Copii care fug de acasă: Primul lucru care ar trebui să îl facă părinții
Data publicării:
Fenomenul copiiilor care aleg să fugă de acasă este din ce în ce mai întâlnit în toate orașele. Pentru a înțege de ce acest fenomen a luat amploare în ultimul timp, trebuie să înțelegem ce anume îi determină, totuși, pe minori să fugă de acasă.

Cel mai rău coșmar care i se poate întâmpla unui părinte este  fuga copiilor de acasă. Când se întâmplă acest lucru, timpul parcă se dilată iar emoțiile, remușcările, grijile ne sufocă și nu știm ce s-a întâmplat și care a fost motivul pentru care copilul a ales să ne pedepsească astfel. De aceea este important să știi cum să te comporți într-o astfel de situație. 

Pot fi multe motive, dar în realitate se întâmplă de obicei pentru că copiii nu se simt iubiți, respectați sau necesari de familie. Dacă vi se întâmplă acest lucru, veți simți panică și poate chiar să aveți un atac de anxietate. Dar trebuie să vă păstrați calmul și să gândiți clar, deși acest lucru pare aproape imposibil de realizat.

Este extrem de important să îi localizați cât mai curând posibil și, după aceea, să vorbiți cu ei despre ceea ce s-a întâmplat cu calm și niciodată în fața altor persoane.

Nu este o sarcină ușoară, dar este important să știi exact ceea ce trebuie făcut de la început și cum trebuie să reacționezi.

Primul pas: prieteni și poliție

Dacă copilul tău fuge de acasă, nu-ți fie rușine; este important ca oamenii din jurul tău să știe acest lucru pentru a facilita găsirea acestuia. Trebuie să vă asigurați că atât prietenii lui, cât și familiile lor știu că a fugit, iar dacă credeți că cineva știe unde ar putea fi, informați-i imediat pe acești oameni.

Toată lumea ar trebui să fie informată pentru a vă ajuta în căutarea dvs. Puteți suna și prietenii copilului dvs. Adolescenții pot merge într-un loc pe care îl consideră sigur și chiar în casa vreunui prieten pentru a nu fi găsiți.

Chiar dacă copilul tău nu este acolo, părinții acelor copii ar trebui să știe și ei pentru a fi conștienți de toate semnele care te pot ajuta să-l găsești.

2. Fotografie... (pexels-kindel-media-8550840-1_92228700.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

În plus, este esențial să sunați la poliție cât mai curând posibil; Primele 24 de ore sunt cruciale, așa că trebuie să oferiți cât mai multe informații posibil despre locul în care s-ar putea afla.

Mergi să-i cauți în locurile lor preferate

Casa celui mai bun prieten al său ar putea fi un loc în care să începeți să căutați sau casa unui membru al familiei. Asta pentru că copilul va dori să evadeze de acasă, dar în același timp trebuie să se simtă în siguranță. De fapt, atunci când se întâmplă acest lucru, nu pentru că și-a dorit cu adevărat să plece, ci pentru că trebuia să se gândească și să se calmeze.

Dacă nu îl poți găsi în locurile din apropiere, va trebui să te gândești la alte locuri care se numără printre preferatele lui. Acesta ar putea fi un loc în aer liber, unde poate aștepta să fie găsit în timp ce poate petrece timp singur reflectând.

Dacă nu îl găsești în aceste zone, va trebui să tragi și mai mult alarma. Luați legătura cu școala, cu membrii familiei, cu veinii, cu oricine credeți că vă poate ajuta să o căutați sau să o găsiți.

Verificați rețelele sociale ale copiilor care fug de acasă

Verificați rețelele sociale ale copilului dvs. , e-mailurile sau orice alt mediu on-line în care credeți că ar putea exista indicii. S-ar putea să lase un mesaj ascuns sau, dacă nu s-a gândit prea mult la el, să-ți dea indicii.

Puteți găsi un mesaj pentru un prieten care îi spune locația. Dacă crezi că copilul tău vorbește în cod în mesaj, vorbește cu poliția pentru a vedea dacă te poate ajuta să-l descifrezi sau vorbește direct cu acel prieten pentru a te ajuta să-l găsești.

Puteți, de asemenea, să vă uitați la paginile web pe care le-a vizitat recent în istoricul căutărilor pentru a afla mai multe. Când un copil fuge, dacă plănuiește, s-ar putea să caute informații pe Google pentru a se organiza mai bine.

3. Fotografie... (pexels-kindel-media-8550826_15706900.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

Verificați dacă lipsește ceva din casă

Trebuie să verificați hainele copilului și dacă lipsește ceva important, cum ar fi un laptop sau un telefon mobil. Sunt adolescenți care impulsiv nu iau nimic. Dar dacă copilul tău fuge de acasă, el sau ea poate avea un plan în minte.

Cei care fug fără nimic pot merge la casa cuiva unde se simt protejați și încearcă să primească ajutor. Pe de altă parte, cei care iau haine, bani sau alte obiecte se pot gândi să meargă în altă parte pentru mai mult timp. Explicați totul poliției, astfel încât să știe cum să caute.

De asemenea, este posibil să-l găsiți prin GPS-ul telefonului mobil sau prin smartwatch-ul. Utilizați o aplicație de control parental pentru a afla unde se află copilul dvs. fără ca el să știe că o faceți.

Dacă nu l-ați instalat încă, trebuie să faceți acest lucru cât mai curând posibil pentru a putea afla locația exactă a acestuia atunci când copilul dumneavoastră fuge de acasă sau când nu îl puteți găsi din alte motive.

Rămâi calm dacă sună

Uneori copiii, când fug de acasă, sună la telefon. Poate fi pentru că simt regrete, pentru că le este frică să se întoarcă acasă sau din alt motiv. În orice caz, trebuie să rămâneți calm în orice moment. Nu fi supărat; Copilul dumneavoastră trebuie să știe că, dacă se întoarce acasă, va fi în siguranță.

Nu judeca la telefon sau prin mesaje text. Spune-i doar că ești cu adevărat îngrijorat și vrei să știi unde se află. Trebuie să te asiguri că vorbește liber și că nu este o răpire și că este în siguranță. Una dintre cele mai bune întrebări pe care le poți adresa este: „Vrei să vin să te iau?”

Pe scurt, fă-l să înțeleagă că casa lui este casa lui și că acolo va fi mereu în siguranță. Că vei fi alături de el pentru a rezolva orice probleme pe care le are și că, atunci când este în siguranță acasă, poate vorbi despre ce s-a întâmplat. Ceea ce contează acum este ca copilul tău să vină acasă sănătos. Și, mai presus de toate, când sosește, ascultă tot ce vrea să-ți spună.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Metode si tehnici

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență! / FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență

pixel