Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Adolescenții se confruntă cu o tulburare internă profundă, gândurile lor nu sunt în ordine: fiecare idee, proiect sau obiectiv sunt activități în desfășurare care face din ei și din viața lor o arhitectură încă în construcție.
Tocmai această condiție psihică îi face pe preadolescenți și adolescenți copii dezordonați, haotici și explozivi în manifestările lor externe, inclusiv în gestionarea spațiilor și a lucrurilor.
Dacă dormitorul copilului tău este mereu dezordonat, până în punctul în care ție, ca adult, îți este greu să te miști și să te orientezi în acel haos, păstrează-ți calmul și gândește-te la aceste lucruri:
- este o fază trecătoare;
- cel mai probabil copilul tău se pregătește să devină ordonat, dar este prea devreme pentru a arăta această maturitate;
- în dezordine, fiecare copil are propria lui ordine pe care noi adulții nu știm să o interceptăm (asta poate fi valabil și pentru copii, deși într-o formă diferită față de adolescenți);
- soluția stă în compromis și nu în amenințări
Da, așa este: tulburarea copiilor adolescenți este o expresie a acelei frământări interne care afectează mințile și sufletele adolescenților (adică preadolescentilor).
Pe de o parte, tulburarea externă manifestă confuzia și haosul gândurilor, pe de altă parte este și rezultatul vizibil al unei opoziții față de lumea adultă.
În acest sens, prin „manifestul confuziei” (haine peste tot, hârtii și deșeuri, reviste și cărți împrăștiate pe jos etc.), copiii se declară diferiți de mama, tata și de lumea adulților.
În interiorul lor, însă, își construiesc deja, odată cu creșterea lor, o ordine viitoare, aceeași care va veni odată cu maturitatea, cu responsabilitățile, cu nevoia de a se organiza, gândurile și spațiile lor. Prin urmare, ai încredere în procesul de creștere al copiilor tăi!
Dezordinea ordonată a adolescenților: ei găsesc întotdeauna totul, chiar și în cel mai total haos
Acest lucru este invizibil pentru ochii noștri de adulți, dar în interiorul confuziei, sub mormanele de cărți îngrămădite pe podea, în interiorul grămezilor de haine de pe fotoliu, copiii noștri dezordonați știu unde este ceea ce caută! De fapt, copiii au propria lor ordine în cadrul haosului aparent. Și tocmai acestt lucru îi conduce la construirea acelei ordini adulte și viitoare pe care tocmai am menționat-o.
Prin urmare, se poate concluziona că adolescentul sau preadolescentul dezordonat este un copil sănătos în concordanță cu dezvoltarea vârstei sale.
Când ajunge dezordinea în exces la tine? Aveți încredere în ceea ce sunt pe cale să spun: chiar și copiii au o limită la dezordine (internă și externă). Cu toate acestea, aproape niciodată nu vedem copii atingând această limită și, prin urmare, reușesc să facă ordine pe cont propriu, deoarece pragul de tolerabilitate al confuziei care îi înconjoară rămâne mult mai ridicat decât al nostru ca adulți.
Iată ce trebuie făcut pentru ca haosul în care trăiesc acești copii dezordonați să nu devină cauza unor ciocniri profunde:
Stabiliți o regulă de bază prin care camera să fie aranjată din câte ori (obligatoriu și riguros). De asemenea, e bine să o facem împreună, adică prin cooperare;
Nu amenința: „Voi arunca totul!”. Amenințările care se confruntă cu tulburarea adolescenței se termină de obicei cu acte „ideal eliberatoare” pentru adulți.
Aceste amenințări ar putea trezi și ilaritate copilului care știe foarte bine că părintele nu l-ar lăsa nici în lenjerie, nici fără cărțile de școală, de exemplu. Așa că nu amenința cu lucruri pe care nu le vei putea duce la îndeplinire. Mai degrabă, explică-i copilului tău că atunci când împarte spații domestice este necesar să se respecte o anumită ordine care să permită tuturor să coexiste în pace.
Nu da vina pe copiii dezordonați, asta îi face să se simtă atacați și judecați. Acea tulburare vizibilă este o oglindă a tulburărilor interioare invizibile pe care o experimentează.
Amintiți-vă că odată stabilită regula de bază: marțea facem ordine în camera ta, de exemplu, nu sunt permise excepții, așa că copilul trebuie să își păstreze angajamentul și noi părinții la fel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...