este bine de reținut că, dacă cistita nu este tratată bine, este posibil ca aceasta să revină rapid.

Cistita la copii: ce să mănânci și alimente de evitat

A avea grijă de alimentația ta este alegerea ideală pentru a combate cistita. Da la cereale și fructe de sezon, inclusiv fenicul, pepene verde și pepene galben, ananas și căpșuni, toate alimentele diuretice. Iaurtul este, de asemenea, ideal: este bogat în vitamina B și regenerează mucoasa intestinală. Cu toate acestea, trebuie evitate toate alimentele condimentate, care în cazul copiilor trebuie evitate în orice caz.

Cistita: remedii naturiste pentru copii

Printre remediile naturale recomandate pentru tratarea cistitei se numără două plante utilizate pe scară largă în fitoterapie: merișorul și afinul. Acestea sunt două antiinflamatoare naturale utilizate ca terapie împotriva tractului urinar.

Dacă copilul încă nu a fost înțărcat este util să-l faceți să bea cât mai multe lichide.

Ce se mai poate face pentru a contribui la vindecarea cistitei?

Se consumă 3-4 litri de apă și ceai de plante pe zi.Se consumă afine și merișoare, deoarece au proprietăți care împiedică aderența bacteriilor la vezica urinară și la tractul vezical, prevenind cistitele recurente.

Se consumă supă cu usturoi, praz, țelină, pătrunjel și morcovi, deoarece are un puternic efect diuretic, sprijinind vindecarea.

Se pune accentul pe odihnă la pat și se menține căldura în zona pelviană (o sticlă cu apă caldă sau o pătură electrică).

Ceai pentru cistită: mușețel

Ceaiul de mușețel poate fi folosit pentru băi de șezut, deoarece această plantă medicinală are proprietăți care calmează mucoasa vaginală și uretrală.

Ingrediente:

6 linguri flori uscate de mușețel
1 litru de apă

Preparare: 

Se fierb ingredientele pentru câteva minute și apoi se lasă ceaiul acoperit, timp de 5 minute. Se toarnă într-un lighean în care se stă timp de aproximativ 20 de minute, de 2 ori pe zi.

Cistita este contagioasă?

Cistita bacteriană nu este contagioasă, motiv pentru care copilul care o contractează nu trebuie să fie izolat. Evident, în timpul infecției, copilul trebuie să primească atenția potrivită și de aceea, chiar dacă nu există risc de contagiune, trebuie să fie spălat des, dus la baie și îngrijit în orice moment al zilei.

Cum să preveniți cistita la copii

Pe lângă faptul că bei multă apă, poți lua vitamina C și concentrate de afine. O bună prevenire presupune, de asemenea, ca copiii să fie încurajați să nu își țină pipi și să meargă des la baie, alegând doar haine din bumbac care nu sunt prea strâmte. În cele din urmă, este foarte important să acordați o atenție deosebită curățeniei și igienei copilului. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: cistita  copii  infectie urinara 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Caracteristicile principale ale parentingului autoritar. Cauzele, efectele și motivele pentru care părinții aleg acest stil parental

pixel