Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
De obicei, aceste infecții sunt cauzate de doi „invitați nedoriți” - Trichophyton Rumbrum și Trichophyton Mentagrophytes, care sunt cele mai întâlnite două tipuri de dermatofite responsabile de Tinea Pedis, cunoscută și sub numele de „piciorul atletului”.
Infecțiile fungice superficiale ale pielii pot părea o problemă obișnuită, dar există motive întemeiate pentru a le acorda atenție. Acestea pot apărea frecvent în copilărie, precum infecțiile mucoasei bucale sau cele din zona scutecului la nou-născuți și sugari. Candida Albicans este „invitatul nedorit” responsabil atât de aftele mucoaselor, cât și de contaminarea pielii din zona scutecului. Această ciupercă oportunistă este des întâlnită în infecțiile pielii netede și ale membranelor mucoase.
Cu toate că infecțiile fungice la copii sunt în general tratabile și lipsite de complicații, nu trebuie să uităm că ele pot deveni prelungite, rezistente și chiar cronice. Mai mult, în cazul pacienților slăbiți sau imunodeprimați, sau după tratamentele cu antibiotice prelungite, aceste infecții pot deveni o problemă majoră, putând să cauzeze morbiditate semnificativă și, în unele situații, chiar mortalitate.
Citește și Picioare plate la copii: ce trebuie să știe părinții
Pentru a înțelege de ce apare ciuperca piciorului, trebuie să pătrundem în lumea contagiunii. Piciorul atletului, o problemă des întâlnită, se dezvoltă atunci când anumite ciuperci își găsesc refugiul perfect pe pielea picioarelor. Această infecție este cea mai obișnuită și tipică cauzată de dermatofite, deoarece aceste ciuperci prosperează în mediile calde și umede. Ele se transmit ușor prin contact direct sau prin intermediul obiectelor din viața de zi cu zi și de igienă.
Locurile ca sălile de sport, piscinele sau vestiarele sunt zonele de top unde se infectează picioarele. Adăugați la asta pantofii închiși, fabricați din materiale care permit puțină respirație, transpirația excesivă și menținerea picioarelor umede pe perioade prelungite și veți avea un teren prielnic pentru această infecție.
SURSA FOTO: freepik.com @frimages
Ciuperca piciorului vine în două variante bine definite: prima este forma interdigitală, care face de obicei ravagii în spațiul dintre degetele de la picioare, iar a doua se prezintă sub forma mocasinului, afectând partea din spate a piciorului și zona plantară.
În al doilea rând, avem intertrigo, care este cel mai des întâlnit, această formă își face simțită prezența începând de la pielea dintre degetele de la picioare. Aici, pielea devine inflamată, frecvent se macerează, și poate duce la apariția unor mici vezicule și leziuni. A doua variantă, ce afectează pielea netedă a picioarelor, se caracterizează printr-o tendință spre uscăciune și descuamare, iar în unele cazuri, poate provoca inflamație și roșeață. Două fețe ale aceleiași probleme, dar cu manifestări diferite.
De la bun început, simptomul dominant este o mâncărime intensă, însoțită de o senzație de arsură și usturime în spațiul dintre degetele de la picioare. Aici începe dansul ciupercii piciorului, cu inflamație, eritem și apariția neplăcută a veziculelor și a pielii crăpate în acele zone interdigitale. Cu trecerea timpului, când infecția persistă, unghiile pot deveni victime.
Pentru cei mici, simptomele se traduc adesea prin plângeri de mâncărime și durere. Ei nu tolerează bine purtarea pantofilor, iar când își dezvăluie picioarele, le zgârie și le frecă unul de celălalt în încercarea de a alina senzația de arsură și mâncărime intensă. Cu toate acestea, cu răbdare și tratament corespunzător, picioarele lor pot reveni la starea lor obișnuită și confortabilă.
Onicomicoza poate fi considerată adesea o complicație a piciorului de atlet sau Tinea Pedis. Această problemă se instalează preferențial în porțiunea distală a unghiei, mai ales în zona inferioară și pe patul unghiei. Acesta este un loc în care escarele hiperkeratotice, cu o nuanță maro deschis, își găsesc o casă, umplând spațiul dintre placa unghiei și patul acesteia. În plus, marginea liberă a unghiei devine groasă și vizibil îngroșată.
Onicomicoza este cunoscută pentru că se opune cu îndârjire tratamentului, având tendința de a se croniciza. În multe cazuri, se dovedește a fi o provocare grea de înfruntat. Cu toate acestea, cu răbdare și metode potrivite de tratament, poate fi gestionată și ameliorată treptat.
Când vine vorba de tratarea acestor afecțiuni, ar trebui să apelezi întotdeauna la un specialist în dermatologie. Există o gamă variată de medicamente eficiente disponibile sub formă de pulberi, unguente sau creme. Aceste produse pot conține ingrediente active precum Nistatin, Ketoconazol, Sertaconazol, Fluconazol și altele.
Tratamentul nu este de obicei o cursă scurtă, ci necesită răbdare, cu perioade de tratament care se întind de obicei pe o durată de două până la trei săptămâni. Cu rigoare și urmărire medicală, ciuperca piciorului poate fi în cele din urmă învinsă. Încredere și perseverență!
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...
Conjunctivita este o afecțiune...
Infecțiile urinare reprezintă...
Vitamina D este esențială...