Copii intoxicați după ce au mâncat ciuperci. Cum ne ferim de pericolul din pădure
Data publicării:
Cinci copii din Botoșani au ajuns, joi, la Urgenţe după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.

Cazul s-a întâmplat într-o comună din județul Botoșani. Cei cinci copii au ajuns la Urgențe după ce au mâncat ciuperci culese din pădure, gătite de părinți.

„Prezentau dureri abdominale cu vărsături. Li s-au recoltat analize de laborator, tratament și au fost internați pentru supraveghere și tratament de specialitate”, a declarat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean „Mavromati”, pentru Părinți și Pitici.

Tot joi la Urgențe au ajuns și doi adulți, din aceeași cauză.

„De la Darabani au fost preluați încă doi adulți cu intoxicație ciuperci.

Este vorba despre doi soți, de 35 și 32 de ani. Erau conștienți, prezentau dureri de burtă și vărsături. Au fost stabilizați și aduși la urgențe”, a transmis medic primar Liviu Stan, coordonator în cadrul dispeceratului SJA SMURD.

Recomandări de la medici

Medicii recomandă ca în această perioadă botoşănenii să fie atenţi la ciupercile pe care le cumpără de la alte persoane sau la speciile pe car le culeg din pădure.

În România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numărul acestora crește de la an la an datorită mutațiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători.

Printre simptomele intoxicației cu ciuperci întâlnim hipotensiune arterială, halucinații, tulburări nervoase, abundență salivației, lăcrimare, pupilă micșorată, dureri abdominale, scăderea frecvenței cardiace, tegumente umede, grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie apare comă și apoi decesul persoanei în cauza.

În cazul ciupercilor cu perioadă de incubație scurtă se provoacă vărsătura (cu apa caldă și sărată), se fac spălături gastrice (prin aspirarea conținutului gastric), purgative saline, atropină, cărbune activat.

În cazul intoxicației cu acest tip de ciuperci se mai poate administra tanin și cafea tare pentru insolubilizarea toxicului din tubul digestiv. Utilă este și administrarea de diuretice.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

S-a mai stins o stea: Doliu în cinematografia românească

Doliu în cinematografi aromânească.

Noi reguli pentru bursele școlare

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de azi Proiectul de OUG pentru...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu / FOTO: freepik.com @yarruta

Cele 20 de prenume ale celor mai deștepți oameni, conform unui studiu

Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Cel mai mare reproș pentru școala în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Cel mai mare reproș pentru școală, în forma actuală. Urania Cremene: „Produce peste 50% rebuturi! De ce ne dorim să inventăm roata? De ce chinuim profesorii?”

Relația părinților cu școala, „terifiantă”. Urania Cremene: „Sunt extraordinar de multe dovezi că sistemul NU funcționează! Și îți pui întrebarea: e copilul meu de vină?” / FOTO: freepik.com @syda_productions

Relația părinților cu școala, „terifiantă”. Urania Cremene: „Sunt extraordinar de multe dovezi că sistemul NU funcționează! Și îți pui întrebarea: e copilul meu de vină?”

pixel