Conf. univ. dr. Gherghe, despre generația actuală de elevi: „Copiii s-au schimbat! Profesorul trebuie să încerce să-i păcălească la începutul orei și s-ar putea să câștige lecția!” / VIDEO
Data publicării:
Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, coordonatorul Lotului Olimpic de Matematică, Decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea din București și prim-vicepreședintele Societății de Științe Matematice din România a fost invitatul de luni al prof. univ. dr. Sorin Ivan, la DC Edu. 

Printre altele, cei doi au discutat și despre cum să captezi atenția elevului pentru a preda informațiile.

Copiii s-au schimbat. Copiii sunt altfel acum față de copiii care erau când eram eu copil”, afirmă conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, subliniind diferențele evidente între generații.

„Eu aș zice că sunt mai deștepți decât noi pentru că au mult mai mult acces la informație”, a adăugat prof. univ. dr. Sorin Ivan, argumentând că accesul sporit la informație joacă un rol esențial în dezvoltarea lor cognitivă.

Evident că sunt mult mai deștepți și tocmai pentru că au mai mult acces la informație au dreptul să refuze și să spună: `explică-mi chiar acum, spune-mi la ce-mi folosește lucrul acesta`”, a completat conf. univ. dr. Gherghe.

Citește și „La ce folosește integrala? Când o mai calculez în viață?” Importanța matematicii în dezvoltarea copiilor. Conf. univ. dr. Gherghe: „Vă spun ce se întâmplă!” / VIDEO

Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe: „Un profesor foarte bun pe lângă un profesor bun mai este și actor”

Un profesor foarte bun pe lângă un profesor bun mai este și actor. El trebuie să joace niște roluri în care, de ce să nu spun, să încerci să-l păcălești pe copil, explică conf. univ. dr. Gherghe.

Această abilitate de a fi persuasiv și de a crea o experiență de învățare captivantă poate face diferența între o lecție reușită și una ratată.

Cătălin Gherghe a povestit și despre inițiativele sale inovative în predare. „Eu am început să scriu un manual și îmi propusesem să adaug la fiecare noțiune sau rezultat din programa de matematică o povestioară, un puzzle, o glumă cu care să înceapă. Se întâmplă ceva psihologic”.

„În urmă cu câțiva ani, la facultate, am hotărât să fac un curs de criptografie și teoria codurilor, nu exista acolo. Criptografia este o matematică de foarte înalt nivel.

Același lucru se întâmplă și la nivel preuniversitar: ai teorie, încerci să-i înveți pe copii, dar încearcă să ajungi la ei, să intri pe aceeași lungime de undă cu ei. Asta este cel mai greu. Dacă ai reușit să-l faci pe copil să te asculte câteva clipe la începutul orei, s-ar putea să câștigi acea lecție.

Încep cu o glumă la criptografie și brusc, la poantă, o spun criptată. Deci, nu se mai înțelege poanta, exact când e momentul culminant, când vrei să afli ce se întâmplă. Atunci le spun: dacă vreți să fim atenți și să înțelegem cele două teoreme pe care le-am propus astăzi, la sfârșit vom putea descifra această glumă”, a mai spus decanul Facultății de Matematică și Informatică.

Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe: „Trece peste teoreme fără să-și dea seama”

Această tehnică captează interesul elevilor prin provocare și mister, încurajându-i să se concentreze pentru a descoperi poanta glumei.

„Se întâmplă ceva! Dacă i-ai spus de la început: `vreau să facem aceste două teoreme`, l-ai pierdut din start. Dar, dacă l-ai păcălit, trece peste teoreme fără să-și dea seama, având în minte `vreau să descifrez ceea ce se întâmplă`. Asta s-ar putea face, mai ales că avem acum mijloace moderne!”, a mai spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe.

Prof. univ. dr. Sorin Ivan: „Bine ar fi să avem profesori din ce în ce mai buni”

Pe lângă inovarea metodelor de predare, rolul profesorilor rămâne crucial. 

„E o chestiune de mare finețe și complexitate didactică, pedagogică, un acord fin al frecvențelor gândirii și din nou, profesorul. Este o șansă, un hazard, bine ar fi să avem profesori din ce în ce mai buni, a adăugat prof. univ. dr. Sorin Ivan, moderatorul emisiunii DCEdu.

În concluzie, copiii de astăzi sunt diferiți în multe feluri față de generațiile anterioare. Accesul lor la informație și spiritul critic ridicat necesită o adaptare continuă a metodelor de predare. Profesorii sunt chemați să fie mai mult decât simple surse de cunoștințe; ei trebuie să devină actori, inovatori și, cel mai important, să rezoneze cu elevii lor pentru a le câștiga interesul și atenția.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Invitati si Interviuri

Articole similare


Cele mai noi articole

Când copilul face mofturi, pune-ți această întrebare

Fiecare părinte s-a confruntat, la un moment dat, cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel