Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții
Data publicării:
Copiii sunt observatori experți ale comportamentelor părinților.

Ei pot prelua trăsături, obiceiuri și comportamente pe termen lung foarte ușor, doar uitându-se la părinții lor. Este parte din natura unui copil să învețe din exemplele și comportamentele modelate de adulții din jurul lor.

Părinții sunt cei mai influenți factori în modelarea și imprimarea comportamentelor și obiceiurilor copiilor. Dacă ai lăsat vreodată fără să vrei un cuvânt interzis să iasă în fața unui copil mic, știi cât de repede se poate înrădăcina în mintea acestuia și se poate răspândi.

Citește și „Du-te la colț și gândește-te la ce ai făcut” NU este o metodă eficientă de educare! Alternative respectuoase care chiar funcționează

Iată comportamentele pe termen lung pe care copiii le preiau de la părinții lor:

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Vulnerabilitatea

Manierele

Îngrijorarea

Vinovăția

Cum să iubești

Judecata

Cum să fii iubit.

Richard Drobnick, asistent social clinic licențiat, explică modul în care copiii absorb lecții despre iubire și relații observând fiecare interacțiune dintre părinții lor.

Citește și Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Prin cuvintele, acțiunile și chiar prezența lor, părinții demonstrează cum arată iubirea și cum este exprimată.

Fie că arată bunătate și căldură — sau gestionază dezacordurile cu respect sau recurg la vinovăție și critică — aceste comportamente formează înțelegerea unui copil despre iubire și rolul acesteia în relații.

Reziliență

Când un părinte lasă, din greșeală, un cuvânt interzis să-i scape, copilul îl preia și îl rosteste fără să înțeleagă sensul acestuia. Copiii sunt extrem de conștienți de impactul cuvântului, chiar dacă nu știu ce înseamnă.

SURSA FOTO: Freepik.com@user15285612

Modul în care un părinte reacționează atunci când cuvântul îi scapă și cum răspunde atunci când copilul îl repetă conferă putere acelui cuvânt, iar copilul simte această putere.

Răspunzând în consecință, copilul va repeta cuvântul pentru a observa efectul și a atrage atenția.

Același lucru se întâmplă și cu comportamentele și obiceiurile. Copiii observă acțiunile și impactul lor și vor repeta comportamentele pentru a menține atenția asupra lor. Este modul în care copilul navighează prin mediul său, supraviețuiește și se adaptează la societatea în care crește.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

Când vine vorba de formarea personalității unui copil,...



Cele mai noi articole

Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii / FOTO: Freepik.com@ katemangostar

Limite pe care părinții nu ar trebui să le depășească cu ai lor copii adulți

pixel