Comportamente periculoase: Ce să-i spui unui copil care fumează?
Data publicării:
Problema fumatului (tradițional, electronic etc.) în adolescență poate părea chiar banală. Unii oameni o percep ca fiind una dintre experiențele normale, mai mult sau mai puțin tranzitorii și în cele din urmă nu prea periculoase ale adolescenței și nu le pasă prea mult de asta. Pentru alte persoane, însă, încălcarea regulei de a nu fuma dată de părinți și atenția la anumite daune aduse sănătății sunt de primă importanță.

Vă invităm să vă concentrați asupra unui pasaj din viața adolescentului care este important chiar și numai pentru că poate oferi o oportunitate de a înțelege mai bine cum funcționează relația dintre voi și acel adolescent care a ales să fumeze.

”Am descoperit că fiul meu fumează”.Ce să-i spui unui copil care fumează?

Când descoperi că copilul tău fumează este normal să ai reacții foarte diferite care depind de sensibilitatea ta. Unii părinți tratează acest comportament ca pe o explorare normală sau, cel mult, o glumă.

Alții, însă, se simt obligați să intervină în diverse moduri: mustrând, pedepsind sau chiar încercând să transmită toate informațiile pe care le dețin cu privire la riscurile pentru sănătate.

Aici încep dificultățile și, de asemenea, cele mai interesante lucruri. Adică să închizi chestiunea spunând că „fiecare reacționează în felul lui și gata” nu duce la mare lucru. Nici măcar nu este posibil să te gândești să poți alege cel mai bun răspuns absolut față de celelalte.

Toate acestea depind de faptul că diferitele reacții legate de descoperirea că un adolescent fumează sunt parțial legate de personalitatea și situația de viață a adolescentului, parțial de personalitatea și situațiile de viață ale părinților care intervin.

Alegerea modului de reacție în fața unui unui astfel de comportament nu este simplă

Dacă ești prea îngrijorat sau prea supărat riști să ai o viziune asupra acelui copil care este influențată în mod deosebit de ceea ce simți, dacă aceste sentimente depind de relația pe care o ai cu el sau dacă depind de o eventuală perioadă stresantă.

Fiecare părinte care este chiar puțin autocritic a experimentat senzația neplăcută de a vrea să-și muște limba după ce și-a dat seama că a interpretat greșit ceva despre acțiunile copilului.

Un alt lucru de luat în considerare și care riscă să fie trecut cu vederea este că acestea sunt genul de probleme în care am putea deveni mai puțin capabili să citim realitatea dacă este ceva implicat pe care ne străduim să-l tolerăm.

De exemplu, este adesea dificil să decideți ce grad de autonomie este potrivit vârstei sale. Pe scurt, deja face parte din cursul firesc al evenimentelor să fii măcar puțin speriat că va crește și se va expune pericolelor lumii și această frică în unele cazuri poate fi accentuată de calea de viață a unei anumite familii.  

După cum se știe, comportamentul copiilor poate fi adesea provocator sau deosebit de intens în timpul adolescenței. De aceea, poate fi important să înțelegi cât mai bine dacă tânărul este într-o fază de experimentare pe propria piele. 

Deci, ce să îi spui copilului care fumează

Prin urmare, nu există o frază magică pe care să i-o spui copilului tău dacă ai descoperit că acesta fumează. Singurul lucru de care ar trebui să ții cont este că agresivitatea ta îl va întărâta și mai mult. În astfel de situație, empatia și dialogul deschis sunt unicele instrumente care pot da rezultate favorabile. Fă-l să conștientizeze riscurile fumatului atât din punct de vedere al sănătății dar cât și din punct de vedere financiar.

Odată ce copilul se va simți înțeles de către părinte fără să fie judecat, acesta va fi mai deschis pentru a înțelege riscurile pe termen lung ale fumatului. Fiind susținut de către părinte, copilul va reuși să găsească alte căi pentru a a obține beneficiile pe care i le oferă fumatul.

A-i interzice și a te comporta ca un despot, eventual a-l pedepsi, va face mai mult rău. Deoarece copilul va găsi modalități să se ascundă și să continue fumatul la școală, în cercurile de prieteni, practic oriunde va fi departe de tine. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti
Tagurile articolului: copil  fumat  fumatul la adolescenti  parinti 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel