De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
Și nu poate fi altceva decât brațele mamei sau tatălui. Brațele părinților sunt cel mai bun relaxant care există pentru un bebeluș. Poate că nu este ceva ce nu am cunoscut sau intuit ca mame și tați, dar este întotdeauna bine când știința confirmă că practicile pe care le facem de obicei instinctiv sunt cu adevărat eficiente. Iar cea mai recentă a fost verificarea faptului că îmbrățișările părinților au un efect relaxant asupra bebelușilor.
Publicat în jurnalul iScience, studiul realizat de cercetătorii japonezi a analizat răspunsul ritmului cardiac la sugarii cu vârsta sub un an la îmbrățișarea de către părinți, comparându-l cu răspunsul lor de a fi ținuți în brațe de alți oameni.
După cum știm, îmbrățișările au puteri vindecătoare: ne oferă pace, confort, căldură, izolare și contact fizic. Toate acestea formează o combinație care nu are comparație, făcându-le una dintre cele mai eficiente metode de a oferi liniște sufletească în momentele de tensiune.
Și, în timp ce printre adulți îmbrățișările pot fi binevenite atunci când vin de la aproape oricine cunoaștem, în cazul bebelușilor, îmbrățișările de la mama și tata sunt cele care au într-adevăr acel efect liniștitor și calmant.
Citește și De câte jucării are nevoie un copil? Cele mai recente studii răspund clar la această întrebare
SURSA FOTO: Unsplash @Jonathan Borba
Rezultatele studiului au arătat că bebelușii de 4 luni și peste 4 luni aveau intervale crescute de bătăi ale inimii atunci când erau ținuți de părinți, comparativ cu cei ținuți de un străin. Adică se calmează și experimentează o stare de relaxare.
Pe lângă descoperirea legăturii dintre îmbrățișări și relaxare, cercetătorii au constatat că bebelușii de peste patru luni sunt capabili să-și recunoască părinții printr-o simplă îmbrățișare. Această abilitate de recunoaștere nu a fost observată la bebelușii cu vârsta de sub 4 luni, sugerând că există o dezvoltare progresivă a conexiunii emoționale între părinți și copii în primele luni de viață.
„Acest lucru arată că legătura emoțională dintre părinți și copii se consolidează odată cu trecerea timpului și că bebelușii învață să își identifice și să își asocieze părinții prin intermediul experiențelor tactile”, au explicat cercetătorii.
Studiul a implicat un eșantion mare de bebeluși și a fost realizat pe o perioadă de șase luni. Cercetătorii au utilizat metode non-invazive pentru a măsura bătăile inimii.
Fără îndoială, ținerea unui bebeluș în brațe nu îl strică, dimpotrivă: îmbrățișările de la mama și tata oferă siguranță, căldură și dragoste, trei lucruri esențiale pentru fiecare bebeluș, și la care putem continua să contribuim chiar și atunci când încetează să mai fie mici. Fără îndoială că brațele mamei și ale tatălui sunt cele mai relaxante pentru bebeluș și că, chiar și atunci când nu mai sunt atât de bebeluși, îmbrățișările și afecțiunea pe care le arătăm cu apropierea noastră sunt în continuare cel mai bun refugiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Indiferent dacă este mic sau...