Comportamentele care pot afecta grav echilibrul emoțional al copiilor. Psihologii vorbesc despre cele mai dureroase răni emoționale provocate de părinți
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Critici constante, ignorarea limitelor… Iată cum pot distruge securitatea emoțională a celor mici

Securitatea emoțională este fundația pe care se clădește sentimentul de siguranță și protecție pe tot parcursul vieții. Aceasta se formează în copilărie, în relația strânsă cu părinții sau cu persoanele de îngrijire.

Din păcate, anumite comportamente parentale toxice, adesea repetate, chiar dacă nu sunt conștientizate, pot avea efecte dezastruoase asupra dezvoltării emoționale a copiilor.

Criticile constante, nerespectarea limitelor personale și alte forme de relaționare disfuncțională pot slăbi profund încrederea copilului în sine și în ceilalți.

Iată trei dintre cele mai dăunătoare comportamente parentale, identificate frecvent de psihologi, care pot duce la o securitate emoțională fragilă sau chiar inexistentă la copil, potrivit parents.fr.

CITEȘTE ȘI 4 lecții de „modă veche” pe care orice părinte ar trebui să le predea dacă vrea să crească un copil empatic, puternic emoțional și încrezător

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Părinții care critică excesiv

Criticile constante venite din partea părinților pot avea un impact negativ asupra stării emoționale a copiilor, mai ales în perioada adolescenței.

Un studiu publicat în noiembrie 2023 în Journal of Experimental Child Psychology a arătat că adolescenții expuși frecvent la comentarii negative din partea părinților au înregistrat o creștere semnificativă a stărilor emoționale negative.

Copiii care trăiesc într-un mediu în care sunt criticați constant pot dezvolta anxietate, stimă de sine scăzută și dificultăți în gestionarea emoțiilor.

Părinții care nu respectă limitele

Ignorarea limitelor personale ale copilului este un alt comportament parental care poate afecta profund securitatea sa emoțională.

Potrivit unei cercetări publicate în Early Childhood Research Quarterly, atunci când părinții respectă emoțiile, spațiul personal și nevoile copilului, aceștia contribuie la dezvoltarea unei reglări emoționale mai bune și a unei competențe sociale sănătoase.

Lipsa respectului pentru granițele emoționale îl poate face pe copil să se simtă invadat, neînțeles sau neimportant.

Părinții care resping sentimentele copilului

Pentru un copil, este esențial să simtă că poate vorbi deschis despre ceea ce simte, fie că este vorba despre emoții pozitive sau negative.

Atunci când părinții resping sau minimalizează emoțiile copilului, acesta poate învăța să le ascundă, să le nege sau să le considere rușinoase.

Acest lucru afectează profund formarea unei securități emoționale solide.

În plus, Journal of Child and Family Studies arată că abilitatea părinților de a-și gestiona propriile emoții este direct corelată cu nivelul de echilibru emoțional al copilului.

VEZI ȘI: 

Tot mai mulți copii nu mai știu ce înseamnă politețea. Psihologii avertizează părinții: „Fără aceste lecții de bune maniere, vor avea dificultăți toată viața”

Strigătul unui profesor: „Părinți, cei care NU îi învățați aceste lucruri pe copii îi faceți să le fie mai greu în școala primară”

Tendințele părinților din ziua de azi care îi înspăimântă pe psihologi: „Parentingul modern a luat-o razna!”

Cele 7 afirmații pe care copilul tău are nevoie să le audă până la vârsta de 7 ani, potrivit unui psiholog

Cercetările Stanford arată că aceste trei tipuri de parenting echivalează cu neglijarea emoțională: Copiii lăsați „de capul lor” în mod repetat NU se simt în siguranță



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației Daniel David, despre ce se întâmplă cu profesorii titulari care nu au suficiente ore în școală: „Nu au de ce să se teamă”

Ministrul Educației spune că banii pentru “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde” nu trebuie să vină din buzunarele părinților

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

Noua generație de elevi îi sperie pe profesori. Ce se întâmplă în școli și de ce părinții NU ar trebui să ignore aceste semne

pixel