Frigul, cauza răcelilor la copii? Dr. Mihai Craiu: „Ar putea să conteze, dar NU așa cum credem noi, că dacă ne înfofolim nu mai facem boala” / VIDEO
Diana Rațiu a clarificat că bed-sharingul, adică împărțirea aceluiași pat cu copilul, poate fi o zonă sensibilă pentru mulți părinți. În schimb, co-sleepingul, unde copilul doarme în pătuțul său aproape de patul părinților, poate fi o opțiune mai sigură și confortabilă pentru toți cei implicați.
„Bed-sharing ar fi varianta în care împărțim același pat cu copilul. Aici e războiul! Și co-sleeping este acea variantă în care stăm lângă copil, el este în pătuțul lui, lipit de patul nostru. Pentru varianta asta eu optez și o recomand.
Recomandarea Academiei Americane de Pediatrie este să culcăm copilul pe o suprafață separată, ideal la el în pătuț, până la vârsta de 1 an. Asta din cauza faptului că există multe riscuri, dintre care riscul morții subite în rândul bebelușilor. Nu ne dorim să ne asumăm un astfel de risc și atunci primul pas ar fi să-i oferim acest somn în pătuț, mai ales noaptea. Adică aici mă refer strict la noapte, pentru că noaptea și tu ca părinte vrei să dormi.
Poți să pici în somnul profund și dacă tu te-ai culcat cu bebelușul în brațe sau îl ai lângă tine, riscurile sunt mari vs. am pus copilul în pătuț lui, este tot lângă mine, doar că nu este între mine și tati, este în pătuțul lui! Atunci este mult mai sigur și pentru noi, ca părinți, și pentru copil să știm că are un somn liniștit și nu-l deranjează nimeni”, a spus consultantul certificat în somnul bebelușului și al copilului mic la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @artfolio
Experta a subliniat că decizia de a practica bed-sharingul este una subiectivă și asumată de către părinți. Există famili care optează să doarmă împreună cu bebelușul în pat dar trebuie să respecte regulile stricte de siguranță implicate. Diana Rațiu a evidențiat că fiecare familie are de făcut o alegere personală în ceea ce privește modul în care își organizează somnul împreună cu copilul.
„E o alegere subiectivă și asumată. Sunt părinți care aleg să doarmă conștient cu copilul în pat și atunci pot respecta regulile de siguranță care, din punctul meu de vedere, sunt stricte. Înseamnă să dormi fără plapumă, fără pilotă, fără pernă, înseamnă să nu-l ții între mami și tati, să stea doar lângă mami sau doar lângă tati. Asta înseamnă că deja trebuie să-mi puni niște laterale la patul matrimonial. Din păcate nu prea sunt respectate astfel de reguli pentru că ai nevoie de pernă, ai nevoie de pilotă ca să dormi cât de cât normal.
Și atunci ai de ales! Dacă faci asta, și-ți asumi riscurile sau dacă încerci să-l pui în pătuț și vezi pe mai departe cum gestionezi ca să rămână în pătuț. E o alegere. Orice este o alegere! Dar, recomandarea mea în calitate de consultant în somn și recomandarea Academiei este să culcăm copilul singur pe spate, în pătuțul lui. Pătuț care nu este aglomerat cu jucării, care n-are păturele, n-are jucărele, n-are absolut nimic. Pentru că există acest risc de sufocare! Copiii sunt tentați să-și ducă la față și la nas absolut orice”, a mai precizat Diana Rațiu.
SURSA FOTO: freepik.com @Halinskyi Maksym
Deși poate fi tentant să aducem copilul în patul nostru, este esențial să nu cădem în această capcană. Diana Rațiu a observat că multe mame aleg să își aducă bebelușul în patul lor pentru a-l alăpta orizontal și apoi să rămână acolo din lipsă de energie pentru a-l pune înapoi în pătuțul său.
Cu toate acestea, Diana Rațiu a avertizat că pe termen lung, această practică NU este sustenabilă. Pe măsură ce copilul crește și devine mai mobil, riscul de accidente crește, iar somnul în patul părinților poate deveni agitat și perturbat.
„În primele șase luni mi se pare că e extrem de important să nu cădem în capcana asta în a-l lua lângă noi tocmai pentru că suntem epuizate noaptea. Sunt multe mame care zic prefer să-l iau în pat cu mine, să-l alăptez la orizontală și nu mai am energie să-l pun înapoi, îl las acolo. Deci cumva, din cauza confortului, alegem varianta asta.
Dar, pe termen lung, nu e o variantă sustenabilă! Copilul crește, devine mobil, apare riscul să cadă din pat, se rostogolește, somnul în pat cu părinții este mai agitat. De la un punct încolo, când crește copilul, după 5-6 luni, e tot mai conștient și te simte, te foiești tu se foiește și el, te trezești să te duci la baie se ridică în fund să vadă unde ai plecat.
Ajungem să ne deranjăm reciproc la somn. Asta e realitatea care trebuie spusă, nu băgată sub preș”, a conchis Diana Rațiu.
Urmăriți emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...
De la stresul academic,...
Utilizarea TikTok-ului este...