Citate din Platon pentru a le vorbi copiilor despre cât de important este să înveți: „Ignoranța este rădăcina tuturor relelor”
Data publicării:
Platon este unul dintre cei mai semnificativi și influenți filosofi din istoria occidentală. Este o personalitate pe care ar merita să o aducem în discuție și să o explorăm împreună cu copiii.

Chiar și ideile eminente ale filozofilor precum Platon pot aduce contribuții semnificative atunci când vine vorba de a comunica cu copiii și de a le explica concepte esențiale pentru dezvoltarea lor.

Discuția despre importanța învățării poate să fie deosebit de benefică în timpul anilor critici petrecuți la școală, când copiii își dedică cea mai mare parte a timpului lor studiind și învățând.

Platon, deși numele său real nu era acesta, a adoptat acest pseudonim dat de mentorul său în gimnastică, referindu-se la lățimea sa fizică.

El a evidențiat legătura strânsă dintre educație și libertatea personală.

Astfel, abordarea subiectului învățării și studiului poate servi ca o sursă de inspirație pentru a motiva copiii să-și abordeze cu determinare studiile.

Învață să gândești

Invățarea să gândești este o axă centrală în filozofia lui Platon, care subliniază importanța educației filozofice pentru o viață plină pentru cetățeni. El explică că fără această educație, oamenii sunt vulnerabili la manipulare și folosire de către lideri demagogi.

Pentru Platon, căutarea cunoașterii implică efortul de a găsi definiții clare pentru lucruri și concepte, o sarcină care nu se termină niciodată; este un proces continuu de învățare pe tot parcursul vieții.

Această realitate este valabilă și pentru copiii noștri astăzi, deși au trecut mii de ani de când Platon a exprimat aceste idei.

De aceea, este captivant să discutăm cu copiii noștri despre importanța educației, a studiilor lor și a valorii cunoștințelor pentru dezvoltarea gândirii critice, înțelegerea autentică a libertății și în căutarea fericirii.

Putem aborda aceste teme cu calm, bazându-ne pe frazele celebre exprimate de Platon în lucrările sale, cum ar fi:

Ignoranța este rădăcina tuturor relelor.

Cunoștințele trebuie să fie împărtășite.

Cine știe doar cât de mult a atins are puțin adevăr în cuvintele sale.

Omul înțelept va căuta întotdeauna să fie alături de cineva mai bun decât el.

Inteligența este doar o umbră a înțelepciunii.

Pentru a ajunge la adevăr, trebuie să depășim temerile.

Societatea trebuie construită în așa fel încât fiecare să facă ce este mai bine.

Fiecare lacrimă vărsată dezvăluie un adevăr muritorilor.

Nu ochii văd, ci ceea ce percepem prin ochi.

Omul înțelept conștientizează că soluția se află în întrebări.

Începutul este cea mai importantă parte a călătoriei.

Este mai bine să faci puțin bine decât mult imperfect.

Cine nu este un servitor bun, nu va fi un stăpân bun.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel