Copii buni și nevinovați: Cum să-i educi astfel încât să nu abuzeze ceilalți de ei?
Data publicării:
Fiecare copil își dezvoltă propria personalitate, dar este evident că există mulți copii cu inimi bune și comportamente admirabile. Întrucât sunt atât de binevoitori, acești copii pot deveni ținte pentru alți copii care au atitudini mai negative sau mai răutăcioase și care ar putea profita de bunătatea lor înnăscută.

Chiar de la naștere, copiii pot fi predispuși să fie nervoși, calmi, iritabili, speriați, amabili, empatici și așa mai departe. Este posibil ca micuțul tău să fie un copil calm, responsabil, empatic și protector. Dacă acesta este cazul, este important să-l educi astfel încât această latură frumoasă a personalității sale să rămână neschimbată, dar în același timp să învețe cum să se protejeze și să nu permită altor persoane să profite de inima sa blândă.

Citește și „Acesta este cel mai rău lucru pe care îl poți face copilului tău!” Dr. Cristian Andrei: „Atunci nu este pregătit pentru viață!”

Cum sunt copiii buni și nevinovați?

Copiii buni și nevinovați sunt cei care se remarcă prin puritatea inimii și dorința lor de a ajuta pe alții înainte de a se gândi la ei înșiși. Acești copii sunt capabili să facă sacrificii personale pentru a evita să supere pe cei din jur. Ei sunt responsabili și încearcă să se descurce singuri în multe situații, pentru a nu deveni o povară pentru ceilalți. Niciodată nu își vor manifesta furia sau agresivitatea în mod excesiv, considerând că aceste emoții nu le sunt de niciun folos.

Acești copii preferă să interacționeze mai mult cu adulții, evitând conflictele care pot apărea cu alți copii de vârsta lor. Ei nu au abilități dezvoltate în rezolvarea conflictelor și le este dificil să comunice eficient cu ceilalți. De obicei, sunt copii timizi, care preferă să evite situațiile conflictuale și să nu intre în contradicții cu cei din jur.

Nu-l supraproteja: da-i unelte

Pentru un părinte, este ușor să cadă în capcana supraprotecției când are un copil cu astfel de caracteristici personale. Este normal să vrei să-i oferi un mediu sigur și protejat. Cu toate acestea, supraprotecția poate fi o greșeală care împiedică dezvoltarea și creșterea emoțională a copilului.

La prima vedere, această personalitate pare ideală pentru părinți, deoarece copiii sunt cuminți și ascultători. Par să fie copii perfecți, care rareori deranjează sau fac gălăgie. Cu toate acestea, în realitate, acești copii sunt fragili și au nevoie de instrumente pentru a se descurca în viață. Fără aceste instrumente, ar putea întâmpina probleme emoționale în viitor.

Un comportament supus nu este întotdeauna adecvat pentru viață și, de aceea, este important să îi oferi copilului tău valori și încredere în sine suficientă pentru a se putea apăra în fața lumii din jur. Este important să-l educi să fie bun, desigur, dar și să își dezvolte o iubire de sine puternică, astfel încât să nu le permită celorlalți să profite de bunătatea sa.

Vezi și Ikuji, metoda japoneză de parenting care îmbunătățește disciplina copiilor: Japonia, renumită pentru comportamentul exemplar al micuților

Cum să-ți educi copilul?

2. Copii buni... (copii-buni-si-nevinovati-educati-i-astfel-incat-sa-nu-abuzeze-ceilalti-de-ei-2_97427500.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com 

Educația copilului tău cu o inimă bună și nevinovată necesită abordări specifice pentru a-i oferi instrumentele necesare în fața lumii. Iată câteva sfaturi importante:

Comunică cu copilul tău. Stabilește o legătură puternică bazată pe încredere și deschidere. Ascultă-l fără să-l judeci și asigură-te că îi oferi spațiu pentru a-și exprima îngrijorările. O bună comunicare îi va permite copilului să se simtă încrezător în a cere ajutor atunci când are nevoie, cum ar fi în cazul bullying-ului.

Stabilește reguli și limite. Chiar dacă micuțul tău este cooperant și docil, regulile și limitele sunt importante în dezvoltarea lui. Creează reguli adecvate vârstei sale, dar evită disciplina excesivă care ar putea suprima personalitatea sa. Oferă-i opțiuni și lasă-l să aleagă, găsind un echilibru între autonomie și respectarea regulilor.

Îngrijește stima de sine a copilului. Ca părinte, este esențial să lucrezi pentru a construi o stima de sine sănătoasă la copilul tău. Ajută-l să își dezvolte abilități de comunicare și rezolvare a conflictelor. Sprijină-l în interacțiunea socială și să-și facă prieteni într-un mediu sigur și înțelegător. Oferă-i autonomie și responsabilități în cadrul familiei, adaptate vârstei și capacității sale.

Învață-l să spună „nu” și să identifice comportamentele negative. Încurajează copilul să-și exprime limitele și să spună „nu” în situațiile în care se simte inconfortabil. Ajută-l să înțeleagă ce comportamente, cuvinte sau acțiuni sunt nepotrivite, astfel încât să poată stabili distanța emoțională și să știe când să caute ajutor în cazul unui comportament abuziv sau hărțuitor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: copii  copil cuminte  copil timid  educatie  parenting  parinti 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel