”Copilul meu se simte singur. Cum pot să-l ajut?”. Sfaturi de la experți psihologi
Singurătatea poate apărea la...
Încă de mici unii copii par a fi foarte agresivi și obișnuiesc să muște, să zgârâie sau să se tragă de păr. Mamele sau tații, pe bună dreptate îngrijorați să întreabă „De ce se comportă așa?”, „Ce pot să fac?”, „Nu suntem agresivi cu el, totuși țipă, își pierde cumpătul și aruncă cu lucruri... de ce are aceste reacții ?".
Odată cu înaintarea în vârstă, furia copiilor continuă a persista și se manifestă mai mult sau mai puțin vizibil. Sunt copiii care nu ezistă să trântească și să lovească la vedere și în același timp sunt copiii care ascund furia, se abțin și se descarcă atunci când ei cred că nu îi vede nimeni.
Agresiune derivă din termenul latin agreddior care înseamnă „merg înainte”, „merg spre”. La copii, agresivitatea, așa cum ne spune și originea cuvântului, este un mod de comunicare și creștere, de a ”merge înainte”, care se transformă și evoluează în raport cu etapele de dezvoltare ale copilului și de aceea trebuie evaluată în raport cu vârsta acestuia.
Nu există nicio îndoială că meseria de părinte este cea mai grea și dificilă, iar totul pare mai dificil atunci când se confruntă cu agresivitatea și furia copiilor.
Furia și agresivitatea copiilor până la o anumită vârstă și în anumite limite este normală. Poate fi considerat un mod de exprimare normal a unor sentimente mai ales atunci când copilul este ic și nu este capabil în a se exprima sau autoregla emoțional.
Însă, ajunși la o anumită vârstă, iese din discuție a accepta agresivitatea ca pe ceva normal, mai ales când aceasta deviază în comportamente anti-sociale.
Primul lucru care trebuie să îl facem este să înțelegem originea și cauzele agresivității la copil. În acest sens, psihoterapeutul Florentina Anghel a subliniat un aspect extrem de interesant:
”În cazul agresivității la copiii este nevoie să luăm în calcul o serie de factori. Dacă excludem tot ceea ce ar putea avea legătură cu factorii biologici și genetici, diverse predispoziții genetice sau tulburări neurologice, este necesar să luăm în calcul faptul că furia copilului are rădăcini în zona de modele comportamentale preluate din mediu dar și în zona de factori psihologici și emoționali.
Altfel spus dacă un copil este furios putem lua temperamentul său înnăscut, dar și anxietatea, depresia, abuzul prezente în mediul în care el trăiește. Copilul este întotdeauna simptomul mediului în care trăiește, niciodată un mediu sănătos nu va crește un copil dezvoltat mai puțin armonios. Depresia, anxietatea, agresivitatea pe care copilul o percepe poate fi prezentă în mediul în care trăiește dar uneori poate fi cauzată de trauma transgenerațională sau intrauterină. Uneori pot există situații în care copilul manifestă o furie sub formă unor comportamente agresive, dar care nu îi aparține, manifestă furia mamei sau a tatălui”, a transmis psihoterapeutul Florentina Anghel.
Psihoterapeut, Florentina Anghel. Sursa Foto: Facebook
Pentru a rezolva problema agresivității, psihoterapeutul Florentina Anghel sfătuiește părinții să descopere mai întâi cauzele furiei sale:
”Primul pas este acela de a înțelege ce anume stă în spatele agresivității sale. Discută cu el, stabilește reguli și consecințe, practicați împreună tehnici de calmare precum respirația, învățați împreună să va recunoașteți emoțiile și să le exprimați într-un mod adecvat, folosind cuvinte. Fii un exemplu, laudă-l comportamentele frumoase, acordă-i atenție și ascultare activă, controlează expunerea la violență și acordă multă atenție mediului său social, prietenilor, colegilor săi, oferă-i un mediu stabil și sigur, creează rutină”.
”Să nu folosească violență nici verbală nici fizică, să nu încurajeze comportamentele negative, să nu îl eticheteze negative, să nu creeze un mediu instabil, să nu îi neglijeze nevoile, să nu evite discuțiile despre emoții și să nu subestimeze sentimentele copilului. Să nu permită accesul la conținut violent”, a concluzionat Florentina Anghel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Singurătatea poate apărea la...
Pierderea este o parte...
Dacă aștepți un băiețel pentru...
Influențate de o varietate de factori financiari și...
Boala obrajilor pălmuiți este o boală exantematică care...
Într-o lume în care idealul de...
În această nouă eră a...
Nu există un „părinte...