Consolidarea imunității la copii înainte de începerea grădiniței și a școlii: Sfaturi utile
Data publicării:
Schimbarea anotimpului și schimbările bruște de temperatură pun la încercare apărarea imunitară a adulților și copiilor. 

Pentru copii, începerea grădiniței și a școlii înseamnă, înainte de orice, bucuria de a întâlni sau reîntâlni colegi, a jocului și a activităților alături de aceștia.

Intrarea copilului în colectivitate vine și cu o serie de provocări, dat fiind faptul că aceasta este perioada în care cei mici sunt expuși cel mai mult virusurilor și bacteriilor. 

Aceasta este perioada în care, dacă nu ai făcut-o deja, ar trebui să începi să consolidezi sistemul imunitar al copilului tău, întocmai pentru a fi pregătit să facă față oricărei provocări de sănătate.

Cum funcționează sistemul imunitar al copiilor

Sistemul imunitar al copiilor ajunge la maturitate deplină abia în jurul vârstei de 5-6 ani, motiv pentru care sunt mult mai vulnerabili la infecții în copilărie și durează mai mult decât adulții să se vindece.

La naștere, cei mici au ceea ce se numește imunitate înnăscută: aceasta constă nu numai în bariera de apărare precum pielea și membranele mucoase, ci și în capacitatea organismului de a dezvolta inflamații cu scopul de a lupta împotriva microbilor.

Este însă o reacție foarte generică – din acest motiv vorbim de un răspuns imun nespecific – care nu se modifică în funcție de agentul infecțios, ci este mereu aceeași indiferent de amenințare.

Pe măsură ce corpul crește, acesta își dezvoltă un fel de memorie, care se îmbogățește de fiecare dată când se confruntă cu o infecție: de fiecare dată când copilul se îmbolnăvește, ceea ce se numește imunitatea dobândită se întărește.

În acest caz vorbim de răspuns imun specific (sau adaptativ), care este activat într-o manieră țintită în funcție de tipul de germen care provoacă infecția. De-a lungul anilor, imunitatea nespecifică și specifică funcționează într-un mod din ce în ce mai coordonat pentru a evita contractarea bolilor și pentru a eradica agenții patogeni.

Între timp, însă, este normal ca copilul să se îmbolnăvească des, deoarece este supus continuu stresurilor externe cu care sistemul său imunitar „se antrenează”. 

Cum putem întări sistemul imunitar al copiilor?

În vederea iernii, părinții încearcă să alerge pentru a se acoperi cu vitamine și suplimente de teamă că copilul lor se va îmbolnăvi prea des. Acestea sunt temeri complet legitime, dar adevărul este că, dacă nu există un motiv anume, identificat de medic, nu este nevoie să se administreze nimic: într-adevăr, dacă nu există deficiență, luarea suplimentelor de vitamine poate fi chiar dăunătoare. Obiceiurile bune, pe de altă parte, vă asigură că aveți toți nutrienții de care aveți nevoie pentru a vă menține sistemul imunitar puternic. Să vedem care sunt.

Alimentația

Pentru ca imunitatea să funcționeze la capacitate maximă, este important să fie ajutată și de alimentație. Mesele echilibrate, consumul de fructe, legume, lactate, ouă, carne și pește sunt esențiale. La fel de important este ca, atunci când cumpărăm mâncare din magazine, să alegem produse cu etichete cât mai curate. În general, copiilor le plac mesele bogate în carbohidrați, însă trebuie știut faptul că, în lupta cu infecțiile, aceștia fac mai mult rău decât bine. 

Stilul de viață

- Somn: fiecare vârstă are propriile nevoi când vine vorba de somn. Copiii de 3-5 ani au nevoie de 10-13 ore de somn, iar cei de 6-12 ani, de 9-12 ore. Nu neglijați acest lucru, pentru că un organism obosit are mai puține resurse în lupta cu îmbolnăvirile.

- Mediu de viață liniștit, lipsit de stres: și copiii resimt stresul din casă, chiar dacă sunt mici și par neafectați de tensiuni și certuri care, aparent, nu îi privesc. Mediul în care cresc influențează răspunsul lor la boală, care e mai prompt atunci când ei sunt înconjurați de iubire, armonie și înțelegere.

- Joacă și plimbări în aer liber: expunerea corpului la ultraviolete este esențială pentru aportul optim de Vitamina D, importantă pentru imunitate, așa că joaca și plimbările în aer liber sunt sănătate curată. E recomandat ca cei mici să petreacă zilnic câteva ore la aer curat, nu doar pentru sănătatea lor fizică, ci și pentru cea emoțională. 

- Măsuri de igienă: gura și nasul sunt „ușile” prin care intră în corp virusurile și bacteriile responsabile de majoritatea îmbolnăvirilor. Copiii trebuie învățați de mici să se spele obligatoriu pe mâini, cu săpun, când se întorc de afară și înainte de fiecare masă.  

- Izolarea în perioadele delicate: în perioada creșei sau a grădiniței pot exista perioade de timp în care copilul va trebui să rămână acasă pentru a se trata, pentru a nu da boala mai departe și pentru a preveni complicațiile sau o nouă îmbolnăvire. Când corpul lui se reface după o boală care i-a scăzut imunitatea, cum e cazul gripei sau al varicelei, e important să se evite întâlnirea cu alte virusuri sau bacterii, pentru a nu suprasolicita organismul. De asemenea, mulți părinți care au și bebeluși acasă, evită să-și ducă copiii mai mari în colectivitate, în perioadele cu epidemii, pentru a-i proteja în felul acesta și pe frații cei mici.       



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii  infectii  scoala  umunitate 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Cresc alocaţiile de stat pentru copii de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, alocațiile de stat pentru...


Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

pixel